Fiindca nimeni nu poate sti/cunoaste care este numarul zilelor de menstruatie si de asemenea fiindca CICLUL MENSTRUAL incepe din prima zi de menstruatie, stabilirea PERIOADEI FERTILE adica a zilelor in care se poate forma o sarcina, se numara incepand fata de PRIMA ZI a menstruatiei. De obicei PERIOADA FERTILA incepe in a 10-a zi si se termina in a 17-a zi a ciclului menstrual. Pentru a mari cat mai mult sansele de a ramane insarcinata, in acele 6-7 zile este indicat sa se intretina minim 2 contacte sexuale, atat dimineata cat si seara, indicat in pozitia misionarului, care sa fie finalizate cu ejacularea spermei in profunzimea vagnului adica chiar langa colul uterin. De asemenea se recomanda ca femeia sa ramana in pozitia culcata pe spate intre 10 si 15 minute pentru ca sperma sa ramana/sa fie mentinuta cat mai mult in apropierea cervixului, facilitand astfel trecerea spermatozoizilor din vagin in uter. Succes! Multa sanatate!
PERIOADA FERTILA a ciclului menstrual, se poate stabili in felul urmator. Din numarul total al zilelor oricarui ciclu menstrual, indiferent care ar fi numarul acestora, adica si a celui de 21 de zile in cazul celui mai scurt ciclu sau de 28 cel standard sau de 35 de zile un ciclu lung ori 42 de zile sau mai multe in cazul unui ciclu menstrual foarte lung, se scad 14 zile care reprezinta PERIOADA LUTEALA a oricarui ciclu si care are mereu aceeasi lungime de fix 14 zile. Aceasta perioada este situata intre ziua de producere a OVULATIEI si data de incepere a urmatoarei MENSTRUATII. Cunoscand ZIUA OVULATIEI se poate determina PERIOADA FERTILA de 4-5 zile care este situata exact inaintea zilei de ovulatie. Determinarea corecta a zilei in care se produce OVULATIA indiferent care este lungimea ciclului menstrual (cu precizarea ca ciclul trebuie sa fie REGULAT) se face numarandu-se INTOTDEAUNA 14 zile spre inapoi fata de data calculata de producere a urmatoarei menstruatii. In functie de lungimea efectiva/posibila a oricarui ciclului menstrual pot exista urmatoarele situatii prezentate ca situatii posibile, de ex. : in cazul celui mai scurt ciclu menstrual posibil d.p.d.v. medical si anume cel de 21 de zile, ovulatia se va produce mereu in a 7-a zi a ciclului (21-14=7) si astfel rezulta ca perioada fertila va fi intre a 2-a si 8-a zi a c.m.,; in cazul unui c.m. mediu de 28 de zile, in care ovulatia se produce in ziua a 14-a (28-14=14), rezulta ca perioada fertila va fi intre a 10-a si 15-a zi a c.m.; iar in cazul unui c.m. lung de exemplu de 35 de zile ovulatia se va produce in a 21 zi a c.m. (35 -14=21) si perioada fertila va fi intre a 17-a si 22-a zi a c.m. si tot asa se calculeaza indiferent de lungimea oricarui ciclu mentrual. Sper ca am reusit sa fiu suficient de explicit si probabil ca vei reusi sa intelegi in cazul in care vei citi cu atentie explicatiile oferite. Multa sanatate!
Totul depinde, insa, de propria ta menstruatie.
Daca ciclul tau menstrual este de 28 de zile (pentru a stabili durata ciclului tau menstrual, calculul porneste de la prima zia menstruatiei, pana la urmatoarea menstruatie), atunci este foarte posibil sa ovulezi intr-un interval cuprins intre a 11-a zi pana la a 21-a zi dupa ultima menstruatie sau, asa cum am mentionat anterior, cu 12 pana la 16 de zile inainte sa-ti vina ciclul.
In cazul in care ciclul menstrual are o durata mai mica de 28 de zile, iar menstruatia dureaza mai mult de trei zile, trebuie sa iei in considerare faptul ca ai putea ramane gravida imediat dupa ce s-a incheiat sangerarea.
Mulțumesc pentru răspuns!
Eu nu înțeleg de ce nu am rămas însărcinată, am făcut dragoste neprotejat cu soțul înainte cu 3 săptămâni de a îmi veni menstruația, a ejaculat in interior mai mereu, și nu am rămas însărcinată? nu am luat niciodată anticoncepționale
Numai in cazul in care ati incercat MAI MULTE LUNI la rand (3-4) si ati intretinut de MINIM 2 ori pe zi atat dimineata cat si seara, sex cu ejacularea spermei in vagin, in fiecare zi intre a 10-a si a 20-a zi a ciclului si cu toate acestea NU s-a format o sarcina, in acel caz s-ar putea se existe posibilitatea ca cel putin unul dintre voi sa fie INFERTIL. Intr-o asemenea situatie trebuie sa apelati la serviciile unui laborator specializat in analizarea calitatii si a fertilitatii spermei. Printr-o astfel de analizare a spermei efectuata la un pret mic/rezonabil, SPERMOGRAMA obtinuta va indica atat calitatea spermei cat si numarul, viabilitatea si motilitatea spermatozoizilor din sperma sotului. In cazul in care sperma este OK, doar in acel caz se incep analizele de stabilire a fertilitatii femeii, care sunt mai numeroase si mult mai costisitoare/scumpe. Fara a fi efectuate asemenea analize este imposibil ca cineva sa se pronunte in privinta adevaratului motiv in caz ca exista asa ceva. Multa sanatate!