Eu am impresia ca tu gandesti din ce in ce mai puțin intrebarile pe care le pui. Tu realizezi ce s-a intampla cu generation întregi sa piardă un an din viata?
Si tu iti imaginezi ce se intampla sa murim cu zile?! Lasa-l dracu de an, o ia de la anul, ce mare chestie? Ca nu pierzi 50 de ani, tot in pamant te duci in final si daca te-ai apucat sa muncesti cu un an mai tarziu, stai linistit, deci anul ala nu conteaza! Cand e vorba de viata si de moarte ma doare in pix de anul lor scolar, scuze ca zic, si asta nu doar eu o zic.
Eu ma gandesc la sanatate tu te gandesti la altele.
Am si citit, si tarile puternice incep sa nu mai faca fata, isi trimit pacientii in afara, noi? A zis si johanis ca s-a discutat sa facem la fel, tu realizezi?
Lasa-o dracu de scoala un an.
Si invatamantul online cu ce ajuta? Ca multi nu au posibilitatea asta in tara.
Dar daca tu vrei ca tu sau parintii tai sa stati la terapie intensiva cu sanse mici sa supravietuire, f bine, sa stea scolile deschise.
Iar cand nu or mai fi locuri la ATI, sa vedem...cine apuca loc.
Am citit azi ca unii care au avut covid au ramas cu probleme la inima chiar daca nu permanent, chiar atleti au patit asta.
Sanatatea rules, daca e sanatate merge si un an mai tarziu la scoala si la munca, ca n-au intrat anii in sac, tooot sa muncesti pana la 65 ani pana nu mai poti, nu e asa graba, te grabesti neaparat sa te duci la munca cu un an mai devreme?
Eu n-am zis ca e bine asa, normal ca se mai dau peste cap chestii, insa sanatatea e pe primul loc, cu sanatate le faci pe toate.
Tu chiar cred ca nu pricepi efectele unui an in care nu mai ies medici, profesori, polițiști...
Eu nu am zis ca e bine! Normal ca nu e asa bine, dar am zis ca situatia o cere, ce sa facem. Lasa dracu ca avem medici, politisti si ce vrei tu, nu asta e problema ca nu trebuie la fix plus minus un an, problema e sa rezolvam cumva problema ca e jale deja!
Aia care sunt, stau cu un an in plus pe posturi si aia e la o adica. Pana vine politaiu asta cu un an mai tarziu, e asa doar un exemplu.
Insa deocamdata e bine asa adica invatamant online. Doar ca nu stiu ce fac aia care nu au semnal si conditii de asta, atata tot, in rest e mai bine decat inghetare de an, asta clar. Ziceam de inghetat din cauza celor care nu beneficiaza de online, dar asta e.
Inchide scolile dar nu after-urile, e culmea, de parca nu e tot aia.
Vad ca la tine sanatatea nu conteaza, ci doar banii, afacerile, posturile.
Inghetam anul si gata.
An ]nghețat, toate generațiile școlare pierd un an de viață. Ușor de zis, greu de luat decizia dacă ești la conducereea țării iar nu chibiț.
trebuie carantina totala 6 sapt cam
Și în timpul acesta ce faci, unde ajungi, la foamete totală?
Din nou măsură negăndită.
Pai china nu a facut carantina totala?! Si au gandit-o, vad ca au cam scapat, daca au cam 6-7 cazuri noi pe saptamana.
Eu asa stiam, ca au facut totala.
Altfel ce propui? Propune tu o alta masura sa vedem, ca eu am zis cum vad eu, poate solutia ta poate fi mai buna, nu stiu.
Tu cum vezi rezolvarea problemei?
Sunt lucruri prostesti pe care le zici aici. Sa inghete anul? De ce, nu se poate face online, adica tu distrugi un an tuturor ca sa demonstrezi ce?
Testati toti? Ai idee ca testul nu e gratis si nu ti-l deconteaza statul? Avand in vedere situatia din Romania unde foarte multa lume traieste la limita existentei, iar testul e cateva sute de lei de persoana, unde sunt familii de cate 5-6-7 cum rezolvi problema asta? Nu se vor testa in veci acele persoane, 400 de lei sau cat e un test poate reprezenta bugetul lor pe 1 luna din care trebuie sa se descurce, uiti ca traiesti in Romania avand pretentiile astea.
Adica cum distrug un an? O ia de la anul, ce e mare chestie? Decat sa ne distrugem sanatatea.
In slovacia au fost toti testati! Si ii vor mai testa odata dupa o luna parca.
Pai testul trebuia sa fie gratis, ca de aia ne iau impozite, taxe, platim asigurari medicale, asa ca aia e. Iar daca ar zice ca n-au bani la buget, sa le aduc aminte ca au pus impozit unic ca sa se imbogateasca bogatii, sa plateasca tot 16 in loc de 35 cam cum era inainte, in toate UE e impozit progresiv procentual.
