1. Vaccinarea anti-covid nu este obligatorie. Se vaccineaza cine vrea, nu te va vaccina nimeni cu forta
2. A fost organizat vreodata referendum pentru celelalte vaccinuri care au salvat sute de milioane de vieti? Sau referendum pentru introducerea obligativitatii de a purta centura de siguranta? Sau referendum daca avem sau nu voie la volan in stare de ebrietate?
Si chiar daca prin absurd s-ar organiza un referendum pe aceasta tema si ar rezulta ca majoritatea sunt pro-vaccinare, crezi ca cei anti-vaccinare ar respecta vointa majoritatii?
3. Motivul pentru care exista atat de multe pareri anti-vaccin este invazia de fake news si de teorii ale conspiratiei care au mare priza la o anumita categorie de populatie, ceva mai firava intelectual. Nu confunda numarul de pareri cu calitatea si relevanta acelor pareri.
In mod normal, singurele pareri care ar trebui sa conteze sunt parerile specialistilor, nu parerile coanei Profira habotnica si ale grupului ei de rugaciune.
Nu am auzit sa propuna cineva o consultare publica referitoare la modul in care trebuie efectuata extirparea unei tumori pe creier. Nu ar trebui sa aiba si acolo coana Profira o opinie, daca tot e specialista in virusologie si imunologie?
Normal ca o sa te dea afara. Nu ai sa poti munci fără cip de la bil Geiț
Asta îmi amintește de vaccinările făcute pe africani. Tot experții au realizat vaccinuri. Africanii, săracii needucați, au acceptat (nu refuzat). Ce au pățit? Cred că știm cu toții. Vaccinul nu va fi impus, însă știm cu toții că nu vei mai putea călători nicăieri (deja există companii aeriene care spun asta) și nici să lucrezi în unele locuri dacă nu îl faci. Nu cred că există altă modalitate de a îl face pe om să nu aibă de ales în ceea ce îi privește propriul organism, decât în a aduce în discuție siguranța celorlați. E singura metodă care pare demnă de a demonta orice poate aduce în discuție libertatea. Oricum, nu te necăji. Că crezi sau nu în ea, libertatea e o iluzie. Iar cunoașterea absolută nu o are nimeni, nici cei mai deștepți dintre noi. Uneori, chiar nevoit, se face ca prostul să aibă dreptate. Asta pentru că a avut noroc, iar deșteptul (ca orice ființă umană) poate fi supus greșelii (vedem evoluția științei, cât de bine se leagă cu acest concept - „greșeală"). Greșelile pot fi voite sau nu.
Cât despre ce spui tu, există lucruri mai nasoale decât probabilitățile greșelii din acest caz. Acele lucruri sunt legate de legea majorității. Unul dintre cele mai eronate rezolvări din istorie. Nu voi fi niciodată de acord (în totalitate) cu rezolvarea pe criteriul majorității. Dacă majoritatea (care e totuși proastă, ca să fim sinceri) crede, asta nu înseamnă că adevărul (sau ce e mai aproape de adevăr) este acolo. Aș prefera să merg pe mâna experților, decât pe mâna majorității, în orice caz. Însă, în acesta, aș merge pe mâna mea (dacă voi mai avea vreo putere de a lua o decizie singur și neforțat de împrejurări).