Nu cam poti. Adică să presupunem că ai. Sunt momente in care ai impresia ca persoana respectiva chiar e demnă de încrederea ta. Ii spui niste lucruri mai personale, iar în momentul în care o sa va certați sau o sa va distantati, secretele tale nu o sa fie la fel de bine păstrate. Asa am pățit eu. Am vorbit cu o fata niste chestii, iar peste un an, cam asa, ne-am certat. Am aflat dupa ca u ele lucruri se aflasera...si era vorba de faptul că imi plăcea de o fata, iar fata aceea a aflat... poti avea incredere dar o anumită limita. Nu merita si nu e benefic sa împărtășești lucrurile care s-ar putea sa iti faca rau mai tarziu daca le afla cineva. Deci cele mai mari secrete si lucrurile destul de personale nu merita si nu e recomandat sa le spui cuiva cu pretextul că ai incredere in el
Doar in parinti cand stiu ca e pe bune situatia ii cred sau rezolv treburi importante
Iti spuneam de acea prietena care este mult mai in varsta decat mine, care incerca sa imi devina la randul ei pritena mai apropiata si sa ma faca sa leg prietenii cu altele din zona. Raspunsul meu catre ea "nu-mi trebuie prietene, caci la un moment dat, tot te mananca pe la spate. Prefer linistea!"
Am avut o pritenie cu o fosta colega de liceu si in acelasi timp si facultate, 15 ani a durat, pana cand am renuntat, persoana a ramas aceea, multa invidie si rautate, acceptand-o in acest timp cu zicala ca nimeni nu e perfect, desi pana la un punct devii prea plin cu chestile aste si doresti sa le opresti. Am renuntat de a mai face prietene foarte apropiate, mi-a fost teama sa nu ma raneasca iar, prefer sa il am pe sot, parintii si cativa priteteni de cuplu desi nici aceia nu prea cu multe relatii, bot in bot. De fiecare data ne-am luat cate o palma si cel putin eu prefer sa nu mai am prieteni foarte apropiati. Am mai multa liniste.
Mai întâi încrederea trebuie să fie specifică. Să ai încredere în cienva ca să... Și aici trebuie să adaugi motivul, criteriul.
Apoi, încrederea este o credință, convinger că cei cu care conviețuiești vor avea în viitor un comportament previzibil și adecvat conviețuirii, traiului în comun. Dezamăgirile în raport cu așteptările exagerate, în raport cu rateurile și comportamantele neașteptate ale altora, pot să perturbe nivelul de încredere necesar traiului în comun, și să te facă să reconsideri relațiile cu cei din jur. Dar de încredere unii în alții avem nevoie zilnic, ceas cu ceas, minut cu minut. Cine vrea să mă contrazică, îi pot demonstra aceasta, dacă este sănătos mintal și sincer.
Ca să pot demonstra cu materialul clientului, o să te întreb ce acțiuni ai făcut de dimineață până acum, ca să îți arăt că toate aceste acțiuni au necesitat o doză foarte mare de încredere în oameni, toate, tot ce ai făcut.
Deci să începem. Acum este ora 12.01.
Dta te-ai trezit azi la ora... Pe urmă...
Aștept și îți demonstrez.
Pleci în oraș.
Pleci pe jos. Atunci ai încredere că cei cu care te întâlneșri nu îți vor da în cap, nu te vor jefui, nu îți vor fura portmoneul.
Dacă pleci cu autobuzul, tramvaiul, troleul sau metroul, ai încredere că șoferul sau vatmanul nu vor comite un accident.
Dacă pleci cu mașina personală, ai incredere că nu se va rupe nici o piesă până te întorci acasă.
Dacă nu ai ieșit doar să te plimbi, ci ca să cumperi ceva. ai încredere că nu vei fi trișat.
Toate acestea sunt acte inconștiente și automate de încredere, atitudini de încredere care te fac să poți funcționa.
O să spui că exagerez.
Mai trebuie păstrată o doză de vigilență în orice situație.
Uite o pățanie personală.
Din motive de profilaxie, mămânc foarte puține produse lactate. ca să trăiesc mai mult.
Dar îmi permit cu titlu excepțional să mai mănânc din când în când.
Merg recent la un magazin de cartier și cumpăr niște cașcaval împachetat de la raftul frigorific de brânzeturi. 1/2 kg. Produsul se numea Alpin, sugerând că este un cașcaval produs din lapte de vacă sau oaie de pe pășune alpină. Preț rezonabil, dar nu foarte ieftin, sugerând că totuși e ceva de calitate.
Acasă am verificat conținutul. Proteină din lapte 1, 5%. Atât.
In rest unt de cocos stabilizat și colorat. conținut de sare 2%.
Adică exact ce n aș fi dorit să consum.
Ce voi face de acum. Iau cu mine ochelarii și citesc ce cumpăr.
Iar brânză voi cumpăra de la o gheretă a unor ciobani dintr-o comună alăturată, care nu au unt de cocos ca să trișeze.
In unii prieteni, ce fel de prieteni?
Niște prietenI vechi și apropiați, care m-au ajutat mai mereu și au și bunul simt.
Deci trăiești, locuiești singură? Câți ani ai?
Pe cineva tot ai, sunt convins de asta