Nu, nu mi se întâmplă. De obicei simt nevoia de dulce la menstruație și înaintea ei, dar nu dimineața!
Sa vedem de ce, in timpul nopti scade zaharul din sange,daca esti pe high carb,organismul nu se poate adapta in lipsa zaharului,asa ca declanseaza foamete mari,si eu o pateam cand eram dependent de dulciuri, cola, de cand am renuntat numai simt, prima masa tarate de ovaz recomand cu lapte, iaurt
Mănânc zilnic dulciuri, dar doar dimineaţa, în restul zilei nu mai simt nevoia, dar mănânc destul de multe atunci.
Am încercat tărâţe şi tot felul de reţete cu din-astea, doar că nu le suport la gust...
Da, se intampla pentru ca ai glicemia scazuta dimineata, ala e motivul. Si normal ca nu poti manca sarat ca aia nu iti urca glicemia. Daca te duci la analize dimineata cand ai pofta aia ai sa vezi glicemia 62-64, si nu 81-87 cum e normal.
Asta se intampla mereu sau doar de la un timp? Cumva seara mananci dulciuri? Deci inaintde culcare.
De vreun an.Doar dimineaţa mănânc dulciuri.
Hai sa vedem, sa aflam cauza macar cat de cat. Sa zici asa:
- Greutatea daca e aceiasi ca acum un an sau nu
- cam la ce ora si ce mananci seara inainte de dimineata cand te ia pofta
- Sa mai zici la ce ora, cam cat si ce dulciuri mananci dimineata.
- La cate ore de la dulciuri mananci o masa.
- Daca pana la acea masa mai reapare pofta de dulciuri, ca sa vad cate ore cam ai de la masa de seara pana la dulciurile de dim, si cat timp ai de la dulciuri pana la prima masa, ca e f important.
- Daca esti fata, tatal tau sau mama lui a avut diabet? Daca esti baiat mama ta sau tatal ei a avut diabet?
La glicemii ma cam am, ca m-a pasionat si asta, asa ca de 10 ani le-am tot studiat ca si pe psihologie si psihiatrie.
1.E aceeaşi.N-am probleme cu greutatea.
2. Ultima masă e pe la 17-18.De obicei supe sau ciorbe sau ceva destul de uşor.
3.Pe la 10.Ciocolată,prăjituri,orice.Depinde ce am acasă. Mănânc multe.De exemplu azi dimineaţă am mâncat o ciocolată întreagă de 100 de grame, ceva jeleuri, dar nu chiar toată punga şi nişte napolitane.Şi azi chiar nu am mâncat atât de multe.Sunt zile în care mănânc mai multe.
4.La minim 3 ore.
5.Nu,numai dimineaţa am pofta aia, în restul zilei nu mai am probleme.
6.Sunt fată.Nu am părinţi diabetici.
Glicemia îmi iese bine de fiecare dată.Am şi glucometru acasă şi îmi mai fac şi analizele de rutină la laborator o dată pe an şi nu au fost niciodată probleme.
Deci la ora 10 mananci dulciurile alea, pe la 13-15 daca mananci ceva tot mai consistent (masa ala la minim 3 ore de la dulciuri), amana o alta pofta (foame de fapt), sau poate nu masa aia ci tot inca dulciurile de la ora 10, mananci pe la 18 ceva usor, si incet incet incepe glucoza sa scada peste noapte, ca distanta e prea mare intre masa aia mai buna de la ora 15.
Daca greutatea e stabila, rezulta ca si pe la ora 13-15 nu mananci ceva greu, ca daca dimineata iei un 1000-1300 Kcal, pana pe la 1800-2000 e masa de la pranz si dupamiaza, altfel luai in greutate.
Dar glicemia nu are treaba cu kcaloriile.
Daca zici ca parintii nu ai diabet e bine, dar nici tatal mamei sau mama tatalui?
Eu zic ca 80 % e distanta prea mare intre ultima masa mai consistenta si ora 10 dimineata.
Si cea mai importanta intrebare:
Pana acum 1 an cand nu aveai problema asta, mancai la fel? Tot mai slab la ora 13-15 si la ora 18?! Sau aveai alta alimentatie?
Ca in functie de asta ne apropriem mai tare de adevar.
1.La prânz întotdeauna am porţii mari şi consistente de mâncare.Numai seara nu mănânc nimic greu.
2.Nici bunicii mei nu sunt diabetici.
3.Şi până acum un an tot aşa mâncam la prânz şi seara, doar că nu aveam pofta asta de dulciuri dimineaţa.
Bon, ia fa o chestie ca nu e mare lucru, daca vrei, evident,
Maine dimineata cand ai pofta aia si inainte sa mananci dulciuri, ia glicemia, dupa ce mananci dulciurile la ora 10, ia glicemia la ora 11 si 12 cu aparatul, si zi-mi cat este! Deci la o ora si la doua dupa alea, nu conteaza ora la care mananci de fapt. Dar musai sa ai pofta aia cand iei dimineata.
Este foarte important sa aflu si aceste trei informatii, si ultimile de alfel, de alte data nu mai am nevoie.
Ok.Revin mâine atunci cu valorile.
Asa, perfect.
Înainte de dulciuri-71
La ora 11-82
La ora 12-75
71 ala de dinainte de masa este putin cam mic, dar nu cine stie ce, prietenul meu are 77 dimineata si nu are pofta aia, poate la tine 71 e cam mica, in general ideal e intre 80 si 85. Deci o ai putin mai mica decat ar trebui.
Te incadrezi super in toate, la un om sanatos e asa:
Bazal (dimineata) sub 100
La o ora de la o masa sub 155
La doua ore de la o masa sub 140.
E mult mai bine sa ai valori mici decat mari.
Deja glicemiile alea la 1 si 2 ore nu au nici o legatura cu distanta dintre mese, e foarte relevant.
Insa sa vedem, totusi ramane intrebarea de ce inainte nu erai asa, adica ceva se intampla, daca e ceva imi spui in timp, oricand vrei ca eu sunt activ zilnic aici, vreau sa vad daca problema avanseaza (stiu eu de ce intreb), in sens sa creasca pofta aia dimineata, sau sa mai apara si peste zi. In stadiul de acum orice medic o sa zica ca esti foarte okey pe axa diabet.
Ca nici prea mici daca devin valorile si urca pofta aia sau urca si peste zi, iar nu va fi bine, ca vei lua in greutate pentru ca vei fi obligata sa mananci mai mult decat trebuie.
La unii scade prea tare dupa mese si ii ia iar foamea.
Eu când îmi făceam analizeze, acolo pe fişă aveam şi valorile între care trebuia să mă încadrez.La glicemie era între 70 şi 100.Eu întotdeauna am 70 şi ceva.Pe nemâncate desigur.
Am avut nişte probleme personale cam acum un an despre care nu vreau să vorbesc, dar cred că de atunci am această poftă dimineaţa.Mi-a luat ceva timp să realizez că nu e tocmai normal ce mi se întâmplă, multă vreme nici nu i-am dat importanţă, nu mi se părea anormal.
Este bine in sens ca nu ai diabet si nici pe drumul ala nu esti, asa cum am zis, insa valorile alea la 1 si 2 ore sunt cam absurde putinel asa de mici. Daca te mentii asa si nu iei in greutate, nu e problema, poti manca dulciuri ca nu se intampla nimic (nu te lua dupa altii care au dulciurifobie). Daca ai si masa okey adica doua mese oke peste zi, nu conteaza dulciurile de dimineata, pana la urma iti si plac, nu mananci fortat.
Totul e sa nu mananci doar dulciuri, ci sa mananci si nutritiv, mancare gatita, carnel legume, fructe, supe, in rest este foarte okey.
Aia care aveau glicemii mici asa fara motiv (hipoglicemie congenitala), asa erau de mici, dar cand apare dupa, ceva se intampla.
Nu iei in greutate ca 1000-1200 Kcal le iei dimineata, din masa de pranz oi mai lua 5-600 si supa de seara inca vreo 200 si ai abia 2000, deci e bine.
Ca sa ne gandim logic cu problemele personale, nu e de acolo, e doar coincidenta, stresul urca cotizolul, ala de fapt face rau, cand astia zic "stresul face rau", nu zic si de ce majoritatea.
Urcand cortizolul (hormonul stresului), ala inhiba secretia de insulina, deci invers, urca glicemiile, dar asta doar pe timpul cat valorile cortizolului sunt mai sus decat normal, dupa ce stresul se duce, revine la normal glicemia, ca coboara cortizolul si secretia de insulina urca la normal. Daca sa zicem ca ar fi dereglat pancreasul, ar fi ramas valori mai mari sau mari permanent, sa zicem cum zic unii am facut diabet pe stres (desi e fals si asta, dar hai sa zicem, l-a facut ca avea gene defecte si oricum il facea, ca altii si cu stres nu au diabet).
In nici un caz invers, adica sa sporeasca secretia de insulina, adica sa coboare glicemiile.
Aveai 70 dimineata si inainte sa apara problema?! Sau doar de cand a aparut problema?
Si oricum puteai sa ai 70 bazal adica dimineata si inainte de acum 1 an, dar dupa mese poate nu aveai asa mici.
Vom vedea, daca se agraveaza lent, o sa-mi zici pe privat cel mai bine, si iti zic atunci de ce te-am intrebat, dar sper sa nu fie cazul. Tot ce cont e sa ramai asa si atat, si e foarte bine.
Dar de cand a aparut problema, este la fel treaba, sau lento s-a mai accentuat pofta aia?
Nu îmi luam glicemia atât de des înainte, doar o dată pe an la analize şi era 70 şi ceva tot timpul.De atunci, mi-o iau o dată sau de două ori pe săptămână, dimineaţa.
Pofta este la fel ca şi acum un an.
Aha, deci aveai 70 si inainte, daca este ca acum un an, e bine, inseamna ca nu avanseaza, deci e okey, stai linistita si mananca asa si gata, ai dimineata dulciuri, la pranz masa consistenta, seara ceva usor. Cam ce contine masa de la ora 14-15? Adica aia consistenta.
Oricum problema e numai daca avanseaza pofta sau se indeseste, si daca mananci mai mult si iei in greutate.
Cumva tatal tau sau mama lui avea tot glicemie mica dimineata? Ca diabet au zis ca n-au. Daca a avut unu din ei sau ambii, mostenesti de la ei, dar nu e neaparat sa aiba ei ca sa ai tu.
De dulciuri n-a murit nimeni, stai linistita, duliciurilefobia a aparut incoa de cativa ani, de 80 ani manca lumea gogosi, covrigi, salam de biscuiti chiar des, si nu aveau nici pe dracu, paine alba, dulceata, clatite cu dulceata. Dar sigur faceau si miscare si nu se ingrasau.
Au inceput cu figuri din alea, painea alba nu e buna, zaharu nu stiu ce face, amidonu nu stiu ce, cand bunicii nostri mancau la paine si mamaliga pe saturate si nu aveai nimic, au murit de moarte buna pe la 85-90 ani.
Dulciurile fac rau in doua situatii, daca se mananca numai asta si nimic nutritiv (ca ele nu au nimic nutritiv de fapt), si daca se ia in greutate.
Rau fac E-urile din alimente, alea da! Dar ala e alt subiect.
La prânz mănânc cam tot timpul mâncăruri grele(carne, cartofi etc.) şi am porţii mari+ceva salate pe lângă.
