Daca ciclul tau menstrual este REGULAT, inseamna ca stii foarte precis data la care va urma sa inceapa urmatoarea menstruatie.
Din data respectiva (de incepere a menstruatiei) se scad 18 zile si determini prima zi a perioadei fertile, si scazand 13 zile se determina ultima zi a perioadei fertile. Sarcina poate sa apara doar in cazul in care sperma ajunge in vagin in una sau in toate cele 5-6 zile ale perioadei fertile. Pentru a intelege urmareste urmatoarea explicatie si o adaptezi ciclului tau.
In cazul unui ciclu menstrual REGULAT care are mereu lungimea de ex. de 26 de zile.
Prima zi de menstruatie 3 Decembrie
Ziua de pornire a urmatoarei menstruatii va fi 28 Decembrie
28 dec. - 18 zile = 10 dec. --- adica prima zi a perioadei fertile
28 dec. - 13 zile = 15 dec --- sdica ultima zi a perioadei fertile
Perioada fertila a ciclului cu lungimea de 26 de zile care a inceput in data de 3 Dec se situeaza intre 10 si 15 Dec. adica incepe din a 8-a zi a ciclului.
Tot la fel se procedeaza pentru oricare ar fi lungimea ciclului cu conditia de a fi de tipul REGULAT
Daca ciclul menstrual este REGULAT dar foarte scurt de doar 22 sau 23 de zile, perioada fertila incepe in a 3-a sau a 4 zi de menstruatie si se termina in a 9-a sau a 10-a zi a ciclului.
Iar daca ciclul menstrual este REGULAT dar mai lung de ex. de 30 sau 31 de zile, perioada fertila incepe in a 12-a sau a 13-a zi a ciclului si se termina in a 17-a sau a 18-a zi a ciclului.
Multa sanatate!
Deci daca eu am ciclul in data de 11 iar urmatoarea perioada va fi tot in data de 11 si eu am avut contact sexual cu finalizare dupa 3 zile de ciclu pot ramane gravida cum e cazul acesta? Da sau nu. Ovulatia si zilele fertile [ conform calendarului virtual ] incep din data de 23-28.
Daca ciclul tau menstrual are mereu lungimea de 30/31 de zile, fiindca doar in acest caz menstruatia poate sa porneasca mereu la aceeasi data calendaristica de ziua a 11 a lunii, pot fi determinate cele 2 perioade infertile si perioada fertila dintre ele. In cazul tau particular, OVULATIA care are loc cu 14 zile inainte de ziua/data de pornire a urmatoarei menstruatii, are loc mereu cel mai probabil in data de 27 a lunii respective. Stiind acest lucru se poate determina perioada fertila a aciclului menstrual care se suprapune peste intervalul zilelor cuprinse intre 23 si 28 a lunii respective. Astfel sunt delimitate si cele 2 perioade de infertilitate a aciclului : prima perioada cea a infertilitatii RELATIVE, cea in care teoretic formarea sarcinii este foarte/extrem de putin probabila fiindca asa ceva s-ar putea intampla numai in cazul unor dereglari hormonale foarte mari, grave. Aceasta prima perioada infertila se suprapune peste intervalul zilelor cuprinse intre ziua de terminare a menstruatiei si prima zi a perioadei fertile (adica intre data de 15 si 22 a lunii). Intervalul zilelor cuprinse intre data de 29 a lunii si pana in data de 10 a lunii urmatoare reprezinta perioada infertilitatii ABSOLUTE a ciclului menstrual, adica zilele in care formarea sarcinii devine imposibila incepand cu data de 1 a lunii urmatoare, adica perioada ultimelor 9-10 zile ale ciclului menstrual.
Mai bine foloseste prietenul prezervativ, e mai sigur, nu are rost sa te risti inutil ( metoda de mai sus poate fi uneori riscanta, ce-i drept un risc mai mic dar exista si e de luat in calcul )
Nimic nu e imposibil cand e vorba de o sarcina.
Insa e posibil sa faci o frumoasa infectie cu complicatii, daca mai faci sex in timpul menstrei.
MaximAnaMaria întreabă: