N-ai cum sa rămâi dacă ai facut-o protejat, iar el a ejaculat afară. Poti sa stai linistită.
Tocmai, ca n-as avea de ce sa-mi fac griji, dar ma sperie intarzierea perioadei...
Tocmai ca asta ma gandesc si eu ca nu are sens, dar ma sperie intarzierea perioadei:/
Mi se incarca greu si am trimis acelasi mesaj crezand ca nu s-a trimis primul ) scuze
Probabil ca nu ai un ciclu regulat. Se va regla in timp.
Chiar sper...
Daca a fost protejat nu ai cum sa ramai. Dar daca ai postat aici, ceva nu este in regulă.
Ma sperie aceasta intarziere a perioadei.
Cati ani ai, că pari cam micută, daca ma uit la poza ta? Chiar vrei sa-ti complici viata de la o varsta destul de mică?
Nu sunt eu in poza, am 18 ani si a abia mi am inceput asa zica viata sexuala de aceea eram panica
Nu ai mentionat nicaieri, ce tip de menstruatie ai:
- regulat (cand vine la fix acelasi numar de zile, luna de luna)
- neregulat (cand vine la zile diferite in fiecare luna).
Asadar, te rog sa clarifici ce tip de menstruatie ai? banuiesc ca ai de tip neregulat si nu se poate vorbi de intarziere in asemenea cazuri, ca de sarcina nu poate fii vorba, odata ce absolut toate partidele au fost protejate si apoi, erai nu mai erai demult in perioada fertila.
Faza e ca sunt luni cand vine regulat si mai am si momente cand vine mult mai devreme sau mai tarziu
Atunci nu-i nici o faza, este pur si simplu neregulat si nu se poate vorbi de intarzieri aici, fiindca 2 luni a venit aproximativ la aceeasi data.
Atata vreme cat ai sex protejat la absolut toate partidele sexuale, nu ai de ce sa te ingrijorezi.
De obicei imi venea regulat sau daca imi venea inainte sau imi intarzia cu o zi doua, atunci imi intarziase 4 si ma panicasem
Exact ce am spus, ciclul tau menstrual este de tip neregulat, atata vreme cat nu-ti vine fix la acelasi numar de zile, avand in fiecare luna inatarzieri de cateva zile. Acesta este ciclu de tip neregulat!
Lungimea ca numar de zile a fiecarui ciclu menstrual depinde pur si simplu de timpul efectiv ca numar de zile care sunt NECESARE, pentru ca OVARUL sa fie capabil/sa reuseasca sa dezvolte, sa creasca si sa maturizeze OVULUL pentru ca acesta sa devina un OVUL VIABIL care este bun de a fi eliberat in una din cele 2 trompe uterine.
Este stabilit medical ca intotdeauna perioada cuprinsa intre ziua de OVULATIE si ziua de pornire a urmatoarei MENSTRATII (care este asa numita PERIOADA LUTEALA) are intotdeauna lungimea precisa si fixa de 14 zile.
In cazul in care ciclul menstrual este de tipul REGULAT acest moment al eliberarii OVULULUI VIABIL (maturizat) din FOLICULUL OVARIAN are loc de obicei in cea de a 14-a zi a ciclului menstrual considerat a fi cel IDEAL care are lungimea de 28 de zile.
Pentru ca OVARUL sa poata sa dezvolte, sa creasca si sa maturizeze OVULUL la termen, adica pana in a 14-a zi a ciclului care incepe odata cu PRIMA ZI de menstruatie, un numar de cateva GLANDELE ENDOCRINE (Hipofiza, Tiroida, Folicul ovarian, Glanda pituitara, Suprarenale, etc) existente in corpul femeii si care au rolul de a DIRIJA procesul necesar de a fi produs OVULUL, trebuie sa produca si sa elibereze o serie de mai multi HORMONI FEMININI esentiali si strict necesari :
-- la, timp, adica intr-un numar de 13-14 zile, cazul ideal,
-- in cantitatea strict necesara,
-- si mai ales intr-un raport procentual perfect stabilit sa existe intre hormonii amintiti.
Astfel ca apar situatii in care glanda Hipofiza elibereaza exact la timp si in cantitatea optima HORMONUL FOLICULOSTIMULANT (FSH), caz in care OVARUL isi va incepe LA TIMP activitatea de a incepe sa dezvoltare si maturizare unul dintre ovulele existente in rezerva din ovare si astfel OVULATIA se produce la momentul optim ca timp : adica in a 14-a zi a ciclului menstrual.
Exact la fel se intampla si in cazul glandei OVARIENE care are rolul de a produce si elibera HORMONUL ESTROGEN care este strict necesar in procesul de formare/maturizare a OVULULUI
Insa atunci cand activitatea si functionarea corecta a glandelor endocrine amintite si anume HIPOFIZA, si GLANDA OVARIANA este afectata de functionarea prosta si incorecta a altor glande endocrine cu rolul de a conlucra intre ele, cum ar fi tiroida, glanda pituitara, suprarnale, etc, hormonii feminini esentiali amintiti : hormonul foliculostimulant (FSH) si estrogenul sunt produsi MAI REPEDE, in cantitati MAI MARI decat este necesar si intre acestia exista un alt raport decat cel care ar fi normal, in acel caz OVULUL se poate maturiza mai repede si atunci OVULATIA se produce cu cateva zile inainte de a trece cele 14 zile (normale) si atunci ciclul menstrual se scurteaza si poate avea lungimea cuprinsa intre 21 si 27 de zile;
-- iar in cazurile in care hormonii (FSH) si estrogen sunt produsi cu o anumita INTARZIERE, in cantitati MAI MICI cu un alt raport proportional decat ar fi cel normal, in aceste situatii OVULUL se va maturiza; si mai incet si mai tarziu, astfel ca OVULATIA se produce cu intarziere de cateva zile si dupa ce au trecut cele 14 zile (normale). In astfel de situatii ciclul menstrual se lungeste cu un numar nedefinit de zile/imposibil de anticipat si teoretic ciclul menstrual poate sa aiba orice lungimea mai mare de 28 de zile care de obicei este cuprinsa intre 29 si 42 de zile. Dar este posibil ca intarzierea sa fie mult mai mare, atunci cand ciclul menstrual este foarte dereglat.
Presupun ca am reusit sa (iti) explic modul in care se produc aceste procese hormonale care afecteaza activitatea hormonala ceea ce influenteaza LUNGIMEA ciclului menstrual. Activitatea glandelor endocrine stabileste de fapt tipul ciclului menstrual de a fi REGULAT, sa aiba mereu acelasi numar de zile, sau NEREGULAT si astfel lungimea ca numar de zile sa fie de regula diferita.
In cazul in care dereglarea homonala este grava/severa se poate intampla ca ciclul menstrual sa ai lungimea de mai multe luni (uneori 4-5-6 luni) fara ca fata respectiva sa-si fi inceput viata sexuala si mai ales fara sa existe o sarcina formata si instalata. Multa sanatate!
Parca m-am mai linistit asa, multumesc mult!
Daca actul sexual a fost protejat si nu a ejaculat in tine, nu poti fi gravida.
RayKzor51 întreabă: