| Hammurabi a întrebat:

Voi sesizați diferența între "a fi ateu" și "a nu avea nici un Dumnezeu"? laughing)))

28 răspunsuri:
| bogdan324 a răspuns:

Diferenta dintre cele doua variante este ca prima varianta are o definitie concreta, in timp ce a doua este pur subiectiva.

| RAY a răspuns:

Depinde ce inseamna dumnezeu?

| LoveSleep a răspuns:

Atee e gagică-mea și ciorba ei nu are niciun Dumnezeu.

| LoveSleep a răspuns:

Da, exact, e posibiă.
De aici deducem că unul de 3.000.000 de ori mai bun decât acel criminal, care nu a făcut toată viața nimic rău (relativ), dar care nu crede în Dumnezeu o să ardă în iad.

| Holiday a răspuns:

"Nu vorbim de o opera literara..."

Biblia este o scriere, e literatura, indiferent daca unii o considera fictiune, iar altii documentar. Si are personaje reale sau imaginare. Indiferent cum le percepi a fi poti face comentarii despre ele sau despre actiunile lor.

In plus, repet, afirmatia "Dumnezeu e un personaj fictiv, nu exista in realitate" e considerata de cam toti adeptii lui o blasfemie, si e de inteles de ce. In acelasi timp, aceasta afirmatie arata clar faptul ca nu crezi in existenta acestui personaj.
Concluzia e clara si logica: pentru a comenta despre el nu trebuie sa crezi ca e real.

| Sn4k3 a răspuns:

E nesesizabila.

| SG1995 a răspuns:

Da, al doilea enunț nu merge de la premisa ca Dumnezeu nu există, dar nu-l venerează.

| Lioana a răspuns:

Ce este un ateu e clar. Un om care nu crede in existenta lui Dumnezeu deci nici nu se roaga Lui.
In privinta celui fara nici un Dumnezeu, sintagma poate fi interpretata in multe feluri. Poate insemna ca "nu are nici o valoare sau nici un sens" sau poate insemna ca "nu crede in nimic, nici nu are valori morale".
"A avea un Dumnezeu" poate insemna si sa fie ateu dar sa-si faca un Dumnezeu dintr-un lucru pamantesc: o fiinta, un lucru, un hobby, sau un viciu.

Deci a doua exprimare o include pe prima dar are un sens mult mai larg.

Din ce spune EcceHomo eu inteleg ca exista oameni pe care Dumnezeu nu i-ar ajuta sub nici o forma. Asta ar insemna ca Dumnezeu ar fi partinitor, ca are preferati si doar pe ei ii ajuta. Nu mi se pare corecta aceasta definitie. Tuturor le este deschisa usa catre Dumnezeu.

| Hammurabi explică (pentru Lioana):

Te-aș putea întreba "Dacă lui nu-i pasă de Dumnezeu, lui Dumnezeu de ce i-ar păsa de el?", dar întrebarea e alta.
Dacă îl blasfemiază în permanență pe Dumnezeu, ar mai putea schimba ceva în ceasul al 12-lea, în ceasul adevărului?

| Lioana a răspuns:

Hammurabi, acestea sunt niste intrebari la care omul nu poate raspunde. Raspunsul se afla la Dumnezeu.
In primul rand Dumnezeu nu e uman. Nu gandeste ca un om. E superior omului. Deci e posibil sa faca lucruri pe care un om nu le-ar face. Eu mi-l inchipui pe Dumnezeu iubitor ca un tata. Din aceasta postura e posibil sa-i pese de pacatos la care nu-i pasa de El.
Daca un om il blasfemiaza pe Dumnezeu nu se poate spune ca nu are nici un Dumnezeu. Ca sa-l blasfemieze trebuie sa creada mai intai in El.
In legatura cu pocainta din ceasul al 12-lea ai un exemplu in talharul de pe cruce. Isus i-a zis ca va fi cu El in rai.

| Holiday a răspuns (pentru Lioana):

"Ca sa-l blasfemieze trebuie sa creada mai intai in El."

