Crezi că vei muri sănătos? E o exagerare și asta cu mâncarea sănătoasă, tot mori,omul în toată existența lui inutilă se ferește de un singur adevăr moartea, moartea este singura certitudine in viața, mâncați ce vreți, beți ce doriți, experimentați viața, prefer să mor la 50 de ani știind că m-am bucurat de viață decât la 70 in regrete
Am perioade in care mananc sanatos, si perioade in care mananc doar junk.
Insa mi se pare gresita perceptia pe care ti-ai facut-o tu din acea carte. Ultraprocesat nu inseamna neaparat nesanatos, la fel cum "de casa" nu inseamna sanatos.
Daca te temi de niste prafuri de legume si plante, spunand ca sunt "ultraprocesate", si mananci pe rupte porc din gospodarie, cu oua prajite si salate pline de ulei, totul la triplul caloriilor de care ai nevoie, ai un comportament mai nesanatos decat al oamenilor care mananca procesat, dar mai putin.
Industria alimentara are foarte multe norme si interdictii, care fac ca mancarea procesata sa fie cel putin neutra dpdv al sanatatii.
Cel mai sanatos lucru, care va avea si efecte imediate in bunastarea ta, este dieta echilibrata. Elimini alimentele "traditionale" care reprezinta un exces de carbohidrati si grasimi, si de acolo incepi drumul spre bine. Nu temandu-te de un ketchup care contine 4% zahar.
Cand iti face mamaie 3 ochiuri prajite cu jumari, cartofi prajiti si 400gr de mamaliga, aia nu e sanatate, chiar daca toate sunt alimente naturale, fara E-uri. Asa devii obez cu speranta de viata intre 40 si 60 de ani, in timp ce batranii occidentali, care nu stiu cum arata si miroase un cotet, dar merg cu bicicleta 10km pe zi, trec relaxat de 80.
Eu personal nu inteleg in nici un fel ce anume e sanatos si ce anume nu. Principiile de genul 'evita zaharul si uleiul vegetal, mananca carne proaspata si legule' etc. le stiim toti, dar incep sa cred ca si in industria asta de "mancat sanatos" e putin marketing mincinos.
De mai multe ori am patit sa ma motivez, sa ma apuc de sport si sa-mi 'curat' dieta. Chiar recent, am avut o perioada destul de lunga in care incercam sa merg in fiecare zi la sala, sa mananc doar lucrurile pe care le vezi in dieta unui atlet (carne de vita si piept de pui, legume, orez, fructe proaspete, iaurt grecesc, oua, ovaz, peste). Ma simteam toata ziua ca naiba si cumva ma si ingrasam. Ar zice unii ca acele kg in plus erau masa musculara, dar eu le vedeam cum se pun toate pe burta
Apoi vine ziua mea, deviez de la dieta si nu mai pot reveni. De atunci mananc cam ce am chef si merg la sala doar de vreo 2-3 ori pe saptamana, dar am mult mai multa energie si cumva am dat jos cateva kg, si chiar se vede ca le-am dat jos de unde trebuie.
Sunt suspicios, n-am ce spune. Desi intuitiv imi dau seama ca mancarurile artificiale si procesate ar trebui sa fie nesanatoase, de multe ori daca le elimin complet ma simt mai rau si am mai putina energie, lucru care se vede mai ales cand fac sport.