Astazi, in intreaga lume, aproximativ 85 de milioane de femei folosesc anticonceptionale orale.
Experimentate dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, pilulele au inceput sa fie utilizate pe scara larga incepand din 1965, intai in SUA si apoi in Anglia.
In Romania nu se poate vorbi de un program de contraceptie, mai ales in intervalul 1966-1989, dupa intrarea in vigoare a faimosului decret 770/1966 privind interzicerea intreruperilor de sarcina.
Ilegal, in acea perioada au fost utilizate produse aduse din Ungaria, fosta URSS si Bulgaria.
Ce este pilula anticonceptionala?
Este vorba despre un produs baza de hormoni artificiali care previne sarcina nedorita in cazul in care partenerii intretin relatii sexuale: este un produs de contraceptie. Actiunea sa inceteaza de indata ce se intrerupe tratamentul.
Cum actioneaza pilulele anticonceptionale?
Mecanismul pilulelor este simplu:
-opresc ovulatia;
-ingroasa mucusul cervical, blocand patrunderea spermatozoizilor in uter;
-subtiaza mucoasa uterina, ceea ce face dificila implantarea unui eventual ou fecundat;
Efectul pilulelor contraceptive scade daca ele nu sunt folosite corect, daca nu este respectata ora la care trebuie luate si, mai grav, daca se uita o tableta;
Avantajele administrarii anticonceptionalelor:
-previn sarcina cu o eficacitate crescuta;
-scad cantitatea de lichid menstrual eliminata lunar, previn si trateaza anemiile aparute din aceasta cauza;
-scad incidenta durerilor menstruale;
-in majoritatea cazurilor acneea se amelioreaza;
-eficiente in tratamentul chisturilor ovariene benigne;
-te protejeaza impotriva cancerului ovarian si de endometru prin diminuarea ovulatiilor si variatiile hormonale pe care le produc. Efectul protector poate dura si pana la 15 ani dupa oprirea tratamentului, in functie de cat timp a durat acesta.
Efecte negative:
-modificari ale starii psihice;
-modificari de greutate;
-cresterea pilozitatii corporale;
-stari de greata;
-in unele cazuri duce la contacte sexuale dureroare;
-scaderea libidoului;
- absenta menstruatiei (amenoree);
Pilula este cu adevarat eficace?
Nici un mijloc contraceptiv nu prezinta o siguranta de 100%, insa pilula este mijlocul cel mai fiabil daca este luata corect. Orice esec se datoreaza unei utilizari neadecvate.
Tipuri de pilule contraceptive:
Pilulele existente pe piata se impart in doua grupe:
-pilule combinate-pilula contine doi hormoni artificiali (eficienta in combaterea sarcinii 98-99%);
-minipilula -are doar un singur hormon artificial, progesteron, un hormon care are un efect progestativ similar progesteronului natural (eficienta in combaterea sarcinii 96-98%);
O intrebare foarte des intalnita atunci cand vine vorba despre aceasta metoda de contraceptie este: "Anticonceptionalele ingrasa?"
Specialistii francezi sunt de parere ca e un mit care a ramas in picioare de acum 40 de ani de cand au aparut pe piata pilulele.
Pe atunci, femeile luau in greutate in urma tratamentului pentru ca organismul lor retinea apa din cauza estrogenilor si a efectului anabolizant al progestativelor.
Primele pilule aparute contineau doze mari de hormoni, dar acum dozele mici de estrogen si utilizarea unor progestative de ultima generatie reduc considerabil riscul cresterii in greutate. Totusi, medicii nu exclud ca unele femei sa castige cateva kilograme in urma tratamentului cu anticonceptionale si in acest caz trebuie facute investigatii.
Poti face celulita de la anticonceptionale?
Iata ce spun cele care au apelat la aceasta metoda contraceptiva:
"Celulita de la anticonceptionale se face pentru ca retii apa in tesuturi.....si sunt persoane care daca beau multa apa o retin in tesut, nu o pot elimina"
"Am observat ca de cand iau anticonceptionale (1 an) m-am umplut de celulita, nu stiu exact daca de la ele! Aveam si inainte dar numai putina pe fese acum am multa si pe picioare, o fi si de la kilogramele in plus pe care le-am luat?! S-a mai confruntat cineva cu o asemenea problema? Poate fi din cauza ca pastilele retin apa in organism?"
"Da, este din cauza pastilelor! Nu se poate face nimic sa nu mai fie asa, degeaba le schimbi... daca renunti la ele celulita se reduce."
"Si eu am facut celulita de la anticonceptionale...dar cred ca si de la poftele pe care le aveam din cauza lor.o foame de nestapanit, daca am mancat intr-o seara o cutie mare de finetti cu paine.ce mai ziceti? (bineinteles ca mi-a fost rau)..asta s-a intamplat cand am luat yasmine dar cand am luat mercilon a fost ok..chiar am slabit" sursa : apropo.ro
linarkfts întreabă: