| PupiciKiss1 a întrebat:

Aş vrea ca toată lumea să citească acest articol, in special fetele de 11, 12, 13, 14 care tot pun întrebări gen ma rămas însarcinată dacă...etc.
Metode hormonale, cum ar fi pilula contraceptiva, injectii hormonale cu efect contraceptiv, patch-uri (plasturi) hormonale cu fixare pe piele si inele vaginale contraceptive. Dispozitivul intrauterin Mirena (DIU), contine de asemenea hormoni (in acest caz progesteron). Contraceptia prin folosirea metodelor hormonale are rezultate foarte bune, previne sarcina prin stoparea productiei lunare de ovule (celule sexuale feminine) si poate, de asemenea, sa atenueze manifestarile neplacute care apar in timpul menstruatiei (dureri abdominale, crampe, etc).

Dispozitivele contraceptive intrauterine (sterilet). Un astfel de dispozitiv se introduce prin vagin si cervix (colul uterin) pana in uter. Poate opri sperma in drumul acesteia catre ovul si poate stopa, de asemenea, implantarea ovulului deja fertilizat. Dispozitivele intrauterine au o eficacitate foarte buna pentru 5 pana la 10 ani de la implantare si prezinta o eficacitate si siguranta mult mai mare decat prezentau acum cateva decenii. Dispozitivul intrauterin Mirena poate ajuta si in cazul disconfortului din timpul menstruatiilor.


Metodele de bariera, precum, prezervativele, diafragmele, calotele (capisoanele) cervicale, buretii si spermicidele. In general, aceste metode nu sunt la fel de eficiente precum dispozitivele intrauterine sau metodele contraceptive hormonale. Pentru a creste eficienta unei metode de bariera, este indicata asocierea unui spermicid, care omoara spermatozoizii inainte ca acestia sa treaca de cervix. Posibilitatea ca partenerul sexual sa fie purtatorul unei boli cu transmitere sexuala (venerica), face necesara utilizarea prezervativului.
Metode contraceptive de urgenţă:
Aceste metode contraceptive se folosesc dupa un contact sexual neprotejat, in cazul ruperii prezervativului sau uitarii administrarii pastilei contraceptive zilnice. Exista 2 tipuri de contraceptie de urgenta:
- administrarea unei doze hormonale mari asemanatoare celor din contraceptivele orale. Acesta metoda poarta numele de "pastila de a doua zi" si poate fi administrata pana la 5 zile dupa contactul sexual neprotejat. Totusi eficacitatea metodei este mai mare cand aceasta este utilizata in primele 72 de ore
- inserarea unui dispozitiv intrauterin cu fir de cupru pana la 5-7 zile de la contactul sexual neprotejat.
Cum influenţează metodele contraceptive sănătatea?
Unele metode contraceptive pot sa nu fie potrivite in cazul anumitor probleme de sanatate sau a altor factori de risc. Pentru a afla cat de sigura este o metoda contraceptiva pentru propria sanatate, este bine sa se consulte un specialist, mai ales in cazul in care persoana este fumatoare sau are probleme de sanatate care includ:
- hipertensiune arteriala
- antecedente personale sau familiale de tromboza venoasa profunda cu sau fara emboli
- cefalee, migrene
- nivel crescut al trigliceridelor
- diabet zaharat cu sau fara complicatii
- boli cu transmitere sexuala (BTS)
- cancer mamar in antecedente.



De asemenea, metodele contraceptive pot influenta si:
- alimentatia naturala la san. Estrogenul continut in marea majoritate a pastilelor contraceptive scade productia de lapte in lauzie, de aceea in aceasta perioada este indicata folosirea unei metode care foloseste doar progesteronul.
- riscul aparitiei cancerului. Studii recente au demonstrat ca anticonceptionalele orale combinate (estrogen si progesteron) cu administrare de cel putin un an protejeaza impotriva cancerului uterin. Administrarea indelungata a anticonceptionalelor orale protejeaza, de asemenea, impotriva cancerului ovarian. Totusi cercetarile sunt destul de confuze in legatura cu riscul de aparitie a cancerului de san, acestea aratand un risc usor crescut in randul femeilor cu istoric familial de cancer de san. Femeile cu istoric personal de cancer la san nu ar trebui sa utilizeze anticonceptionale orale. Cat de ieftine sunt aceste metode si cat de usor sunt de procurat?

Metodele contraceptive cel mai usor de procurat sunt cele de bariera (din orice farmacie, supermarket), oricare din parteneri le poate achizitiona fara necesitatea unei retete medicale. Aceste metode includ:
- prezervative si spermicide
- buretii cu spermicid, care sunt plasati in jurul cervixului (colul uterin)