Fara cum am zis, nu scapam.
Trimite tu copilu la scoala sa-ti aduca virusul in casa, sa vedem daca-ti convine.
Online iar nu e ok ca multi nu au net, n-au semnal prin multe zone.
"Adica cum distrug un an? O ia de la anul, ce e mare chestie? Decat sa ne distrugem sanatatea." E ilogic sa ingheti un an scolar, n-are avea sens, alternative sunt de a termina anul, totul e online acum din cate am inteles, e mai lejer online chiar daca nu e cea mai buna solutie, dar in lipsa altora mai bune e batuta in cuie.
"In slovacia au fost toti testati! Si ii vor mai testa odata dupa o luna parca." Imposibil sa testezi toata populatia, esti sigur ca informatia e corecta? Traiesti in Romania, nu va fi gratis testul, cum ziceam si aseara, nu toti isi pot permite testul, nu ar avea sens sa se testeze intreaga populatie, mai ales daca stii sigur ca nu ai luat contact cu presupusi infectati.
"Online iar nu e ok ca multi nu au net, n-au semnal prin multe zone." Si daca ingheti anul si incepi peste 1 an tot aceleasi probleme vor fi cu netul, dispozitivele lipsa si tot asa, statul trebuie sa asigure accesul tuturor la educatie, cat despre net habar n-am cum ar putea sa se procedeze cu cei care chiar nu au cum sa aiba acces si vin din familii defavorizate.
Sigur ca scoala online este okey dupa mine, dar na, ziceam ca ar trebui si aia sa poata invata chiar daca nu au semnal in zonele alea, sau ce nu or mai avea.
Pai eu ziceam ca la anul sa dea inapoi porcaria asta cu virusul si sa nu mai fie aceleasi probleme, sa iasa vaccin, sa ne vaccinam si asa mai departe. Adica mai castigi timp.
Dar pana una alta merge si online fara probleme si aia e, chiar daca mai raman unii pe dinafara.
Daca stam sa ne gandim la autoritati si la aceste lucruri... nu ajungem nicaieri. Am fi doar ca un talkshow de la televizor.
Da, s-au inchis sa se deschida, ca vara... caldura, alte lucruri. Noi aparent nu prea avem dreptul la decizie la aceste lucruri, din pacate . Daca ar merge cu votare aici... desi nici asa nu stiu ca ar fi o idee buna.
Asa se intampla intr-o pandemie nepericuloasa, se mentine economia la un nivel bun, daca ar fi fost cu mortalitate ridicata s-ar fi luat masuri exceptionale. Din pacate nu multi constientizeaza astfel de lucruri, si se panicheaza de la informatii false de la prieteni, stiri, si se creeaza o populatie intreaga care nu stie prin ce trecem. Personal eu as fi creat o platforma e-learning in acest timp, care sincer a fost indeajuns de mult.
De ce zici ca e nepericuloasa? Pai trebuie sa ajungem la mortalitate foarte ridicata ca sa luam masuri? Inca nu e asa ridicata cum zici tu poate, dar va fi, totul e din ce in ca mai rau, logic si matematic unde duce? Ca si nr deceselor si celor care raman cu sechele se mareste.
Am citit foarte bine.
Este o pandemie periculoasa, cum nu e periculoasa?!
Tu nu vezi ca nr de cazuri tot urca in continuu? Spitalele nu mai fac fata.
Adica trebuie sa fie mortalitatea foarte ridicata si sa nu mai avem loc in spitale ca sa luam masuri ca lumea? Sa le luam din timp ca sa scapam mai repede.
Se stia ca se va ajunge aici, nu exista un motiv pentru care sa nu se ajunga aici. Dar n-a fost interes.
Ai vazut china, a luat masuri dure si a scapat, noi...o sa luam cand murim cu zile si in chinuri in masa, sau cand?
Ca poate fi mama, tatal tau. al meu, etc, fiecare deces inutil nu trebuie sa existe.
Cu platforma e-learning ai dreptate, era o idee foarte buna.
O tipa asa si-a luat-o, a venit taica-su cu 1-2 rude acasa, n-au purtat masca, au tot vorbit, si ea si-a luat-o scurt asa.
Si-a pierdut gustul, mirosul, oboseala tare, respiratie mai grea, i-a dat medicul de fam trat acasa, dar zic ca idee. La test a fost pozitiv.
Mosotti, pari un tip/tipa destept/desteapta, stai cateva minute si analizeaza situatia. E normal sa creasca numarul de infectari pentru ca simptomele apar prea tarziu, e la fel in oricare tara, Germania, America, aboslut toate trec prin aceasta situatie. In legatura cu mortalitatea, gandeste putin, mor oamenii care au alte afectiuni grave, 99.99% dintre cei sanatosi nu mor, deci este o rata foarte mica de mortalitate. Daca mureau adultii sanatosi pe capete si mortalitatea era foarte mare atunci se luau masuri exceptionale, in cazul nostru mai moare cate unul sanatos la mii de cazuri, din cauza ca corpul reactioneaza prea tare la virus.
Noi stam bine deocamdata, ideea este ca nu vom trece asa usor peste pandemie, va dura ceva ani.
Și dacă făceau cum zici tu, gândește te ca sunt mii de oameni care călătoresc fiindcă au dreptul sa se întoarcă la ei acasă, se duc în tari unde sunt multe cazuri și vor aduce din nou virusul, cum de fapt l au adus în primăvara. Poți sa testezi tu toată populația deși e imposibil, virusul asta va dispărea ori prin vaccin ori prin imunizarea unora, singura alternativa este doar sa te ferești cât poți de mult, sa porti masca sa te speli pe mâini și sa ai noroc, și bineînțeles sa iei anumite masuri care sa încetinească răspândirea lui dar sa nu distrugi economia sa lași oameni fără joburi etc. Închizi totul înseamnă turism falimentat, transport falimentat, grădinițe, scoli, facultăți particulare falimentate, restaurante, baruri, Mall uri duse spre faliment, hoteluri, piața imobiliară, saloane de înfrumusețare, prestatari de diverse servicii și evenimente falimentate, etc
Cand cineva vine din afara intra in carantina fortat si nu raspandeste virusul, daca dupa 14 zile nu ai nimic, e ok, daca au, se trateaza si apoi liber, deci solutii sunt, doar sa se vrea.
Daca inchizi tot 2 luni nu falimentezi nimic, opresti activitatea, apoi dai drumu la loc, nu e nici o problema, ca nu inchizi 2 ani.
Dar scapi odata, cum au facut chinezii, ca ei asa au facut, si acum si-au revenit, au maxim un 7 cazuri pe saptamana am auzit, dar si alea le rezolva.
Dacă inchizi totul doua luni se falimentează, fiindcă nu produci nimic, e ca lanțul trofic, merge totul prost, e greu sa gestionezi toate astea, nu sunt atâtea resurse, întra și ies mii de oameni zilnic. Asta s-a încercat în primăvara și nu a funcționat, chinezii sunt comuniști și ei ascund unele informații. Chiar și la nivelul de acum economia e grav afectata, mulți au rămas fără job și asta e doar începutul
Nu stiu ce ascund chinezii dar ei asa au rezolvat-o.
De ce falimentezi? De ex daca ai un restaurant, il inchizi, lumea sta acasa, statul sa asigure un venit la toti (ce de aia ne iau taxe si impozite, insa impozitul e plafonat ca sa castige bogatii si nu-s bani suficienti), dupa aia dai drumu, redeschizi restaurantele, locurile de munca si totul o ia de la sine de la cap.
E greu sa si mancam uneori, de ex eu cand am mancat odata ciocolata cu alune intregi, crede-ma ca ma dureau maxilarele deci imi era greu, dar asta nu e o scuza. Daca vrei sa faci ceva, faci!
Ai fabrica de coca cola, o opresti, conservi doar, nu pierzi fabrica sau altele, nu ramai pe minus.
Bei si apa 2 luni ca nu mori, mananci si o paine in loc de croissante ca tot asa, nu mori, apoi ii dai drumu, produci, iar se consuma, si asa mai departe.
Altfel se pierde inzecit tot jucandu-ne de-a masurile la infinit.
Granitele inchise, nu mai iese si intra nimeni aiurea, cine intra, carantina, testati, tratati.
Pai chiriile care trebuie plătite te aștepți sa plătească statul pentru toți privații? Tu dacă nu ai munca doua luni te aștepți sa ți dea statul bani de chirie, întreținere, mâncare, sau ce mai ai nevoie? Dar restaurantul? Îi plătește statul chiria, angajații și dările către stat? Tu vorbești ceva utopic. Pana acum statul nu a fost în stare sa aibă grija de pensionari și de ce cu dizabilități și tu te aștepți ca doua luni sa ne tina pe toți?
Nu, si aia cu chiriile sa nu mai ia chiria pe alea 2 luni ca nu e asa problema! Ia apoi iar, nu vad asa problema, totul blocat in lant, altfel cucu.
Am zis cum ar trebui sa fie, daca statu e tampit, e partea doua. Sa dea venit doar ca sa traiesti, sa-ti platesti darile la casa, nu chirii si altele, alea sa se suspende.
Daca am chirias si pleaca 2 luni, il las fara chirie si apoi iau mai departe, nu e mare lucru, zic la o adica.
Se cam stie ca in stari de asediu, razboi, urgenta, drepturile democratice se pot suspenda, asa ca...nu e asa simplu.
Din momentul ala nu mai ai nici un drept! Prioritate are siguranta tarii, sanatatea tarii sau ce o fi in subiect.
