| andreeaaaaaaamaria a întrebat:

Voi lasati bacsis? Daca da, cam cat? Ce parere aveti despre asta? Am prieteni care spun ca este foarte urat sa nu lasi. Mie mi se pare putin obiectiv. Intr-adevar, faci o bucurie persoanei care ti-a oferit un serviciu(curier, chelner, cei care lucreaza in benzinarie/spalatorie auto/vulcanizare, etc), dar este platit pentru ce face.

6 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Eu las daca vad ca se implica, merg la un frizer vad ca se implica ii sau, merg la un restaurant si vad ca zambeste si serveste e ok, la noi se numeste trinkgeld, dam cam 5% din comanda

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

1. Da. 2. Depinde unde. La taxi și curier las 5 lei.
dar este platit pentru ce face. Dar este plătit slab, în raport cu ceea ce face.

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

A...

Pentru a evita ulterioarele priviri, folosesc cardul thinking

floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns:

Folosesc card.

| 1997onur a răspuns:

Da mereu las când îmi iau Shaorma cu usturoi și e mai bine asa își ia și ei ceva ce vor ei.

| SharpEagle a răspuns:

Decizia corect ar fi sa nu lasi. In felul asta, nu faci decat sa-i imbogatesti pe milionarii de carton (care exploateaza angajati pe salarii in bataie de joc, stiind ca spaga e default in schema). Pe de alta parte, setezi fara sa-ti dai seama salariile astora foarte jos, deci le faci un mare deserviciu. Daca lumea n-ar mai da spaga, ei ar spune sefului "boss, dar nu pot lucra pe banii astia de ****, da-mi mai mult la bani".
Daca vorbim despre spaga angajatilor staului, e si mai imputita treaba. Pentru ca salariile lor sunt mici (si le mentinem si noi mici prin cutuma spagii) tocmai pentru ca cineva fura efectiv bani din bugetele acelor institutii, deci nu mai raman bani si de salarii, ori, daca nu fura, sunt niste manageri execrabili si nu-i administreaza eficient. Deci, e ca si cum am compensa noi furtul alora, am plati noi inapoi pentru ei si am incuraja starea de furtaciune generalizata.
Si sa nu uitam ca spaga provine din vremuri imemoriale, dar mai abitir folosita in perioada comunistilor. Eh, in perioada asta era oarecum justificata, era un mijloc de supravietuire atat pentru cel care dadea cat si cel care primea (pacat, insa, ca a ajus element de conditionare a prestarii serviciului; deh, era inevitabil sa nu se intample asta). Apoi, toata lumea stia clar ca nu te puteai duce la stat si sa urli ca ai bani putini, ca nu mai primesti spaga, daca, sa zicem, printr-o minune romanii n-ar mai fi dat spaga. Nu, nu prea se putea, grilele de salarii erau cam batute in cuie. Azi e altceva, azi exista negociere, exista piata libera, exista sindicate samd. Salariile pot fi determinate sa creasca, exista cai.
Dar...un mare "dar": exista in continuare lichele care, desi au salarii mari, conditioneaza prestarea serviciului de existenta spagii (si de marimea ei). Locul lor nu este in societate.