Metodele contraceptive de lunga durata, precum dispozitivele intrauterine (DIU), sunt mai scumpe in momentul achizitionarii lor. Totusi, ele actioneaza pentru luni, ani, astfel costul lor scade in timp. Aceste metode includ:
- dispozitive intrauterine (DIU)
- metode hormonale, precum injectia cu hormoni sau inelul vaginal
- sterilizarea chirurgicala (ligatura trompelor uterine pentru femei sau vasectomia pentru barbati)
Pentru a utiliza un dispozitiv intrauterin, o diafragma sau o calota cervicala, o femeie trebuie sa consulte mai intai un medic.
Contracepţia la adolescenţi şi intimitatea:
Contraceptia la adolescenti
Indiferent de sex, viata unui adolescent poate fi brusc schimbata de aparitia unei sarcini nedorite sau contactarii unei boli cu trasmitere sexuala.
Cea mai sigura metoda de prevenire a unei sarcini nedorite sau a unei boli cu trasmitere sexuala este abstinenta (lipsa contactului sexual).
In cazul adolescentilor activi sexuali este importanta informarea, precum si constientizarea riscurilor la care acestia se expun in cazul unui contact sexual neprotejat. Utilizarea prezervativelor reduce semnificativ riscul contactarii unei boli cu trasmitere sexuala.

Chiar si un singur contact sexual neprotejat poate conduce la o sarcina nedorita sau la contactarea unei boli cu trasmitere sexuala. O adolescenta activa sexual, care nu foloseste nici o metoda contraceptiva are o sansa de peste 90% sa aiba o sarcina nedorita intr-o perioada de 1-5 ani.
Chiar daca un adolescent nu planuieste sa-si inceapa viata sexuala decat mai tarziu, este bine ca acesta sa fie informat despre:
- metodele contraceptive disponibile
- metoda contraceptiva cea mai potrivita (ca si cost si utilitate)
- folosirea corecta a unui prezervativ in scopul evitarii contactarii unei boli cu trasmitere sexuala precum infectia HIV. Unele boli cu trasmitere sexuala pot fi contactate prin orice tip de contact sexual: oral, vaginal si anal. Este bine ca orice persoana activa sexual sa aiba mereu la indemana un prezervativ si sa nu depinda de partener sau de alta persoana in scopul procurarii acestuia.
- felul in care se pot combina mai multe metode contraceptive in scopul cresterii eficacitatii contraceptive

Uneori este greu sa se vorbeasca despre activitatea sexuala sau despre contraceptie, dar este important ca orice persoana sa fie informata despre beneficile sexului protejat. Orice adolescent ar trebui sa afle aceste informatii de la parinti, scoala, preot sau de la un specialist in domeniul medical.
Cea mai buna metoda contraceptiva este aceea care se potriveste cel mai bine persoanei in cauza si care nu influenteza negativ sanatatea acesteia. De aceea, sunt foarte importante controalele medicale regulate pentru a evita reactiile adverse ale contraceptiei (in special in cazul utilizarii metodelor hormonale). In cazul persoanelor care sufera de o boala cronica sau alte disabilitati, este indicat un consult medical inaintea alegerii unei metode contraceptive.

Educaţia contraceptivă la adolescenţi:
Este foarte importanta educatia sexuala a adolescentilor, mai ales ca varsta medie de incepere a vietii sexuale a scazut in ultimii ani. Tocmai de aceea este importanta constientizarea acestora fata de riscul contactarii unei boli cu transmitere sexuala sau a unei sarcini nedorite. Este bine ca acestia sa cunoasca:
- beneficiile abstinentei
- utilitatea folosirii prezarvativului in timpul oricarui contact sexual. Daca partenerul refuza folosirea acestuia, este bine ca actul sexual sa nu se mai consume
- riscul ruperii prezervativului in timpul contactului sexual, si astfel necesitatea folosirii unei metode contraceptive complementare, precum spermicidul. Folosirea spermicidului sau a altui contraceptiv, reduce semnificativ riscul unei sarcini nedorite.
Metode contraceptive pentru adolescenţi
Abstinenta - este cea mai eficienta metoda de contraceptie si preventie a bolilor cu transmitere sexuala este abstinenta.
Protectia impotriva bolilor cu transmitere sexuala (BTS):
- prezervativele pentru barbati constituie cea mai eficienta metoda de protectie in cazul BTS, indiferent daca se mai utilizeaza si o alta metoda contraceptiva.
- prezervativele pentru femei nu sunt la fel de eficiente in cazul BTS.
Prezervativul, ca metoda de protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala, nu este la fel de eficient ca metoda contraceptiva.

Metode contraceptive de bariera sunt:
- folosirea singulara a prezervativului ca metoda contraceptiva, nu este la fel de eficienta ca si atunci cand este asociata cu un spermicid sau o alta metoda contraceptiva
- prezervativele pentru barbati sunt ieftine si usor de procurat, fara a necesita o reteta medicala
- prezervativele pentru barbati scad riscul de trasmitere a bolilor sexuale la baieti adolescenti precum si riscul acestora de a deveni parinti
- prezervativele pentru femei sunt mai scumpe si mai greu de procurat
- diafragma, calota cervicala sau buretele, in asociere cu o crema spermicida, spuma sau gel sunt destul de greu de utilizat si deseori necesita sfatul unui medic.