Tata ştiu că are glicemia mare, peste 120 tot timpul (o dată pe an la analize), şi el mănâncă multe dulciuri de câţiva ani încoace, dar din cauza stresului de la serviciu.De bunica nu ştiu exact, dar nu cred că are probleme cu glicemia pentru că mănâncă foarte cumpătat.
E bine ce mananci, tu esti ca mine, mananci destul de mult, haha.
Deci tatal tau are deja prediabet, si ziceai ca nu are, nu intamplator te-am intrebat, ca in general fetele mostenesc bolile cronice ale tatalui, si tata de la maica-sa.
Insa tu ai avut noroc sa nu iei, ci sa invers.
Intervalul normal este 60-100 (sau cum era la lab tau 70-100), nu conteaza cate dulciuri mananci seara, daca au trecut 10 ore de la masa, trebuie sa ai sub 100, ca daca tu faci ca el, o sa ai tot 70-75 maxim.
Bine, ca sa iasa 120 dimineata chiar daca e sanatos ar trebui sa manance cam echivalentul la 10-11 ciocolate seara, sau o paine de 500 g si cu 410 g dulceata, adica cam 600 g carbo (zahar, amidon). Iese si la un om sanatos atata daca mananca asa, dar nu ca are diabet sau prediabet.
Dar daca nu mananca atata seara, are prediabet adica glicemia dimineata intre 100 si 126.
Am zis ca nu conteaza cate dulciuri mananca gandind ca nu exagereaza asa tare.
Daca mananca si multe dulciuri si mancare ziua, ar trebui sa aiba Kg in plus.
Mama lui poate sa aiba sau nu, dar nu conteaza ca mananca cumpatat sau nu, diabetul nu se face de la mancare, dulciuri, face sau nu face daca are gene defecte, si la diabet nu trebuie sa mananc cine stie ce ca sa ai glicemia si 300 la o adica dimineata! Poate sa mai apara si de la obezitate, dar nici acolo mereu.
Mama a mancat cumpatat si a facut la 62 ani.
Ups,am vrut să scriu 100, nu 120, am tastat greşit. Ştiu că îi iese tot 100 şi un pic, nu ţin minte să fi depăşit 110, dar totuşi e un pic cam mare şi aşa.Şi da, are probleme de greutate.
Pai da, este la granita cu prediabetul sau prediabet slab daca are putin peste suta. Era clar ca are probleme de greutate ca mananca mai multe kcal decat arde, dar nu eram sigur, ca daca manca ca tine dar nu sarea de Kcal, nu se ingrasa. Si ingrasarea sporeste riscul de pre si diabet, asta se stie.
Da o rezolv cu cafeaua 3 in unu mild adica varianta cea mai soft a cafelelor isntant(adaug 2 bucati la o ceasca mare de cafea).Asa ma trezesc in fiecare dimineata.
Nu, nu mi se intampla. Care e faza cu asta, mananci multe dulciuri de fel, ai probleme cu fierea si simti un gust amar cand te trezesti?
N-am probleme cu fierea, pur şi simplu mi-e poftă.
Si daca nu mananci ceva dulce ce se intampla, tremuri, ametesti?
Nu,doar mă simt cam iritată.
Aparent seamana cu o dependenta, imi pari precum acei alcoolici dimineata cand trebuie sa se duca la bufet pentru o bere sa-si revina si sa se opreasca din tremurat, doar ca la tine este nevoie de zahar .
Păi cam aşa e.Chiar acum în timp ce scriu sunt cu ciocolata lângă mine şi mai iau câte o pătrăţică din ea.
Cred ca fiecare avem un ritual de genul asta dimineata. Aveam o colega in liceu care trebuia sa bea un ceai dimineata, nu stiu daca punea zahar in el. Eu trebuie sa beau o cafea tare, fara zahar, dimineata sa-mi revin, altfel am o durere de cap tot restul zilei, sunt iritat si usor depresiv si dorm foarte mult fara ea. Sunt dependent de cafea.