Poate sa iti ia hotelul si sa-l faca spital, fara comentarii.
Asa cum la stare de razboi iti poate lua masina si n-ai ce sa comentezi, sau alte bunuri.
Deci nu mai e dreptul lui, doar nu dau societatea peste cap ca nu vrei tu sa colaborezi, de aia si e asa treaba, insa la noi nu se face asa. Nu-ti convine, la parnaie, scurt, sau te las sa latri in gol cat vrei.
Dupa ce se termina starea de asediu sau ce o fi, ai totul inapoi fara probleme, si iti reiei drepturile.
Adica cu alte cuvinte in perioada aia nu mai este democratie.
Si e normal, altfel e haos daca face fiecare ce vrea.
Una e sa ți ia statul pe termen scurt un imobil și alta e ca statul sa oblige pe toți proprietarii ce dețin spațiu sa accepte sa le fie folosit spațiul gratis. Una e sa folosești un spațiu pentru bolnav și alta e ca un agent economic sa nu plătească chiria care poate fi tot la stat de exemplu. Mall ul plătește chirie pentru spațiu, fabrica la fel, statul nu poate interveni la modul asta, eu dacă am o locuință statul poate sa mi impună mie sa o folosesc pentru stat dar nu pentru un om care nu are cu ce sa plătească, asa se face anarhie, ma duc și ocup proprietatea ta ca nu am eu unde sta pe motiv ca e stare de urgenta și eventual îți las ție canapeaua, pe motiv de stare de urgenta
Eu ti-am zis ca orice drept democratic se suspenda, ce inseamna asta? Ca statul poate orice!
"Nu poate interveni" este cand statutul democratic este in vigoare, atunci da.
Dar cand e o nenorocire nu poti sa ii lasi sa faca ce vor, ca nu mai rezolvi problema nationala, are o logica.
Daca statu e bine organizat nu iese nici o anarhie, ci daca nu se implica e anarhie, ca nu pot inchide tot din cauza ta ca nu vrei tu sa renunti la chirie 2 luni, ce sa-ti povestesc, e doar un exemplu, adica ma impiedici sa rezolv o amenintare nationala, care e mult mai importanta decat dreptul tau de a face ce vrei!
Nu merge.
Si nu se exagereaza, nu vine peste tine aiurea.
Sunt niste reguli, face doar ce trebuie in vederea rezolvarii problemei, nu chestii inutile.
Iar la razboi, iti ia...greu de crezut dar asa e, asa mi s-a spus cel putin, iti ia cu forta ce cred ei ca ar ajuta la masina de razboi dupa cum mi s-a zis, deci si acolo drepturile se suspenda, acolo e mai rau, evident.
In concluzie ai voie sa faci ce vrei doar pana nu lezezi interese mult mai mari! Cand lezezi, gasesc ei metode sa te puna la pamant oricand, chiar si pe nedrept uneori.
Politica e o curva. Se implica f bine cand vor ei.
Nu e posibil ce vorbești tu, nu ai cum sa susții milioane de oameni timp de doua luni, sunt și afaceri internaționale, nu ai cum sa blochezi totul, nu ești tu și blocul tău și se termina, sunt afaceri de milioane de euro dacă oprești o rotita se strica toată mașinăria, vorbește cu specialiști cu economiști și o sa vezi ca nici un stat nu va proceda asa fiindcă nu poate sa asigure economia. În primăvara s-a făcut ceva asemănător și cu toate astea nu s-a schimbat nimic. Nici măcar teste nu poți face, sunt milioane de oameni, nu are cine sa le facă teste nu sunt atâtea laboratoare medici și asistente ca să duci treaba asta la sfârșit. Pe de alta parte de exemplu un contabil, face munca de birou, ca să poata plătii angajații trebuie ca acele ordine de plata pe care le face sa ajungă la banca deci trebuie sa lucreze o zi doua pentru asta, trebuie semnate de director deci și el va lucra, la banca trebuie cineva sa le primească deci va mai lucra o persoana, tu te vei duce sa ți cumperi pâine deci vei găsi magazin deschis etc. Ce spui tu nu are cap și coada. Sa presupunem ca se face cum zici tu Câți oameni trebuie sa angajeze statul ca să aibă grijă de fiecare om care sta în casa doar ca să i ducă alimentele de baza, cu ce băni plătește toate alimentele pentru toți oamenii și cu ce bani ii plătește pe toți angajații care fac aceasta munca? Acești angajați vor transporta alimentele cu șoferi deci alti mii de angajați, acești șoferi vor trebui sa pună benzina deci benzinăriile vor fi deschise, deci alte mii de angajați activiv dacă sunt deschise vor trebui contabilizate deci va lucra și contabilul, care nu poate face totul de acasă. Toți acești angajați vor lua virusul mai devreme sau mai tarziu și tot asa. Ca sa nu mai zic ca acel angajat al statului care îți asigura ție cele necesare va trebui sa cumpere acele produse de la un magazin, magazinul are vânzători și angajati etc deci cum vezi tu toată chestia asta ca nu are sens!?
Nu am zis ca e usor, dar chinezii cum au reusit? Ca am auzit ca au facut carantina totala si asa ar fi scapat, in Wuhan acolo.
Normal ca e foarte greu, eu am zis ideea asa in mare, cum organizeaza numai ei ar fi stiut.
Adevarat ca ce ai prezentat este asa insa ceva trebuie facut ca altfel murim cu zile sincer, si altii mai raman si cu sechele mult timp sau mereu.
Au facut rusii vaccinul, Israelul a cumparat deja 1, 5 milioane de la ei, si l-au testat si ei si miniterul apararii, sanatatii, ca evreii nu sunt genu sa dea bani aiurea sub nici o forma.
Noi ce facem? Asteptam la occident doar ca nu vrea Johanis sa ia de la rusi? Ca astia inca nici nu-s gata mi se pare cu vaccinul.
Vaccinul si testarile sunt cheia, normal ca e mult mai bine decat carantina totala.
Testai o parte, intre timp fabricai alte teste si tot asa, ceva se facea, noi ce am facut? 3519000 teste in 8 luni?! Ce dracu.
Adica 440000 teste lunar, cam putinel.
Nici nu-si dau interesul da-i naiba! Plus ca dupa mine testele trebuiau sa fie gratuite sau subventionate, nu sa dai 400 lei pe el, o idiotenie.
Slovacia avea de gand sa testeze pe toti la ei acolo, testarile au si inceput in masa, si mai vrea sa-i testeze odata dupa 1-2 luni parca.
Stiau ca vor creste nr de cazuri dar nu stiau ca o sa se ajunga la 10 000 pe zi. Si astia sunt doar testati, mai sunt mii de oameni care au covid dar nu sunt testati sau nu stiu ca au covid
Stiau ca se va ajunge si la 20000, pe care motiv nu s-ar fi ajuns la 10000?! Nu si-au dat interesul. Nu aveau cum sa nu stie ca se va ajunge la 10000.
Va dura mult pana vaccinul va ajunge la mare parte din populatie. Iar daca virusul continua sa se tot muteze, s-ar prea putea ca vaccinul sa nu aiba niciun efect.
Si asta e adevarat! Daca face mutatii am pus-o. Rusii au scos, astialalti se tot cacaie si nimic. Nu multi rusi au vrut sa se vaccineze insa, am auzit, nu stiu sigur dar am auzit ca s-ar fi facut propaganda occidentala cum ca vaccinul nu e bun. Mi-a zis prietenul meu rus care e cu ochii pe stirile lor mereu, dar poate nu e adevarat, nu stiu.
Deci nu e prea coada la vaccinare ca sa zici ca cine apuca, culmea.
Sa nu uitam ca guvernul si presedintele trebuie sa se gandeasca la toate categoriile de oameni. Sunt oameni in ambele extreme. O extrema este "inchidem tot, punem lacate, nu mai iesim din case", o alta extrema este "virusul a fost facut de Bill Gates".
Guvernul, in oricare parte a actionat, a primit critici (culmea, mereu de la PSD). Daca au pus doar recomandari, PSD zicea ca trebuie izolare completa. Daca au izolat, PSD zicea ca e dictatura. Daca au inchis scolile, PSD zicea ca trebuiau deschise, daca le-au deschis, PSD zicea ca trebuiau inchise.
Deciziile luate de multe ori fara sens sunt din acest motiv. Nici nu mai stii daca sa inchizi sau sa deschizi pentru ca oricum ai actiona jumatate de oameni se vor revolta. Asa ca, s-a si observat, iau decizii pe jumatati, ca sa-i "multumeasca" si pe unii si pe altii. Inchidem, dar nu de tot, doar in unele locuri, doar partial.
Iar inghetarea anului nu este o solutie. Gandeste-te ca sunt adolescenti care au planuri cu viata lor, nu poti sa pui pauza un an. Nu e doar de luarea unor examene. Gandeste-te la un elev care ramane repetent, isi incepe cariera si studiile universitare cu un an mai tarziu. Daca inghetam anul va fi aceeasi situatie pentru sute de mii de elevi.
Am inteles, insa chinezii au facut treaba ca lumea si au rezolvat-o, cu jumatati de masura nu facem nimic, lasa PSD ca ala e...gica contra, cum e si PNL contra PSD, aia nu luam in seama.
Cu scoala si daca pui pauza un an ce are?! Daca incepe cu un an mai tarziu cariera ce? E asa o nerabdare sa muncesti cu un an mai devreme?! N-ai timp pana la 67-70 ani (ca asa o sa fie mai tarziu cu pensia)?
Dar e bine si online pana la urma, chiar daca unii raman pe dinafara ca n-au semnal sau laptop.
Managementul deschiderii unităților de învățământ nu a existat!
Dacă, se făceau teste, se făcea instruirea corespunzătoare a celor care lucrează în aceste unități școlile puteau rămâne deschise.
Oricum, cineva a visat mult prea mult!
Obligi copii cu mască în școală, dar în restul timpului, nici un elev nu purta mască, nici distanțare, nici dezinfectare, nimic.
Vom vedea rezultatele la bacalaureat și admiterea la liceu.
Între 60% și 80% nu vor promova.
Încă o bâlbă: o lună jumătate i-a trebuit ministrului educației să anunțe ce era evident din 14 septembrie, nu se vor ține olimpiade, concursuri școlare.
Au vrut să-și asigure alegerile. Dacă nu deschideau ei școlile cine le mai venea la vot. Acuma la parlamentare o bagă pe asta cu alegerile la americani
Pai asta conteaza acum alegerile? Conteaza sa rezolvam problema, ramanea treaba asa cum e pana se mai limpezeau lucrurile.
Si puteau sa organizeze votul necontand ca deschid sau nu scolile, aia e alta treaba.
Deschideau doar pentru vot si atat, nu pentru profi si elevi.
Știu, sunt de acord cu tine la ideea cu înghețatul anului, cel puțin pentru toate clasele în afară de alea terminale. Dar avem o clasă politică coruptă până-n măduva oaselor. Nu le pasă lor de oameni. Poate dacă nu deschideau școlile zicea lumea că-i mai gravă treaba și nu mergeau niciunde.
Si aia din anii terminali, dadeau examenele peste un an, tot inchis de sus pana jos, nu exista "in afara de", ca asta e treaba facuta pe jumate! Normal ca avem politica corupta.
Am citit in ziar ca de luni se inchid scolile desi stiam ca-s deja inchise, dar nu after schools! Ce draci e asta?
Zau daca ii inteleg pe astia.
Inchid pietele dar nu magazinele, de parca nu e tot una.
Mie stii ce-mi e? Sa nu cumva in stare de alarma din aia rosie de tot cu sute de mii de cazuri sa nu se inchida si magazinele, sa nu cumva sa stam 5 ore la coada sa intre cate 1-2, ce parere ai?
Va putea fi afectata aprovizionarea?
Inghetam anul si gata? Si elevii ce fac? Ajung sa dea bacul la 20 de ani? Carantina totala 6 saptamani inseamna prabusirea societatii. Sa fim testati toti este fizic imposibil. Nenorocire e deja. Din pacate in situatia asta nu exista nicio varianta corecta de urmat. Trebuiau respectate masurile tot anul. Nu inghesuit la moaste. Proteste. Restaurante.
Ce se intampla acum e doar o consecinta a comportamentului nostru din ultimele luni.
Chiar daca o sa existe un vaccin nu o sa il faca decat un procent foarte mic de oameni. Aceia care o sa si-l permita.
Da bacul cu un an mai tarziu, nu e mare chestie, cand e sanatatea in joc, ea e prima, ca daca nu e sanatate, nu mai facem nimic.
Pai chinezii au facut carantina totala, asa au scapat.
Daca statul avea cap si avea cum, facea asta si nu se prabusea nimic.
De ce sa se prabuseasca societatea? Se conserva tot, dai luna aia un venit la toti, se aduce mancarea in fata blocului si fiecare isi ia, cumva se poate, nu am exact acum schema in cap.
Si dupa ce ai scapat, dai drumu la tot, dar nu o tii langa asa pana chiar se prabuseste tot.
Nu mai lasi pe nimeni sa intre in tara fara carantina si verificari, si aia e.
Ce se intampla acum e consecinta nepasarii statului care nu au luat masuri dure sa se respecte masurile, ca inchideam bisericile ce nu se vedeau, in Grecia parca asa s-a facut cu bisericile. Care nu respecta, la puscarie! Ca pune in pericol sanatatea, nu asa rahaturi.
Nu poti sa ai pretentia ca oamenii sa respecte ca stii cum e omu, e o naivitate sa te bazezi pe asta.
Adica ce, trebuie doar sa inveti sau sa muncesti pana la 70 ani ca sa nu fie vreme pierduta? Si daca ai si putin liber sa faci ce-ti place, strica? Sunt atatea activitati placute pe care le poti face, te mai relaxezi, ai timp pana la 70 ani sa tot muncesti! E asa graba? DUrata de cotizare normala e de 35 ani, ca sa ai o pensie normala trebuie sa ai 35 ani de cotizare si varsta de 65 ani (deocamdata 65).
Sa zicem ca dupa master te angajezi, deci de la 24 ani, ai munci 41 ani.
Daca amani un an, muncesti 40 ani, vrei neaparat 41?! Daca da, destul de interesant. In afara ca amani cu un an, nu se schimba nimic in cariera.
Pai pe copii, studenti si asa ii sustineau parintii, nu era asa o mare problema.
Se duceau parintii la servici sau lucrau de acasa, dar macar reduceam cat mai tare riscul de infectare, si pana la anul speram sa vina un vaccin.
Asta daca nu vrem carantina totala un 6-8 sapt ca la chinezi si sa scapam ca lumea.
Dar deocamdata merge si varianta online pentru scoli, pacat de aia care nu au conditii pentru asta.
Cumva trebuia facut, ca fiecare suta de oameni care mor pe zi au familii care sufera dupa ei!
Sau si altii care raman cu sechele dupa ce isi revin.
Dar vad ca unii pun pret pe afaceri, un an in plus sau minus si nu sanatatea oamenilor intai.
Daca chiar vrem sa rezolvam, am face ca la chinezi si gata, dar nu suntem in stare nici asta sa facem.
"Autoritatile astea sunt tampite" nu, sunt interesate numai de putere, scolile s-au deschis pentru ca oamenii vroiau relaxare, chiar in momentul asta imbecil de maret, jumatate din parinti vor scolile deschise oricat de mare si categoric e riscul de infectare... copii nu pot respecta distantarea sociala si salile de clasa sunt un mediu perfect de transmitere a virusului
"testati toti"
daaaaaaaaaaa, bun venit in rrrrromInica, abia se pot testa cei care au simptome, e un vis ud sa ii poti testa pe toti
in plus testele nu sunt 100% exacte, ci numai 98%, de aia se fac doua teste sa se numeasca, ca esti vindecat, deci, nu numai ca trebuiesc testati toti de doua ori, dar totusi pot sa mai scape unii
Deci jumatatea aia de parinti sunt putin deplasati, sa vrei scolile deschise ca sa vina copilul acasa sa aduca virusu lor si la bunici, e culmea, in loc sa facem cumva sa reducem cat putem riscul.
Sau chiar copilu sa si-o ia urat.
Iar cu testele trebuia sa faca cumva sa existe gratis cum e in slovacia de i-a testat pe toti, asa se face.
De exemplu, mie nu mi-ar coveni să-mi amân viața cu un an din cauza situației actuale, să termin cu un an mai târziu că nu s-a făcut școală. Cum se procedează acum, chiar dacă nu-i perfect ți există multe deficiențe, e mai bine decât nimic.
Si daca termini cu un an mai tarziu ce? N-ai timp pana la 70 ani sa muncesti?!
Nu este vorba numai de un an în plus sau în minus de muncă. Înțeleg ce spui, că sănătatea este foarte importantă și ar trebui să primeze, ai dreptate, nimic de zis. Nu cred că vrea cineva să ajungem ca-n Italia, în special precum în Lombardia și Veneto în primăvară. Însă nu putem opri totul – 6 săptămâni stop la tot! – pentru a stârpi virusul. De aceea se procedează cum se procedează, se încearcă să se păstreze o anumită normalitate în mersul lucrurilor. Dacă înainte de toată nebunia te durea capul și sau aveai nasul înfundat, te duceai la muncă sau stăteai acasă? Cel mai probabil te duceai, pentru că puteai. În schimb, dacă erai mort de bolnav, temperatură mare, frisoane ș.a.m.d cereai liber și stăteai acasă, pentru că nu puteai să te duci ziua respectivă la muncă. Cam așa și cu situația actuală. Dacă se poate face, să se facă, bineînțeles cu respectarea regulilor și măsurilor ce se impun. Se poate face online? În marea parte a cazurilor, da. Acum că cei din mediile defavorizate nu vor avea acces, este regretabil, iarăși, nimic de zis, însă asta e situația. Nu este și nu a fost necesară înghețarea anului școlar.
Pai daca nu e vorba doar de un an in plus sau in minus de munca, de ce fac unii atata caz de asta, ma refer doar pe tema scoala. Eu de ex nici o zi in care fac ce vreau eu, nu o consideram pierduta sau vreme pierduta de exemplu. Din contra abia asteptam sa am timp liber sa fac ce vreau eu, zic asa la general, nu consideram ca in afara de munca si carte, e timp pierdut, voiam sa scap de ele cat de mult puteam.
Mai ales daca e bine si pentru sanatate si era necesar sa ramana timpul ala pentru mine, cu atata mai mult se nimerea treaba.
In cazul covid nu trebuie sa ajungem copti de bolnavi ca sa luam masurile care trebuie, ca e posibil sa fie prea tarziu, ca aici e altceva, nu e ca la durerea de cap, daca nu luam masurile din timp, vom ajunge grav de tot si nu va mai fi nimic normal, asa ca mai bine le luam din timp ca sa nu mai ajungem acolo zic eu.