Anticonceptionalele orale, plasturele hormonal si inelul vaginal:
- sunt metodele contraceptive folosite cel mai frecvent de adolescente
- este foarte important ca anticonceptionalele orale sa fie administrate corect (in fiecare zi, aproximativ la aceeasi ora)
- in cazul aparitiei efectelor secundare, medicul poate schimba preparatul hormonal cu un altul mai potrivit
- la intreruperea administrarii anticonceptionalelor orale (epuizarea unei cutii intregi) sarcina poate aparea dupa urmatoarea menstruatie
- utilizarea plasturelui hormonal, cu schimbarea lui in fiecare saptamana, este mai usor de utilizat decat administrarea zilnica a anticonceptionalelor orale
- inelul vaginal, este un dispozitiv flexibil, inelar, din plastic, care ramane in vagin pana la 3 saptamani.

Injectia hormonala (Depo-Provera):
- este o metoda confortabila, care nu necesita administrare zilnica
- metoda obliga la efectuarea unui control medical la fiecare 3 luni incepand cu prima utilizare
- efectele secundare, precum cresterea in greutate si menstruatiile neregulate pot fi destul de suparatoare
- Depo-Provera, poate cauza demineralizare osoasa, osteopenie (fragilitate osoasa cu predispozitie la fracturi), lucru important, in special in cazul adolescentelor, ale caror structuri osoase nu sunt suficient consolidate. Se recomanda in acest caz, administrarea suplimentelor de calciu si exercitiul fizic moderat, precum si evaluarea optiunilor contraceptive dupa mai mult de 2 ani de utilizare a Depo-Provera.

Dispozitivul contraceptiv intrauterin (DIU):
- dispozitivul intrauterin nu este recomandat adolescentelor, deoarece acesta poate creea un disconfort suparator, dat fiind faptul ca uterul nu este suficient de destins ca si in cazul femeilor care au purtat o sarcina.
- folosirea dispozitivului contraceptiv intrauterin nu este recomandata adolescentelor cu infectie genitala si adolescentelor care sufera de o boala cu transmitere sexuala. Inserarea dispozitivului poate favoriza diseminarea ascendenta a infectiei catre uter, cu dezvoltarea sindromului inflamator pelvin.

Contraceptia dupa "metoda calendarului":
-aceasta metoda nu este recomandata adolescentilor, din urmatoarele motive:
- nu este o metoda contraceptiva sigura, chiar daca este planuita cu atentie sau daca se evita contactul sexual in perioada fertila
- nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
Sper ca de acum nu o să se mai pună aşa de des întrebăari pe tema acestui subiect.
P.S. Acest articol este realizat de mine şi cu un mic ajutor din partea internetului. Ca să nu fie întrebări, împlinesc anul acesta 15 ani.

14 răspunsuri:
| BiuL a răspuns:

Nu e normal ca o fata la 11 12 13 14 ani sa foloseasca metode contraceptive pentru ca nu e normal sa faci sex la varste asa fragede! Indifrent ca esti fata sau baiat, singura metoda contraceptiva la varstele enumerate de tine ar trebuie sa fie abstinenta! Serios, e buna initiativa ta, dar specificand astfel de varsta le dai impresia copiiilor ca e ok sa aiba relatii sexuale si pe deasupra sa mai si ia stiu eu ce pilule care pot afecta sanatatea si dezvoltarea normala pe termen lung.

| PupiciKiss1 explică (pentru BiuL):

Eu am spus nu am spus ca e ok sa foloseaca pilule, am scris-o ca metoda contraceptiva. Nu trebuie sa le foloseasca.

| Azµre a răspuns:

Foarte bun articolul, nu numai că prezintă o gamă variată de contraceptive dar le și explică riscurile.
Bravo.

| PupiciKiss1 explică (pentru Azµre):

Mersi. Deşi ştiu că pot să mă clasific şi eu printre acele fete care nu ştiu aproape nimic despre aceată temă. Poate că nu s-a citit, numai că anul acesta împlinesc 15 ani big grin

| TheAce a răspuns:

Te felicit sincer! Totusi, pilulele contraceptive NU sunt indicate minorelor, asta e clar. Oricum, o initiativa laudabila.

| Oana92 a răspuns (pentru TheAce):

Nu sunt indicate nimanui. Sunt niste bombe cu otravuri, fac mai mult rau decat bine!

| TheAce a răspuns (pentru Oana92):

N-as merge asa departe dar depinde de la o persoana la alta si de la un organism la altul.

| Oana92 a răspuns (pentru TheAce):

Toate au efecte secundare si afecteaza mai devreme sau mai tarziu. Din pacate a trebuit sa invat asta pe pielea mea. Daca stiam asta de dinainte nu as fi ajuns asa...

| PupiciKiss1 explică (pentru Oana92):

Nu am spus ca sunt indicate, dar daca ele ar vrea sa le foloseaca ar trebui sa se duca la medic. Cu sanatatea nu se joaca.

| Oana92 a răspuns (pentru PupiciKiss1):

Nu te contrazic, nici gand de asa ceva. Era doar o completare venita din experienta.

| stark47 a răspuns:

Foarte dragut din partea ta sa postezi un asa articol! sper sa fie citit de multe alte persoane! felicitari

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| abNb a răspuns:

Bravo, toate fetilii care au intrat in lumea dragostei ar trebui sa citeasca asta! Sper sa o recomande cat mai multi! Bravo!