Daca nu realizeaza pericolul nu ai cum sa-l convingi, o va tine in gandirea lui mereu, daca reusesti sa-l faci sa realizeze, va face ce trebuie. El nu realizeaza ca va face rau luand in gluma problema.
Nu poti schimba gandirea unei persoane dar poti încerca. Asta e tot ce poti sa faci. Sa ii explici in toate felurile importanta masurilor necesare in aceasta situatie, pana gasesti modul care are succes la el.
Spune-i direct sa nu se mai gandeasca doar la el. Fa-l sa inteleaga ca nu este un virus inofensiv si ca este important sa se apere pentru binele lui, dar si pentru al vostru. Si nu are nimic de pierdut daca previne, decat sa trateze
Sunt in aceeasi situatie, explicat frumos si logic. ca nu e de joaca, daca nu asculta iei masuri. il ti afara din casa daca chiar trebuie...
Așa era bunicul meu și pana nu a înțeles el singur gravitatea situației nu am avut cum sa ma inteleg cu el.
Ce poți tu sa faci e sa îl obligi oarecum atunci când intra in casa sa se dezinfecteze. Îl pui sa se dezbrace și îl duci frumos "de mânuță" la baie sa se spele pe maini și fata.
Poți sa pui și șervețele antibacteriene la usa sau un dezinfectant și nu îl lași sa între pana nu folosește ori dezinfectant ori șervețel.
Cu masca nu știu cum sa te ajut din păcate :/.
Bună, Henrypericolpublic!
Dacă informarea și explicațiile despre epidemie și măsuri nu au mers, mă gândesc la două aspecte în plus pe care le poți încerca în comunicarea voastră, dacă rezonează cu tine.
Dacă poți face asta în mod autentic, arată mai întâi curiozitate față de poziția acestei persoane. Cum de nu respectă anumite norme? Poate îi este greu să facă anumite lucruri, poate nu înțelege ceva anume, poate nu crede că este un pericol și i se par ridicole măsurile, poate este descurajată persoana și nu crede că ar ajuta aceste măsuri, poate este frustrată și nu are încredere în autoritățile care fac recomandări... posibilitățile sunt multe. A fi ascultată cu perspectiva și emoțiile ei poate face o persoană mult mai cooperativă decât a i se cere direct ceva sau a i se da explicații. De asemenea îți poate indica ție unde ai ceva de spus cu mai multe șanse să schimbi ceva. Desigur, depinde de relația pe care o ai cu persoana dacă și în ce fel este posibilă o astfel de comunicare.
Apoi mă gândesc la un model de comunicare propus de un psiholog canadian, care ține de asertivitate. Poți explica non-agresiv și fără să vorbești despre cealaltă persoană despre cum te simți tu. Schema este "când tu faci asta (acțiune obiectivă), eu mă simt (emoția proprie)". Astfel vorbești despre o situație obiectivă și despre persoana ta, nu judeci cealaltă persoană. Exemplu: "Când tu mergi la magazin și nu te dezinfectezi pe mâini la întoarcere, mie îmi este teamă că mă pot îmbolnăvi atingând aceleași suprafețe." Pasul 2 este să explici cum te afectează acțiunea respectivă, exemplu: "Mă preocupă sănătatea mea și chiar dacă eu mă dezinfectez, dacă altcineva din casă nu o face, crește riscul de a mă îmbolnăvi.". Apoi ce ai dori tu să facă diferit persoana, formulat respectuos.
Eu nu știu ce vârstă ai și despre ce rudă vorbim. Dacă este vorba de părintele și bunicul tău, este posibil ca acest model de comunicare în forma lui să pară agresiv, deși nu este. În această situație propun să păstrezi doar ideea principală de a vorbi despre emoțiile și starea ta și cum ești afectat.
Te invit să te gândești la aceste idei și să le aplici doar dacă și în modul în care par aplicabile în familia ta.
Sănătate!
simina2002 întreabă: