| simplaexistenta a întrebat:

Ziua buna, TPU.
De cand cu caldura asta, incerc sa caut solutii.
Stie cineva, de preferat din propria experiența (daca nu, e bine si-asa), aparatele de aer conditionat portabile sunt bune de ceva?
P.S Probabil ca nu-i asta cea mai potrivita categorie

10 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Sunt bune pe termen scurt, adica daca ai aparat de ala in perete s-a defectat si sa nu stai fara, poti folosi ala cateva zile.

Unia folosesc si mai mult timp, dar nu este o solutie. Aparatul necesita evacuarea aerului cald, trebuie sa scoti un burlan flexibil pe fereastra, sa deschizi fereastra, apoi sa faci acolo ceva anume, ori sa cumperi, banui ca poti si cumpara un fel de rama care s-ar potrivi in fereastra.
Dar se vede destul de naspa, dar daca nu te deranjeaza este ok.

Alta chestie, e ca trebuie sa golesti tu o cuva cu apa, pentru ca nu se dreneaza singur, plsu ca este mult mai zgomotos ca cel split, adica ai acolo 2 in 1 ai compresoorul linga tine in casa, ala normal face zgomot mai tare decat un simplu ventilator f silentios ce are unitatea din casa la minisplit.

Aceste aparate pentru asa ceva sunt facute, in caz de urgenta, nu sa le folosesti asa intruna.
Nu sunt mai bune sau mai eficiente ca cele din perete, nici macar ca cele care se pun in geam, gen pachete, dar iti faci treaba cu ele, de aia is si cele mai ieftine din toate aparatele de astea de racire.

Mai exista inca un aparat de asta de ar conditionat care nu-i portabil, dar care este cam la fel, adica pachet, 2 in 1 si care se instaleaza in fereastra, nu necesita furtune, nici sa scoti tu apa din ele, doar ca il ai acolo in geam si se vede.

De fapt acest aparat sta afara, doar fata sa-i zic asa este in camera, in jurul lui la fereastra izolezi, faci acolo o rama asa frumoasa si cam ala arf fi.
Aceste poate fi folosit tot timpul de fapt este fix, acolo va sta tot timpul, este si asta ieftin, usor de instalt, adica nu ai ce instala, doar prins acolo la fereastra s-a nu cada si il bagi in priza, nu necesita cineva autorizat sa til puna.

Dar este mai bun, decat cel portabil si ceva mai folosit.Nici asta nu-i mai bun ca cel din perete sus si cu unitate afara, dar daca e vorba de bani si daca nu te deranjeaza estetic, zgomot, e numa bun.

Dar dec it sa dai bani pe unu portabil, sau de asta window AC, asa se cheama ce am zis acum ultimul, mai pui ceva si instalezi unu de ala minisplit, unitate in interior si unitate afara, asta ar fi mai bun.

Asa dai bani acum, apoi te hotarasti sa pui de ala, deja ai o cheltuiala mai mare.
Bine ca il poti tine si pe ala portabil si folosi altundeva.Asta tine de tine, ce iti place, ce bani ai.

| VoidEternal a răspuns:

Dacă te referi la cele care au nevoie de o evacuare, un tub gros pe unde scot căldură (care se scoate pe un geam sau ușă), atunci da, sunt la fel de bune ca o unitate de perete, doar că ocupa mai mult loc, și trebuie să stai cu cabluri si burlanul in casa.

| Furnicuta000 a răspuns:

Depinde si de camera ta, cat de izolata e, daca e la parter, etaj, mansarda. Din experienta iti spun ca daca stai la mansarda un ventilator e rahat in ochi, un AC portabil e inutil si singurul care face fata e un AC traditional.
AC ul portabil e ca sa scazi temperatura cu maxim 2 grade ca altfel nu te ajuta la nimic. Stiu ca un AC normal e scump (cel mai ieftin 1700 lei plus 500-600 lei montajul) dar crede-ma ca e o investitie foarte buna. Nu se mai poate trai in tara asta pe caldurile astea, e din ce in ce mai cald de la an la an. Au zis astia ca in Bucuresti o sa fie zilele astea cod rosu si nici nu s-a terminat iunie macar...

| relian a răspuns (pentru Furnicuta000):

laughing stai nitel, ai zis bine, raspunsul tau este bun, frumos spus, dar chestia aia cu " nu se mai poate in tara asta cu caldurile astea " asta m-a facut sa rad nitel.
De ce? Nui cald in RO vara asa de rau comparativ cu anii trecuti. Eu asa cred, dar poti verifica, stiu si eu meteo, desi eu iti spun din experienta, am prins ani in RO cand au fiost si 42 de grade la umbra, acum aceste temparturi dealde 30 nu mi se par cine stie ce de speriat.

RO a avut mereu clima asta vara cald si iarna rece, acu in ultima vreme iarna nu mai este irana, aici este adevarat, dar vara, vad azi sau ieri a fost maxim 30, deci nu-i de speriat.

Si aici la mine au fost 35, anul trecut era lejer 40, dar poate ca o veni si 40 plus, dar nu-i asa de rau.

De ce spun asta.Din observatii, multi oamenii spun chestii genul asta.Dar de ce? Pentru ca ei nu mai sunt copii, nu mai au 20 de ani, au imbatrinit si normal sistemele lor, ale organismului nu mai functioneaza ca la 25 de ani, logic ca simti la stiu si eu 35, 40 de ani caldura sau frigul altfel decat la 25 nu?

De aia multi oameni au impresia ca ceva s-a schimbat sau se schimba, dar de fapt oamenii se schimba laughing noi simtit altfel pe zi ce inaintam in viata.
Desigur si clima se mai schimba dar nu atit de drastic cum ne imaginam noi uneori.

Am observat chestia asta si legat de produse, de micaruri, multi spun vai, ciocolata din ro este f buna, sau mai stiu eu ce produs, dar acei oameni cand au consumat, erau copiii, intre timp au crescut, acum gustul este altul pentru ei, simturile is altele, asa si cu chedtia asta cum simtitm caldura cum o suportam sau frigul, de aia spun cinsva era mai buna mincarea X sau calduri f mari, mari comparativ cu ce anume?

Uite o poezie din anii de dupa razboi, asa cred, scrisa de N Labis, daca nu ma insel, "Moartea caprioarei "
Daca analizam vedem ca si pe atunci era f cald, nu cred ca o exagerat poetul cand spune ca "soarele sa topit sia curs pe pamint/ sau ca atit de cald era ca secase si fintinile, chestie ce sincer astazi nu se mai intampla.
Ba mai era si un roman, tot de pe la scoala, nu mai tin minte care, unde secase pana si rauri, sau piriuri de nu mai aveau oamenii apa deloc.
Sper ca nu te superi ca am comentat la raspunsul tau.

In legatura cu aparatul portabil, asa este, is mici, de aia nu fac fata la suprafata unde il pui si pentru ca nu este asa de eficient, acest aparat portabil mai scoate si aer din incapere, care este inlocuit cu alt aer, binenteles de pe afara, de aici si eficienta lui mai scazuta, fata de mini split, unde aerul este racit si invirtit in incapaere.

| Furnicuta000 a răspuns (pentru relian):

Poate nu ti se pare asa cald sau termometrul nu arata asa mult ca in alti ani dar indicele UV a crescut. Inainte puteai sa stai la plaja la ore de varf si sa te bronzezi, acum e sinucidere curata

| relian a răspuns (pentru Furnicuta000):

Daca spui tu asa o fi.Sa stai la plaja la orele ce spui, trebuie sa fii deja bronzat.
Si acu 50 de ani de ai fi stat la orele astea la fel ai fi patit, mai ales daca nu erai deja bronzat.
UV a crescut, tot ce se poate, uite asta nu am verificat.Ar insemna ca intra in atmosfera Pamintului mai multe UV decat intrau pana acum, dar poti monitoriza.La mine acum UV Index este 10, adica foarte mare, zic astia cu meteo de pe telefon.

Dar trebuie vazut in anii ce au trecut cit era, sa poti compara.
Stiu sigur ca si inainte, d aca ai fi stat la soare la orele astea de virf, te prajeai ca painea laughing stiu, pentru ca i s-a intamplat surorii mele, era arsa, dar arsa asa rau de tot, pentru ca asa a stat.

Nu vreau sa te contrazic, dar eu ma iau dupa ce vad, dupa cifre, chestii de genul asta, pentru ca am vazut personal ca omu poate fi influentat.
Eu in RO am stat la mama, unde case este un deva in apropierea unui rau destul de maricel.Am crescut acolo, am devenit adult, stiam riul ala f bine.
Cind am ajuns aici unde locuiesc acum, prin acest oras trece la fel cate riuri, sau asa unu mai mare, altele mai micute.Personal atunci, deci fara sa treaca anii, riul din RO mi s-a parut, adic a eu asa spuneam, chiar am spus celor de aici, riul din RO unde am locuit, este mult mai mare decat asta de la voi laughing

Apoi am venit inapoi in RO in vacanta si ce crezi? Riul meu ala wow, wera un firicel de apa pe linga asta de aici laughing stam, si ma minunam cum de am facut acele aprecieri, adica gresisem clar, cataclismic sa zic asa.
Asta fara sa ma fi uitat al cifre, cit de lat, lung, debit si asa mai departe, sa le compar si asa as fi stiut.
Deci fara sa am aceste date, am apreciat tocmai invers laughing

Spun asta sa arat ca omul poate fi influentat de anumite conditii, de aia uneori avem impresia ca lucrurile is asa.
Chestia asta am discuta si aici cu ceva romani, legat de caldutra.Numai zilele trecute ce eram cu un prieten si spune ala, ba da ce calduri frate laughing
I-am spus ma, dar acum citiva ani, cand am stat impreuna pe nu stiu ce acoperisuri si lucram acolo direct in bataia soarelui, pana la 5-6 dupmiaza si erau 37-40 de grade, cum era? El zice parca nu era la fel de cald ca acum laughing desi acum au fost 30-35, astazi o sa fie 37 si toata saptamana ce vine asa o sa mearga 37 de grade.

I-am spus cand am stat, eram mai tineri ci citiva ani, dar am stat multi ani in trecut cam la fel si nu simteam ca si acum.Deci nu mai avem 20-25 de ani, simtitm altfel.
Iarna desi aici nu-i asa frig, totusi mai vin si zile cu temp scazute sub zero, vezi pe astia tineri, copii in sort la mall, dar vin de afara, nau nici o treaba, in tricouri si sort.
Care mai umbla asa astia mai cu grasime pe ei, la fel, dar asta iarna.

Eu asa spun, ca tine de fiecare organism cum simte si cum suporta caldura.
Siu tu poti sa observi pe cei tineri, pe copii sa vezi cum umbla, ce spun.
laughing sinucidere curata, imi place ce expresii scoti, eu am stat la 35 afara cam 8 ore, dar se pare ca nu mam sinucis laughing

La plaja nu merg ca nu prea am cu cine, si asa de unu singur nu prea ma atrage.
Aseara numa ce am vazut, asta pe net in Florida or murit un cuplu, casatoriti, care aveau 6 copii, auzi si tu, in ocean au inrat si sau dus militari, ia luat nu stiu ce curent, Rip Current, aratau aia video, curentul ala, naspa de tot, desi aia afisase sa nu intre nimeni in apa, anunta, pun steaguri, nu stiu ceor fi fost in capu alora.

Nu am mai vazut, bine nici auzit chestia a sta de curentul asta, ciudata rau, era asa o fisie linistita iar in lateral valuri f mari, fisia aia era curentu care tragea apa f puternic de la mal spre larg, asa iau luat pe respectivi.

In sf asta e, vremurile se mai schimba, mergi si tu dimineata la plaja, la 8, stai pana pe la 10 e de ajuns, faci asta cateva zile, o saptamana, apoi o sa poti sta si la 2-3 fara probleme.

Stiu ca eu asa procedam, bine nu faceam asta intentinat, doar se intampla ca ieseam dimineata afara, vara, fara tricou, te bronzai fara sa vrei, asa usor si uniform.

Acum sunt si tot felul de produse, ai cu ce te proteja.In RO acum la mine acasa vad arata ca o sa fie 33 de grade maxim.E cald, dar nu chiar asa rau.
Mama spune si ea acum, vai este cald.La fel i-am spus, dar anii din urma, spuneai ca nu-i cald rau. Zice parca nu era ca acum laughing dar ea acum a imbatrinit, mai degraba asta ar fi explicatia decat ca ar fi mai cald.

Ce mai poate afecta felul cum te simti, umiditatea aerului. La umiditate mare simti caldura si mai mare, decat cand aerul este mai uscat.
La mine asa arata, zice ca temp de 35 se simte ca de 40 si pentru ca umiditatea aerul este ridicata.

Ai pe telefon chestiile asta la meteo, ori poti instala ceva progam meteo si iti arata multe chestii, de la tem, umiditatea, polen, praf si altele.
Asa ca stai la umbra, stai in camera aia unde ai pus AC la racoare, nu iesi sa te sinucizi laughing
Am vazut esti in Bucuresti, e cald si la voi, cam ca si pe la mama acolo in RO.
Ok scuze ca am scris asa mai mult, nici eu nu ies pe afara, aici oricum nu iese lumea pe afara, doar prin parcuri, era o idee sa fi iesit dar pe la 6 sa alerg, nu am mai facut miscare de aproape o luna si trebuie sa fac miscare, dar vorba ta pe caldura asta nu-ti arde de nimic.

| ioana748 a răspuns:

Sunt si ventilatoare bune.

| TimberWolf a răspuns:

Nici nu stiam ca exista asa ceva, te referi cumva la ventilatoare din alea de masa?
De ce e musai portabil?

| simplaexistenta explică (pentru TimberWolf):

Nu MUSAI portabil. Da, in genul ala

| TimberWolf a răspuns (pentru simplaexistenta):

Sunt ok si accesibile la pret, mai de mult se lauda cineva la mine cu asa ceva.