Luam dracu 6-8 saptamani lockdown ca lumea si scapam, decat sa ne tot jucam asa la infinit.
De ex cu masca, de ce n-a fost obligatorie de la inceput! De ce a trebuit sa ajungem la 10000 cazuri pe zi de la 2000 pe la 1 octombrie, ca sa punem masca obligat si afara?!
Eu asta nu pricep, ca se stia clar incotro o ia treaba, nu ca nu se stia. Din moment ce cazurile cresc, nu iei nici o masura in plus, nu e clar ca se vor inmulti in continuu?
Sa nu zici ca..."nu se stia ca se ajunge aici", ca nu te cred, nu-i crede pe astia idioti. Ce motiv ar fi avut ca sa creada ca nu se ajunge aici?
Nu ai tratament, nu ai vaccin, nu ai luat masuri, nu e clar ca, cazurile urca?
Deschizi restaurantele ca sa le inchizi iar, desi stiai ca asa se va intampla, ca oricum nu aveai nici o baza sa zici ca nu stiai sau nu te asteptai.
Nu ai facut decat sa urci nr de infectari prin asta si sa distrugi oameni.
Inchizi piete si lasi magazinele open, e o idiotenie, ca apoi lumea din piete sa cumpere din magazine si aglomereaza acolo mai mult.
Astea-s masuri luate pe jumatate care nu duc nicaieri decat cel mult la o prelungire a timpului de urcare a nr de cazuri.
Pe tema școală: pentru că înseamnă, totuși, un an pierdut. Fusese un comunicat, în prima parte a anului, în care s-a zis ceva de genul că urmăresc și ce decizii se iau p-afară. Dacă înghețau și alții anul școlar prin Europa, poate îl înghețau și ai noștri.
Nu o ducem nici bine, dar nici vai de steaua noastră/ copți de bolnavi nu suntem. Să sperăm că nu vom ajunge niciodată așa.
De ce masca nu a fost obligatorie de la început peste tot, nu numai în spațiile închise (de ex în școli), nu îți pot răspunde pentru că nu sunt în măsură. E foarte logic ce zici. Cu toate astea, conform unui articol pe care l-am găsit pe net, cică ar fi fost din cauză ce le era frică politicienilor de reacția cetățenilor înainte de alegeri. BS total. Nu te joci așa cu sănătatea oamenilor.
Închizi teatrele, cinema-urile și păstrezi deschise casele de pariuri. Închizi școlile și păstrezi afterschool-urile. Închizi piețele și lași magazinele. Pe de altă parte, dacă se închideau atât piețele cât și magazinele, se duceau buluc toți să golească magazile până luni, cum s-a mai întâmplat.
Îmi cer scuze pentru întârzierea răspunsului.
N-are nimic, raspunzi cand poti, nu e musai sa raspunzi repede, mesajele raman.
Cu anul nu mi se pare o mare problema, ce inseamna pierdut? Faptul ca stau liber si fac ce-mi place nu consider an pierdut, ce fac, trauiesc doar sa invat si sa muncesc? Ca asa reiese. Atunci de ce n-au luat boierii munca daca e asa buna?
Pe ce baza speri sa nu ajungem copti de bolnavi?!
Acuma nu ar mai fi trebuit sa conteze alegerile ci sanatatea populatiei, eu puneam masca obligatorie peste tot inca din martie, si cu asta basta.
Ca ziceam eu de ce lume avrea liberalism, pai liberalismul asta inseamna, omul nu conteaza, banii sunt unica valoare! Daca asta vrea lumea, ce sa zicem.
Ideologia liberala spune ca omul de rand nu conteaza, ci doar bogatii, afaceristii, corporatii, iar ideologia nu se schimba indiferent de oamenii din partid.
Chinezu ca e si socialist, a rezolvat-o.
Dar lumea habar n-are ce inseamna liberalism si zice ca e bun, ei fac propaganda jos comunismu, jos socialismu, omu inghite si gata treaba, le e frica sa nu vina socialistii sa le ia lor averile facute pe spatele prostilor. Nu zice ca socialismul ceausist a fost infect aplicat, nu ala era sistemul real socialist.
Socialismu e sistem bun daca e aplicat bine.
Liberalismul e sistem prost aplicat bine deocamdata se vede.
Plus ca e si haos, face fiecare ce vrea si asa mai departe, doar in socialism sau nazism e ordine, adica in extreme.
Daca a inchis scolile de ce n-a inchis si after-urile?! O porcarie.
Puteai sa amendezi in piete cand vezi ce nu se respecta, dar nu sa le inchizi! Ca daca erau politisti in civil sau si necivil, iti zic eu ca dupa un timp toti se protejau de frica.
Adica ce facem? Facem si mai mare vanzare la supermarket-uri? Deci iar pro bogati? Ca parca vad ca de aia se inchid pana la urma.
anonim_4396 întreabă: