anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Atunci când un cuplu dorește să aibă un copil, în mod normal cele două persoane își fac analize pentru a vedea în ce măsură acest lucru este posibil/sigur? Se practică asta? Mă refer nu doar la fertilitate, ci și la sănătatea copilului. Poți din analize să îți dai seama daca odrasla ar fi susceptibila la anumite boli, astfel incât in cel mai rău caz sa nu mai faci copii, daca asta este situatia? Sau aceste lucruri se pot determina doar dupa ce sarcina deja s-a instalat?

Ma intreb asta deoarece sunt curios daca cumva s-ar putea evita zămislirea unor copii ce ar avea boli foarte grave. Ma scuzati, nu sunt cunoscator.

7 răspunsuri:
| Freya1 a răspuns:

Nu sunt medic sa iti spun exact denumirile si analizele ce se fac dar se pot face într-adevăr.
Eu spre exemplu am fost la un control si sunt diacnosticata cu ovare polichistice.Am sansa sa raman însărcinată dar o data cu trecerea timpului aceasta tot scade.Iar alt aspect ar fi ca se poate (nu e neapărat sigur) sa fac un copil cu probleme.Ideia mai nașpa e ca si prietenul meu are o anumita problema (asa era acum câțiva ani) prin care exista posibilitatea ori sa nu aiba copii ori sa ii faca cu probleme dar pentru siguranța trebuie sa facem niște analize mai amănunțite.Deci da, se poate sa verifici dinainte dar nu e neapărat 100% sigur. Poate printr-o minune se intampla sa iasa sănătos.De aceia in timpul sarcini poti sa verifici daca totul e ok si daca nu au apărut malformatii etc.

| Catrice a răspuns:

Se poate daca ai și bani.

| Eireann a răspuns:

Eu recomand oricarui cuplu sa faca un set de analize de sange si femeia sa inceapa sa ia niste vitamine prenatale inainte de a incerca sa ramana gravida. In anumite cazuri viitorii parinti pot discuta cu un geneticean care sa le ia un istoric familial si sa le spuna daca au factori de risc pentru anumite boli genetice. Daca cuplul alege se poate faca fertilizers in vitro si analiza preimplantare si transferarea embrionilor sanatosi in uter.
Sunt boli care apar fara sa poata fi depistate/prevenite: sindromul Down, sindromul Edwards, hidrocefalie, etc. In cazul in care se suspecteaza asa ceva se poate face o amniocenteza (sub gidaj ecografic se introduce un ac in uter prin peretele abdominal si se extrage un pic de lichid amniotic) si se face analiza genetica a fatului folosind celule epiteliale care se gasesc in lichidul amniotic.

| anonim_4396 explică (pentru Eireann):

Multumesc mult de tot!

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Eu zic sa i ti schimbi urgent numele deoarece nu ti se potriveste, un batrîn întelept ar stii tot, dar se vede ca tu nu sti.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Nimeni nu stie tot, esti mai intelept daca acepti asta. Nu mi-am raspuns la intrebare... big grin

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Nu există doar posibilitatea analizelor, ci și recomandarea...cel puțin așa spunea profa mea de bio.