anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am luat AC Diane35 pentru cateva chisturi la ovar aproximativ 6 luni si acum de o luna si ceva le-am intrerupt fiindca nu mai era nevoie sa le iau, insa menstruatia nu da semne sa apara si as vrea sa incep sa iau alte AC doar pentru protectie. Medicul mi-a spus ca ar fi corect sa le iau in prima zi cand apare menstruatia si a mentionat ca poate sa intarzie cateva zile. Problema este ca intarzie cam mult. Intrebarea mea este, pot incepe sa iau din orice alta zi anticonceptionalele? Am citit pe internet ca dupa intreruperea unor AC se poate sa intarzie uneori si mai bine de 2 luni si nu as astepta asa mult.

2 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Nu, nu poti lua anticonceptionale inainte de a-ti veni menstruatia. Ar fi si foarte periculos (fiindca ai incepe sa stimulezi estrogenic un endometru deja imbatranit care ar trebui eliminat si astfel te poti alege chiar cu un cancer ed endometru) si nici nu ti-ar oferi protectie (adica ar trebui, oricum, sa folosesti prezervativ pana la 10 zile dupa prima sangerare).
Daca inatrzierea ajunge la 7 zile, va trebui sa te prezinti la ginecolog, nu este normala si arata ca nu esti vindecata. Daca erai vindecata, intarzierea trebuia sa fie de maxim 3-5 zile. Ginecologul iti va da un tratament, pentru a declansa o sangerare si a elimina acest endometru vechi, care prezinta riscuri si iti va administra apoi anticonceptionalele necesare.

| corbulalbrosu a răspuns:

Este recomandat/indicat (insa nu in mod obligatoriu) ca administrarea primei pastile AC sa se faca incepand cu prima zi de menstruatie deoarece in acest fel protectia contraceptiva se instaleaza din acel moment. Daca se "rateaza" prima zi a ciclului menstrual de fapt, se poate incepe folosirea AC-ului pana cel tarziu in ziua a 5-a zi a ciclului menstrual. Folosirea ei ulterioara este contraindicata si in astfel de situatii se amana folosirea metodei pana la inceperea urmatoarei menstruatii. Intarzierea actuala se poate datora faptului ca functionarea glandelor endocrine si a intregii activitati hormonale, a ramas la fel de proasta ca si cum a fost in urma cu mai bine de 6 luni de zile. Nimeni nu poate anticipa daca si in ce conditii se va produce urmatoarea menstruatie. Multa sanatate!