| ADINAAMS a întrebat:

Buna! Am făcut dragoste cu iubitul meu. Ne-am protejat de fiecare data și am verificat dacă nu s-a spart și a fost in regula. După ce a terminat și s-a spălat, a intrat dar nu foarte mult timp încât sa termine și am luat pastila de a doua zi ca sa fiu sigura ca nu raman însărcinată. Am avut dureri de ovare timp de 2 sau 3 săptămâni de la pastila și acum astept sa-mi vina menstruația. Am motive sa ma stresez? M-am tot gândit și cred ca este in regula dar tot nu sunt liniștita și nu stiu cât îmi va întârzia.

7 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu ai motive. Dacă nu mai vine deloc, atunci ai.

| dullcat a răspuns:

Buna.Eu nu inteleg de ce va jucati asa? Ori faceti toata partida/partidele protejata/e, ori faceti fara protectie si va asumati ce urmeaza.Da, ai motive sa te stresezi, pentru ca acea pastila iti afecteaza negativ organismul. Daca nu va doriti copii, cel mai ok e sa folositi prezervativ si atat.

https://www.medic.chat/medicamente/pastila-de-a-doua-zi/

| Emilian65 a răspuns:

Dacă ai luat pastilă de a doua zi, nu poți sa fii gravida.

| Altinbek a răspuns:

Pastila de a doua zi este o metodă de contracepție de urgență care poate preveni sarcina dacă metoda de contracepție folosită nu a funcționat sau dacă nu ați utilizat vreuna. Pastila de a doua zi poate cauza efecte adverse și nu ar trebui să inlocuiască metodele principale de contracepție. Aceasta nu vă protejează împotriva bolilor și infecțiilor cu transmitere sexuală, ci doar previne dezvoltarea unei sarcinii
Ce este pastila de a doua zi?
Când se ia pastila de a doua zi?
Cum se ia pastila de a doua zi?
Cine poate lua pilula de a doua zi?
De câte ori poți lua pastila de a doua zi?
Cât de eficientă este pastila de a doua zi și cum acționează?
Tipuri de pastile de a doua zi
Simptome după pilula de a doua zi
Avantajele pastilei de a doua zi
Dezavantajele pastilei de a doua zi
Contraindicații pentru pilula de a doua zi
Efecte adverse ale pastilei de a doua zi
Ce riscuri pot apărea după pastila de a doua zi?
Întrebări frecvente despre pastila de a doua zi
Ce este pastila de a doua zi?
Pastila de a doua zi, numită și pilula de a doua zi este un medicament pe care o femeie îl poate administra la distanță de maxim 5 zile după un contact sexual fără contracepție pentru a preveni apariția unei sarcini.

Există două forme de pilule de a doua zi, care conțin hormonii levonorgestrel sau acetat de ulipristal.

Pilula de a doua zi funcționează în primul rând prin prevenirea ovulației, prin blocarea fertilizării unui ovul și prin oprirea implantării unui ovul fertilizat în peretele uterului.

Când se ia pastila de a doua zi?
Femeile pot utiliza această metodă de contracepție de urgență după actul sexual din mai multe motive, inclusiv:

Omiterea utilizării unei metode primare de contracepției
Ruperea sau alunecarea prezervativului
În cazul agresiunii sexuale sau violului
Specialiștii menționează că este indicat să administrați aceste pastile cât mai curând posibil după contactul sexual fără contracepție, în mod ideal, în maxim 72 de ore (3 zile).

Deși unele tipuri de pastile pot funcționa în continuare până la 5 zile după actul sexual fără contracepție, acestea devin mai puțin eficiente pe măsură ce trece timpul.

Cum se ia pastila de a doua zi?
Pilulele contraceptive se administrează, de obicei, pe cale orală, cât mai curând posibil după un act sexual neprotejat.

Anumite pastile se pot administra la 4 sau 5 zile după contactul sexual neprotejat, în funcție de tipul de pastilă pe care o administrați. Este indicat să consultați un medic ginecolog pentru a beneficia de pastilele potrivite pentru cazul dvs.

Cine poate lua pilula de a doua zi?
Majoritatea femeilor pot folosi în siguranță această metodă contraceptivă ce implică administrarea acestor pilule contraceptiv.

De asemenea, pastilele pot fi administrate inclusiv de femeile care nu pot utiliza contracepția hormonală, de exemplu, pilula combinată și plasturele contraceptiv. Pastilele de a doua zi pot fi folosite inclusiv de adolescente.

De câte ori poți lua pastila de a doua zi?
De obicei, este necesară o singură doză pentru a preveni o sarcină nedorită. Dacă ați administrat din greșeală o pilulă contraceptivă suplimentară, nu trebuie să solicitați sfatul medicului, întrucât cel mai probabil nu veți resimți niciun simptom.

Dacă ați administrat mai multe pastile suplimentare, este posibil să apară simptome, precum greață și vărsături.

Cât de eficientă este pastila de a doua zi și cum acționează?
De obicei, nu rămâneți însărcinată imediat după un contact sexual. După actul sexual, spermatozoizii trăiesc în organism timp de până la cinci zile. Dacă în acest interval de timp ovulați, spermatozoizii pot întâlni ovulul și îl pot fertiliza, fapt ce va provoca apariția unei sarcini.

Pastilele de a doua zi previn ovulația, vă împiedică ovarul să elibereze un ovul. Dacă ați ovulat deja, pastilele nu vor funcționa. De aceea este important să administrați pilula cât mai curând posibil.

Tipuri de pastile de a doua zi
Pastilele de a doua zi se pot clasifica în două tipuri, în funcție de substanțele active și de dozajul acestora:

Pastile pe bază de ulipristal acetat. Aceste pastile previn ovulația. De aceea este recomandat să le administrați cât mai curând posibil, în maxim 5 zile după contactul sexual. Ulipristalul acetat este un medicament care nu trebuie administrat fără recomandarea unui medic.
Pastile pe bază de levonorgestrel. Levonorgestrelul este considerat a fi varianta sintetică a progesteronului. Aceste pastile previn ovulația și trebuie administrate în maxim 3 zile de la contactul sexual. De asemenea, aceste pastile se pot administra și achiziționa fără prescripție medicală.
Simptome după pilula de a doua zi
În cazuri rare, pot apărea anumite simptome după administrarea pilulelor de a doua zi, care durează de obicei, maxim câteva zile. Câteva dintre simptomele posibile includ:
Greață sau vărsături
Ameţeală
Oboseală
Durere de cap
Sensibilitate la nivelul sânilor
Sângerări între menstruații sau sângerări menstruale mai abundente
Dureri abdominale inferioare sau crampe
De asemenea, pastila de a doua zi poate să vă afecteze ciclul menstrual.

| FloreaOvidiuAdrian a răspuns:

Nu te stresa. Nu!

| AndreiMadalin69420 a răspuns:

O sa mori

| ScorteaTraian a răspuns:

Esti insarcinata. Hai sa-ti traiasca si sa fie sanatos.