| Alecsia0979 a întrebat:

As avea si eu o intrebare, daca am folosit contracepția de urgenta si la o săptămână mi-a curs o pata maronie pe chiloți... înseamna ca am ramas însărcinată?

2 răspunsuri:
| corbulalbrosu a răspuns:

Raspunsul corect in proportie de peste 95% este... NU. De obicei dupa ce trec in jur de 4-7 zile fata de la data la care s-a folosit pastila contraceptiva, se poate produce o sangerare care de regula este slaba si de scurta durata, care reprezinta reactia adversa si de aparare a organismului fata de invazia de hormoni sintetici proveniti din acea pastila nenorocita. Este o sangerare care NU reprezinta menstruatia autentica si normala.
Oare cand veti reusi sa intelegeti ca prezenta si existenta chiar si a celei mai slabe sangerari (cu foarte putine exceptii), de regula exclude ata posibilitatea cat si probabilitatea de a putea exista o sarcina formata si instalata in uter. Sanatate!

| corbulalbrosu a răspuns:

Doar daca pastila contraceptiva Escapelle sau Postinor2 a fost folosita cu 1-3 zile inainte de ziua/data in care ar fi urmat sa se produca OVULATIA, atunci eficienta ei va fi maxima. Atunci cand este administrata corect si mai ales in primele 24 de ore de dupa "accident", (ruperea prezervativului, sex neglijent) eficienta pasilei contraceptive este de circa 95%. Eficacitatea pastilei contraceptive este maxima sau foarte mare in functie de timpul rapid de administrare, in cazul in care contactul sexual se termina in mod "nefericit", nedorit in perioada fertila a ciclului menstrual. Cu cat este mai scurt intervalul dintre momentul contactului si momentul administrarii pastelei, cu atât sansele de a evita aparitia unei sarcini nedorite sunt mai mari. Eficacitatea pastilei Escapelle/Postinor2 depinde de numarul de ore care au trecut de la intretinerea actul sexual neprotejat :
- In termenul de 0 - 24 de ore - are o eficacitate de 95%
- Intre 25 - 48 ore - are o eficacitate de 85%
- Intre 49 - 72 ore - are o eficacitate de 58%.
Posibilitatea de a nu elimina/de a ramane sarcina, poate sa se produca doar in cazul in care sarcina era deja existenta/formata in momentul in care s-a administrat pastila contraceptiva sau au trecut mai mult de 2 zile (peste 60 de ore) de la actul sexual.
In cazul in care din motive obiective in primele 2 zile, NU s-a administrat pastila contraceptiva (de a 2-a zi), in acele situatii se recomanda folosirea pastilei avortive ellaOne (de a 5-a zi) care se poate administra si dupa trecerea a 110-120 de ore de la ''evenimentul'' neplacut. Multa sanatate!