Mah prin aceasta metoda poti ramane insarcinata sunt cazuri si cazuri...intradevar poti sa nu ramai dar depinde de persona si de norocul acesteea...eu mereu spun de ce sa te legi la cap daca nu te doare nu mai bine folosesti prezervativ? sau eventual iei anticonceptionale?
dar sa iti spun in ce consta metoda calendarului...
Metoda calendarului reprezinta metoda care determina perioada fertila prin urmarirea duratei ciclurilor menstruale anterioare si a stabilirii unei forme generale de evolutie. Prin metoda calendarului se evita intalnirea dintre spermatozoizi si ovul prin renuntarea la contacte sexuale in perioada in care ovulul ar putea fi fecundat.
Folosire metoda calendarului: o sarcina apare in urma fecundarii ovulului, de catre spermatozoid, numai in zilele de fertilitate din jurul momentului ovulatiei : 3 – 4 zile inainte si 1-2 zile dupa aceasta. La un ciclu stabil de 28 de zile, ovulatia apare in ziua a 14-a, considerand drept prima zi a ciclului, prima zi de menstruatie. La un ciclu stabil de 29 de zile, ovulatia are loc in ziua a 15-a, la cel de 30 de zile ovulatia apare in ziua a 16-a, si asa mai departe, constanta fiind perioada de 14 zile de la ovulatie pana la viitorul ciclu menstrual. In cazul in care ciclul menstrual nu este constant calculul perioadei fertile difera : se identifica ciclul cel mai scurt si a cel mai lung din cel putin 8 – 10 cicluri urmarite. Pentru gasirea primei zile a perioadei fertile se ia ciclul cu numarul cel mai scurt de zile si din el se scade numarul 20, pentru gasirea ultimei zile a perioadei fertile se ia ciclul cu numarul cel mai mare de zile si din el se scade numarul 11 iar din rezultate se gaseste, cu aproximatie, perioada fertila dintr-o luna.
Avantaje pentru metoda calendarului: Nu exista efecte secundare; partenerii impart responsabilitatea de planificare a familiei; sunt foarte ieftine; pot fi folosite si pentru planificarea aparitiei unei sarcini. Metoda calendarului este o metoda naturala de contraceptie bazata pe recunoasterea zilelor fertile si este lipsita de nocivitate, nu are nici un fel de efecte secundare, poate fi folosita ocazional, nu reprezinta nici o interventie pe corp, are pretul scazut, invatarea ei poate ajuta cuplul sa o foloseasca atat la contraceptie cat si la conceptie, nu exista probleme de revenire a fertilitatii.
Dezavantaje pentru metoda calendarului: Este nevoie de multa atentie, intelegere si acord din partea ambilor partenerii; este necesara o inregistrare atenta a datelor; dificil de practicat cand ciclul este neregulat; nu previn bolile cu transmitere sexuala, inclusiv SIDA.
uite un site unde iti poti calcula perioada ferila. nu stiu cat de eficient este dar am dat peste el...scie si cum sa folosesti metoda aceasta corect
http://www.seximus.ro/articole/metoda_calendar.php
Metoda calendarului este o metoda de contraceptie care se aplica numai femeilor cu ciclu perfect regulat. Numeri zilele cuprinse intre doua menstruatii succesive (din prima zi de sangerare pana in ultima zi inainte de o noua sangerare). Acest interval se numeste ciclu menstrual. In mod normal trebuie sa fie identic. Compari ultimele 6 cicluri menstruale si, ca sa poti folosi metoda calendarului, trebuie sa ai maxim o zi de abatere insumata (de exemplu trebuie sa arate cam asa: 28, 28, 29, 28, 28, 28). daca abaterea e mai mare, nu poti folosi calendarul fiindca nu ai ciclul regulat.
Daca ai ciclul regulat, calendarul spune ca primele 5 zile ale ciclului (numarand din prima zi de sangerare) si ultimele 5 zile (adica pentru un ciclu de 28 de zile, zilele 1-5 si 24-28) au risc minim. Asadar exista 10 zile pe luna, centrate de ziua venirii menstruatiei care au risc minim (aproximativ 5%). Metoda are o siguranta de aproximativ 80%, daca este aplicata corect si daca nu intervine vreo dereglare a ciclului menstrual.
Cred ca in ziua de azi aceasta metoda nu mai este eficace. Ea era valabila doar femeilor cu un ciclu menstrual perfect. La viata agitata si stresata de acum, cred ca foarte putine dintre femei se mai pot lauda cu un ciclu perfect. Majoritatea tinerelor iau anticonceptionale pentru reglarea ciclului sau a scaparii de durere cand le vine menstra.
Asa cum am citit in raspunsurile anterioare, ai putut afla despre aceasta metoda, dar sfatul meu este sa te protejezi din toate punctele de vedere cu prezervativ, iar daca ai un partener stabil si nu doresti o sarcina, poti folosi anticonceptionale, pe care le poti lua numai dupa niste evaluari hormonale de la dr. ginecolog pentru a nu te deregla.
Metoda calendarului e o prostie mai mare decat godzilla...Sincer.Dupa parerea mea, metoda cea mai buna este prezervativul pentru ca te fereste si de copii si de boli. Dar daca ai incredere in partener, metoda contraceptiva ( anticonceptionale) e cea mai buna