| Alinaa2928 a întrebat:

Am 15 ani și am rămas însărcinată. Părinții mei sunt duri cu mine, nu le pot spune. As putea face avort doar împreună cu sora băiatului cu care am făcut-o? Are 22de ani.

Răspuns Câştigător
| corbulalbrosu a răspuns:

Fiindca NU ai implinit varsta de 16 ani, din acest motiv NU poti sa beneficiezi de prevederile stipulate in Legea nr. 95/2006 privind REFORMA IN DOMENIUL SANATATII, in care la Capitolul III intitulat : ACORDUL PACIENTULUI INFORMAT; sunt stipulate si specificate prevederile exacte, certe si exprimate de legiuitor care se refera la varsta minorei careia urmeaza sa i se intrerupa sarcina dupa cum urmeaza; Art. 650. – Varsta legala pentru exprimarea consimtamantului informat este de 18 ani. INSA : cu toate acestea minorii isi pot exprima/da consimtamantul lor, in absenta parintilor sau a unui reprezentant legal, in urmatoarele cazuri si anume :
a) in situatii de urgenta, cand parintii sau reprezentantul legal nu pot fi contactati, iar minorul are discernamantul necesar pentru a intelege situatia medicala in care se afla;
b) in situatii medicale legate de diagnosticul si/sau tratamentul problemelor sexuale si reproductive, la solicitarea expresa a minorului in varsta.....de peste 16 an. In concluzie daca nu ai vrsta de 16 implinitii, intreruperea de sarcina fara acordul parintilor este interzis de a fi efectuat. Multa sanatate!

20 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In mod legal nu se poate, trebuie sa fie un parinte.

| Violleta2022 a răspuns:

La 15 ani, nici un medic din lume nu-ti face avort, fara consitamantul scris al parintilor, pentru ca-i caz de puscarie, fiind ilegal.
Imi pare rau pentru tine, dar trebuie sa le spui de urgenta parintilor!

| Necunoscut112 a răspuns:

Da, cred că se poate. Dacă nu e sarcina avansată interesează-te de pastila avortiva. Data viitoare ai grijă ce faci. D-asta nu se bine să faci sex la o vârstă fragedă, că nu stii de capul tău. Important e să renunţi la sarcină. Încearcă să te informezi direct la spitalul care face asa ceva, dacă poţi veni cu acea fata, dacă nu, spune-i mamei neapărat să te însoţească. Cred că va fi mai ok cu un avort, decât cu un copil facut la 15 ani.

| Doja a răspuns:

"Acum leagana si taci daca ti-a placut sa faci"

pastilele astea care declanseaza avort spontan trebuiesc luate o data, de maxim 2 ori in viata si chiar si asa au sanse sa te sterilizeze, sa genereze cancere sau alte efecte secundare nedorite.

Avortul te va afecta psihic intr-un mod ireversibil, in orice mod il faci.

Gandeste-te foarte bine la ce faci, si asigura-te ce pe viitor nu mai esti atat de iresponsabila.

| gabriielaaa a răspuns:

Mai exista niste pastile in valoare de 500 de lei care se ea maxim in a opta săptămâna dar nu se găseste la orce farmacie si nu se dau minorilor. Sora lui pot e sa le ia.

| Alinaa2928 explică (pentru gabriielaaa):

Cum se numesc acele pastile?

Și. nu îți trebuie prescripție medicală să le iei?

| Violleta2022 a răspuns (pentru Alinaa2928):

Pastilele avortive se dau numai intr-o clinica unde faci avort si numai dupa ce te consulta medicul.
In nici un caz nu se prescriu ilegal unui copil de 15 ani.
Ia-o pe mama de mana si mergeti cat de curand posibil la medic.

| gabriielaaa a răspuns (pentru Alinaa2928):

Nu

Bine. atunci îmi poți spune te rog cum se numesc acele pastile?

| gabriielaaa a răspuns (pentru Alinaa2928):

Mifepriston e cam scumpă si ar trebui sa vorbească cu un medic despre ce coplicatii ar putea sa apară după. Mai bine spui părinților ca decat sa ajungi de urgență la spital. Ai doar 15 ani cine stie ce urmări ar putea avea.

| Jannah a răspuns:

De ce sa plateasca un copil prostia ta? gandeste-te cate persoane isi doresc un copil, dar din diferite motive nu-l pot avea... data viitoare sa folosesti metode de protectie...

| SporeBox a răspuns:

Cred ca mai bine le povestesti parintilor ce s-a intamplat si da cel mai probabil o sa te bata dar o sa te si ajute si nu ti-o mai trage la varsta asta. Asteapta macar sa ai 18 ani

| Tpuist a răspuns:

Tu nu ai auzit de protecție? Ți-a plăcut să te f... Acum rabdă.

| MelissaAdela a răspuns:

Mama fatoo
Tu nu ti-ai dat seama ca ala cu care ai avut contact sexual si-a dat drumu in tine? Nu stiai de pastila de a doua?
Daca tinea la tine cu adevarat iti spunea "vezi ca m-am scapat"
Dar din moment ce presupun ca si el e de varsta cu tine n-am pretentii
Imi dau seama ce iubire mare pe voi laughing
Trebuia sa te preocupe altceva la varsta asta.
Spune-le parintilor tai si nu mai astepta asa ca dupa cateva luni nu mai poti avorta si e si riscant
Avortul se face pana la maxim 4 luni cand copilul nu e suficient de dezvoltat
Parintele trebuia sa fie primul care aflta de sarcina asta

| Lola200228 a răspuns:

Ce vina are copilul ala ca tu ai fost proasta si nu te.ai protejat? Nu face avort. O sa iti para rau si in plus toata viata vei avea sentimentul acela de regret. Mai bine le spui părinților. Si suporți consecințele pentru ca e greșala ta. O sa il crești si aia e.

| Cineva11223 a răspuns (pentru Lola200228):

Cel mai realist raspuns!
Felicitari pentru raspunsul dat!

| Alinaa2928 explică:

Nu sunt eu in situația descrisă mai sus, e o prietena de a mea dar. astăzi i-a venit și menstruația și nu are cum sa fie

| Alinaa2928 explică:

Oricum, va mulțumesc

| Tapul97 a răspuns:

Poti astepta pana faci 16 ani, daca mai merge dupa, cu Mniezoo 'nainte!