Nu e deloc asa. Poti caracteriza un personaj dintr-o scriere fara sa crezi in veridicitatea povestii sau in existenta personajului.
Tu daca il caracterizezi pe Harap-Alb inseamna ca trebuie sa crezi in existenta lui?!
In plus insasi afirmatia "spiridusul nu exista" e considerata blasfemie.

| Lioana a răspuns (pentru Holiday):

Nu vorbim de o opera literara aici ci de o fiinta supranaturala despre care se presupune ca e reala.

| Hammurabi explică (pentru Lioana):

"In legatura cu pocainta din ceasul al 12-lea ai un exemplu in talharul de pe cruce. Isus i-a zis ca va fi cu El in rai."

Nu știu dacă e bun exemplul.
Tâlharul de pe cruce nu știa cine e Isus dar a crezut în El în ultima clipă.
Nu e acelaș lucru cu unul care l-ar înjura toată viața negând existența Lui.

| Lioana a răspuns (pentru Hammurabi):

Eu cred ca cuvintele acelea s-au spus tocmai pentru a sublinia ca e posibila intoarcerea chiar si in ceasul al 12-lea.
Dar nu recomand nimanui o intoarcere atat de tarzie.

Răspuns utilizator avertizat
| PersonajFictiv a răspuns:

Http://www.dex.ro/......ci-un-gust

Aici am gasit o definitie, eu stiam ca e o persoana care nu are nimic bun in ea, un animal.

| PersonajFictiv a răspuns:

Ok,animalele sunt pe treaba lor, daca intra un iubitor de animale ma loveste cu eronat.
Adica, un om de nimic, nu merita comparat cu un animal.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

A fi ateu înseamnă a nu crede în existența niciunei zeități, a nu avea nici un Dumnezeu, la propriu vorbind, este o caracteristică pentru... tot sau nimic?

| PumpkinDoll a răspuns:

E o diferenta da' nu prea.Niciun Dumnezeu nu l-ar ajuta pe cel fara Dumnezeu, la fel cum si ateul ar ramane fara ajutor din partea unui Dumnezeu pentru ca nu s-ar ruga niciodata unuia, deoarece in realitate stie ca nu e niciun Dumnezeu si niciun ajutor de care ar putea avea parte.Interpretarile pot fi multe si diferite, realitatea ramane una pentru cine vrea/poate s-o vada.''Fara niciun Dumnezeu'', expresia romaneasca folosita pentru a descrie o persoana vai de mama ei si ateul e persoana simpla fara credinte stupide si nefondate

| EcceHomo a răspuns:

Ateul nu se roagă niciunui Dumnezeu, dar, dacă ar face-o, cel puțin un Dumnezeu l-ar ajuta.
Pentru cel fără niciun Dumnezeu, toată rasa umană de s-ar ruga niciun Dumnezeu nu ar avea cum să-l ajute.happy

| Hammurabi explică (pentru EcceHomo):

Așa e.
Ateul poate înțelege asta, dar cel fără niciun Dumnezeu nu va înțelege niciodată.

| RAY a răspuns (pentru Hammurabi):

Tu cand esti pe legale in ce dumnezeu crezi?

| mentholinks a răspuns (pentru EcceHomo):

Din experienta mea Dumnezeu nu te ajuta daca te rogi la El. Cei care "primesc" raspunsuri la rugaciuni pur si simplu au noroc, de aceea sunt si atat de putini.

| Hammurabi explică (pentru mentholinks):

Ok. Ești convins că experiența ta de până acum te poate ferii de orice greșală de interpretare sau de orice înformație eronată?
Sau întrebarea ar putea fi asta "Ești convins că un lucru despre care nu ai informații sau ai informații incomplete sau eronate, nu există?"

| mentholinks a răspuns (pentru Hammurabi):

N-am spus ca nu exista ci ca nu te ajuta daca te rogi.

| Hammurabi explică (pentru mentholinks):

Dar n-ai testat. Nici eu n-am testat.
Dar nu aș fi atât de categoric cu afirmația asta. Am văzut multe lucruri extrem de ciudate pe care mi-a fost imposibil să le explic.
Și n-au fost coincidențe pentru că au fost prea multe.
Dar știi cum e, unele lucruri de care nu prea îți pasă, pot trece ușor neobservate.

| mentholinks a răspuns (pentru Hammurabi):

Am testat.