Aha, deci aveai 70 si inainte, daca este ca acum un an, e bine, inseamna ca nu avanseaza, deci e okey, stai linistita si mananca asa si gata, ai dimineata dulciuri, la pranz masa consistenta, seara ceva usor. Cam ce contine masa de la ora 14-15? Adica aia consistenta.
Oricum problema e numai daca avanseaza pofta sau se indeseste, si daca mananci mai mult si iei in greutate.
Cumva tatal tau sau mama lui avea tot glicemie mica dimineata? Ca diabet au zis ca n-au. Daca a avut unu din ei sau ambii, mostenesti de la ei, dar nu e neaparat sa aiba ei ca sa ai tu.
De dulciuri n-a murit nimeni, stai linistita, duliciurilefobia a aparut incoa de cativa ani, de 80 ani manca lumea gogosi, covrigi, salam de biscuiti chiar des, si nu aveau nici pe dracu, paine alba, dulceata, clatite cu dulceata. Dar sigur faceau si miscare si nu se ingrasau.
Au inceput cu figuri din alea, painea alba nu e buna, zaharu nu stiu ce face, amidonu nu stiu ce, cand bunicii nostri mancau la paine si mamaliga pe saturate si nu aveai nimic, au murit de moarte buna pe la 85-90 ani.
Dulciurile fac rau in doua situatii, daca se mananca numai asta si nimic nutritiv (ca ele nu au nimic nutritiv de fapt), si daca se ia in greutate.
Rau fac E-urile din alimente, alea da! Dar ala e alt subiect.
La prânz mănânc cam tot timpul mâncăruri grele(carne, cartofi etc.) şi am porţii mari+ceva salate pe lângă.
Tata ştiu că are glicemia mare, peste 120 tot timpul (o dată pe an la analize), şi el mănâncă multe dulciuri de câţiva ani încoace, dar din cauza stresului de la serviciu.De bunica nu ştiu exact, dar nu cred că are probleme cu glicemia pentru că mănâncă foarte cumpătat.
E bine ce mananci, tu esti ca mine, mananci destul de mult, haha.
Deci tatal tau are deja prediabet, si ziceai ca nu are, nu intamplator te-am intrebat, ca in general fetele mostenesc bolile cronice ale tatalui, si tata de la maica-sa.
Insa tu ai avut noroc sa nu iei, ci sa invers.
Intervalul normal este 60-100 (sau cum era la lab tau 70-100), nu conteaza cate dulciuri mananci seara, daca au trecut 10 ore de la masa, trebuie sa ai sub 100, ca daca tu faci ca el, o sa ai tot 70-75 maxim.
Bine, ca sa iasa 120 dimineata chiar daca e sanatos ar trebui sa manance cam echivalentul la 10-11 ciocolate seara, sau o paine de 500 g si cu 410 g dulceata, adica cam 600 g carbo (zahar, amidon). Iese si la un om sanatos atata daca mananca asa, dar nu ca are diabet sau prediabet.
Dar daca nu mananca atata seara, are prediabet adica glicemia dimineata intre 100 si 126.
Am zis ca nu conteaza cate dulciuri mananca gandind ca nu exagereaza asa tare.
Daca mananca si multe dulciuri si mancare ziua, ar trebui sa aiba Kg in plus.
Mama lui poate sa aiba sau nu, dar nu conteaza ca mananca cumpatat sau nu, diabetul nu se face de la mancare, dulciuri, face sau nu face daca are gene defecte, si la diabet nu trebuie sa mananc cine stie ce ca sa ai glicemia si 300 la o adica dimineata! Poate sa mai apara si de la obezitate, dar nici acolo mereu.
Mama a mancat cumpatat si a facut la 62 ani.
Ups,am vrut să scriu 100, nu 120, am tastat greşit. Ştiu că îi iese tot 100 şi un pic, nu ţin minte să fi depăşit 110, dar totuşi e un pic cam mare şi aşa.Şi da, are probleme de greutate.
Pai da, este la granita cu prediabetul sau prediabet slab daca are putin peste suta. Era clar ca are probleme de greutate ca mananca mai multe kcal decat arde, dar nu eram sigur, ca daca manca ca tine dar nu sarea de Kcal, nu se ingrasa. Si ingrasarea sporeste riscul de pre si diabet, asta se stie.