anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

As vrea sa te rog sa raspunzi doar daca citesti tot ceea ce am scris. Multumesc.
As vrea sa-mi spui care este punctul tau de vedere si argumentele tale individuale.

Gandeste-te la prieteniile din copilarie. Ma refer la perioada de dinainte sa inceapa adolescenta.
1. Cum ti s-ar fi parut sa auzi la un copil spunand ca el are un singur copil cu care se joaca si daca acel copil s-ar juca cu altcineva atunci ar insemna ca il inseala si se va desparti de el?
2. Cum ti s-ar parea sa iti spuna un adult ca sta impreuna cu cineva, dar daca acel cineva ar face sex cu o alta persoana inseamna ca il inseala si se vor desparti?
3. Consideri ca cele doua situatii de mai sus sunt sau nu similare? De ce?
4. Cum ti s-ar fi parut sa auzi la un copil spunand ca este deja atasat de un anumit copil, si ca daca s-ar atasa si de un alt copil in paralel ar insemna ca il inseala pe primul?
5. Cum ti s-ar parea sa iti spuna un adult ca are deja un partener/-a si daca vreunul dintre ei s-ar atasa de altcineva in paralel ar inseamna ca inseala?
6. Consideri ca cele doua situatii de mai sus sunt sau nu similare? De ce?
7. Presupunem ca un copil are un prieten pe care il considera prietenul lui cel mai bun (cel mai apropiat). La un moment dat, in timp, un alt prieten de-al lui devine prietenul lui cel mai bun. Cum ti s-ar parea sa spuna ca s-a despartit de tot de cel pe care il considera anterior prietenul lui cel mai bun? Motivul despartirii fiind ca respectivul este fostul lui cel mai bun prieten, deci este normal sa renunte la el complet daca altcineva este prietenul lui cel mai bun in prezent ca sa nu insele.
8. Presupunem ca un adult a fost cu cineva. La un moment dat este impreuna cu altcineva. Cum ti s-ar parea sa spuna ca a renuntat la fostul pentru singurul motiv ca in prezent este cu altcineva?
9. Consideri ca cele doua situatii de mai sus sunt sau nu similare? De ce?

8 răspunsuri:
| Mosotti a răspuns:

Nici nu e nevoie sa le luam pe rand, principiul este acelasi la toate, deci situatiile ca si principiu sunt toate similare.

Problema la 1 si 2 este ca asta cu inselatul e asa (fie la copil in rel de prietenie, fie la adult in rel de cuplu sau prietenie) vine din teama de abandon.
Deci daca copilul x are un prieten y, iar acel y da de z, ii e frica lui x ca y se va simti mai bine cu z si deci il va lasa pe el x.
Asa si la parteneri.
Si asta inseamna ca si acei x gandesc asa! Proiecteaza gandirea lor si ce ar face ei, la prietenii/partenerii lor.
Si gandesc asa din egoism! Ca vor ei toata atentia, si copilul si partenerul.
Deci 1 si 2 is similare, de ce, e f clar, ca e acelasi principiu chiar daca e vb de relatii diferite, prietenie, cuplu.

4 si 5, tot din principiu de mai sus este, considera pe principiul lor ca daca mai au in paralel alt prieten sau partener pe care-l iubesc la fel, considera ca nu ar mai da toata atentia primului si ca deci e inselat, nu e bine.
Si iar e clar ca situatiile-s similare si de ce.

7 si 8, aici se intampla exact ce am zis, ca si ei procedeaza cum gandesc ca procedeaza eventualii prieteni/parteneri ai lor.
Aplica ei asta, adica ce cred de ceilalti, asa ca, cand da de cineva nou, ofera doar aceluia toata atentia si nu vrea sa o imparte cu nimeni, asa ca renunta la primul partener/prieten, nu conteaza ca sunt ambii la fel de buni prieteni/parteneri.
Si aici situatiile-s similare, de aia am zis prieten/partener.

Deci la baza sta egoismul si posesivitatea. Apoi e si teama ca prietenii/partenerii, cand dau de ceva mai bun, ii lasa pe ei, adica asa cum si ei de fapt fac.

E o problema psihologica asta.
Eu pot sa fiu atasat de 3 prieteni f buni, nu-l las pe nici unul.
Poti iubi 2 parteneri in acelasi timp daca-mi plac amandoi fara probleme, chiar daca 98 % nu-s de acord cu asta, eu nu vad de ce nu.

Răspuns utilizator avertizat
| GiorgianaGiorgi a răspuns:

Nu imi merge tasta shift la tastatura, din cauza asta o sa fie aleatorii numerele.Acum sa iti raspund la intrebari....1.Nu stiu daca se va desparti de el, dar pot sa iti spun cu siguranta ca acel copil va fi gelos, pot sa iti spun din proprie experienta, ca asa eram eu in copilarie.2.Aici situatia difera, si depinde si de personalitatea fiecaruia, plus motivele diverse care au dus la inselat, pentru ca DA, aici este vorba de inselat.3.Situatiile nu sunt deloc similare, pentru ca sunt etape diferite ale vietii, una este copilaria si alta este maturitatea.La restul intrebarilor nu am ce sa iti raspund pentru ca mi se par asemanatoare cu primele, si deja ti-am raspuns la ele.Multa sanatate!

| Daz01 a răspuns:

Întrebările sunt foarte bune, însă cred că situațiile nu sunt similare când ne raportăm la diferența între copii și adulți pentru că adulții văd lumea așa cum este iar copiii doar cum o pot percepe în funcție de vârstă, relația cu familia și mediul din care provin.
Un răspuns general în ceea ce privește întreăbările legate de copii... copiii sunt inocenți și nu au rațiunea dezvoltată, pentru ei sentimentele de atașare pe care le simt față de alte persoane sunt cu adevărat sincere și profunde, iar un gest de așa zisă trădare ar fi destul de dureros pentru eu, însă nu mi se pare ceva grav din moment ce copiii au sentimente.
O să încerc să răspund și la întrebările ce privesc adulții. Relațiile de iubire dintre adulți sunt mult mai complexe, când vorbim de un cuplu faptul că celălalt partener face sex cu o ală persoană este înșelat, în cazul în care nu este cu acordul partenerului. Dar când celălalt partener începe să simtă iubire față de o altă persoană este chiar înșelat, pentru că în fond o relație pe asta se bazează: pe iubire, respec și fidelitate. Referitor la întrebarea nr. 8, cred că este un gest de maturitate și respect să te desparți de actualul partener dacă nu mai simți nimic pentru el sau din contă apar sentimente pentru o altă persoană. Dacă ai continua relația ori ai ajunge în punctul de a-l înșela pe actualul (ceea ce nu este etic), ori vei trăi cu regret și nefericit/ă.
Succes.

| Marix2020202 a răspuns:

Nu sunt similare…

Răspuns utilizator avertizat
| GiorgianaGiorgi a răspuns (pentru Goete):

In opinia mea personala,eu nu consider ca iubirea inseamna posesie,nici pe departe,aia nu este iubire. Posesia este cand detii un anumit obiect la indemana cum ar fi,un telefon de exemplu,este ceva ce detii,dar nu putem spune despre o persoana pe care o iubim ca o avem in posesie,nu este un obiect, este o persoana care la randul ei are drepturi de libera exprimare, libertatea lui proprie si asa mai departe. Ceea ce ai spus tu, suna ca si cum iubirea inseamna subjugare la propriu, dar ma rog este opinia ta personala.Multa sanatate!

| anonim_4396 explică (pentru GiorgianaGiorgi):

Tu ce ai raspunde la ceea ce am intrebat eu?