| Ydndndidndn a întrebat:

Am si eu o curiozitate. Nu mai am multi ani si imi voi incepe viata sexuala. Si vreau sa fiu informat. De asta intreb:
Cum pot face hiv? Adica se poate lua numai prin contact sexual?
Precizez ca sunt baiat.

4 răspunsuri:
| corbulalbrosu a răspuns:

Cum se transmitere a virusului HIV?
,, HIV se poate transmite de la o persoană infectată la altă persoană prin următoarele fluide:
– Sânge (inclusiv sânge menstrual)
– Material seminal
– Secreții vaginale
– Lapte matern
Sângele conține cea mai mare concentrație de virus, urmat de material seminal, apoi fluide vaginale, urmat de lapte matern. Activitati care permit transmiterea HIV:
– Contactul sexual neprotejat (vaginal, anal, oral)
– Contactul direct cu sânge infectat:
◾ace de injectare a drogurilor,
◾transfuzii de sânge infectat (ceea ce s-a putut întâmpla până în anul 1990), ace nestirilizate din cabinete de stomatologie, de tatuare, etc.
– De la mamă la copil (în timpul sarcinii, în timpul nașterii sau prin alăptare).

•CUM NU SE TRANSMITE HIV
Următoarele fluide corporale NU transmit virusul HIV:
– Saliva
– Lacrimile
– Transpirația
– Fecale
– Urină
De asemenea HIV nu se transmite prin activitățile de zi cu zi, prin contactul cu mâncare, haine ori atingerea obiectelor.
-- NU poți fi infectat cu virusul HIV:
– De la un ac steril de la o clinică sau alt centru de sănătate
– De la o mușcătură umană
– De la o mușcătură de insectă, inclusive pișcătură de țânțar
– De la un animal
– De la conviețuirea în aceeași casă cu o persoană seropozitivă
– De la atingere, sărut, îmbrățișare, strângere de mână;
– De la tuse, strănut;
– De la băi, bazine, adică prin apă;
– De la folosirea unui cuțit/furculiță/lingură/ceașcă/farfurie utilizată întâi de o persoană seropozitivă
– De la prosoape, clanțe de uși, telefon, computer, jucării etc.

| Ether a răspuns:

Da, se poate lua si prin contact sexual, dar nu numai. Daca iti incepi viata sexuala presupun ca nu vei merge pe centura si iti vei cauta o partenera de incredere. E putin probabil sa faci, dar e bine sa te protejezi in special pentru contraceptie.

| MihaiNicu23 a răspuns:

Da cel mai des prin contact sexual, dar se mai poate si prin contact cu un ac de seringa infectat.

| Emilian65 a răspuns:

Da, HIV-ul se poate lua numai in urma unui contact sexual neprotejat.