În PRIMUL rând, plasturele contraceptiv se „bazează" pe aceleaşi proprietăţi ca şi tabletele anticoncepţionale – deci şi efectele NEGATIVE şi contraindicaţiile sunt cam aceleaşi!
Pentru a vedea mai exact care sunt aceste EFECTE, te rog să citeşti răspunsul pe care ţi l-am dat în 2 septembrie, la întrebarea pe care ai pus-o în 2 iunie ( despre anticoncepţionale )!
Apoi, ca şi în cazul tabletelor anticoncepţionale ( TEORETIC ) ar TREBUI să faci un control ginecologic „iniţial" şi medicul să-ţi prescrie acel plasture ( după analize complete şi evaluarea stării generale de sănătate )!
Dar, aceste „controale" medicale sunt foarte SUPERFICIALE şi RAR sunt efectuate „corect" – deci, e foarte POSIBIL să-ţi prescrie acel plasture CHIAR dacă nu este „indicat" pentru organismul tău!
Apoi, e foarte posibil să-l poţi cumpăra din farmacie FĂRĂ reţetă de la medic...
În ambele cazuri ( cu sau fără control şi prescripţie medicală ), RISCUL ţi-l asumi TU, mai ales în cazul în care NU ţi se face o „evaluare" CORECTĂ a stării de sănătate!
SINGURUL avantaj al plasturelui este faptul că NU mai trebuie să iei ZILNIC tabletele anticoncepţionale!
La DEZAVANTAJE nu mai discutăm de efectele NEGATIVE, ele sunt aceleaşi ca la tablete!
Evra ( plasture transdermic contraceptiv ) - EXTRAS Prospect :
Mod de administrare :
EVRA trebuie aplicat pe pielea curatã, uscatã, fãrã pãr si intactã a feselor, abdomenului, partea superioarã si exterioarã a bratului sau toracelui, într-un loc de unde nu va fi îndepãrtat de îmbrãcãmintea strânsã pe corp. EVRA nu va fi aplicat pe sâni sau pe o portiune de piele eritematoasã, iritatã sau lezatã. Fiecare nou plasture transdermic va fi aplicat, într-un loc diferit pe piele pentru a evita iritatia potentialã, desi plasturii transdermici pot fi aplicati în aceeasi zonã anatomicã.
Plasturele transdermic va fi presat ferm, pânã când marginile sale se lipesc bine.
Pentru a preveni interferenta cu proprietãtile adezive ale plasturelui transdermic, pe zona de piele unde este plasat plasturele transdermic, sau unde urmeazã sã fie plasat în curând, nu trebuie aplicate nici un fel de farduri, creme, lotiuni, pudre sau alte produse topice.
Se recomandã ca pacientele sã verifice zilnic, vizual, plasturele transdermic pentru a se asigura o adezivitate adecvatã continuã.
. . .
În cazul iritatiilor cutanate minore :
Dacã utilizarea plasturelui transdermic are ca rezultat o iritatie neplãcutã, un nou plasture transdermic poate fi aplicat într-o nouã zonã pânã la urmãtoarea "Zi a schimbãrii". Numai un singur plasture transdermic va fi purtat odatã.
Populatii speciale :
Greutate egalã sau mai mare de 90 kg: eficacitatea contraceptivã poate fi scazutã la femeile cu greutate egalã sau mai mare de 90 kg.
Insuficientã renalã: EVRA nu a fost studiat la femeile cu insuficientã renalã. Nu este necesarã ajustarea dozei, dar, deoarece în literaturã existã sugestia cã fractia liberã de etinil estradiol este mai mare, EVRA trebuie utilizat sub supraveghere medicalã la aceastã populatie.
Insuficientã hepaticã: EVRA nu a fost studiat la femeile cu insuficientã hepaticã. EVRA este contraindicatã la femei cu insuficientã hepaticã (vezi pct. 4.3).
Copii si adolescenti: EVRA nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescente cu vârsta sub 18 ani datoritã insuficientei datelor privind siguranta si eficacitatea.
Date dupã punerea pe piatã
Date suplimentare despre reactii adverse identificate pentru prima datã în cursul experientei cu EVRA dupã punerea pe piatã sunt listate mai jos:
Infectii si infestãri
Pustule la locul de aplicare, eritem pustulos
Tumori benigne, maligne si nespecificate (incluzând chisturi si polipi)
Cancer mamar, cancer mamar stadiul IV, carcinom de col uterin, fibroadenomul sânului, adenom hepatic, neoplasm hepatic, leiomiom uterin
Tulburãri ale sistemului imunitar
Hipersensibilitate
Tulburãri metabolice si de nutritie
Hiperglicemie, rezistentã la insulinã
Tulburãri psihice
Furie, tulburãri emotionale, frustrare
Tulburãri ale sistemului nervos
Tromboza arterei bazilare, infarct de trunchi cerebral, ocluzia arterei carotide, embolismul arterelor cerebrale, ocluzia arterelor cerebrale, tromboza arterelor cerebrale, hemoragie cerebralã, infarct cerebral, trombozã cerebralã, tromboza venelor cerebrale, accident cerebrovascular, gust anormal, accident cerebrovascular embolic, hemoragie intracranianã, accident vascular hemoragic, tromboza sinusului venos intracranian, infarct cerebral ischemic, accident cerebrovascular ischemic, infarct lacunar, migrene cu aurã, hemoragie subarahnoidianã, tromboza sinusului sagital superior, accident cerebrovascular tromboembolic, accident cerebrovascular trombotic, atac ischemic tranzitor, tromboza sinusului transvers
Tulburãri oculare
Intolerantã la lentile de contact
Tulburãri cardiace
Infarct miocardic acut, infarct miocardic
Tulburãri vasculare
Trombozã arterialã, tromboza arterialã a membrelor, tromboza venei axilare, sindromul Budd-Chiari, tromboza arterelor coronare, tromboza venelor profunde, embolism, tromboza venelor hepatice, hipertensiune, crizã hipertensivã, tromboza arterelor iliace, trombi intracardiaci, tromboza venelor jugulare, tromboza venei mezenterice, tromboza venelor pelviene, embolism periferic, tromboza venei porte, embolism renal, tromboza venei renale, ocluzia arterei retiniene, trombozã vascularã retinianã, ocluzie venoasã retinianã, trombozã venoasã splenicã, tromboflebitã superficialã, tromboflebitã, trombozã, tromboza venei cave, trombozã venoasã, tromboza venelor membrelor
Tulburãri respiratorii, toracice si mediastinale
Tromboza arterelor pulmonare, trombozã pulmonarã
Tulburãri gastro-intestinale
Colitã
Tulburãri epatobiliare
Colelitiazã, colestazã, leziuni hepatice, icter colestatic
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Alopecie, edem angioneurotic, dermatitã alergicã, eczemã, eritem polimorf, eritem nodos, eritem exfoliativ, reactie de fotosensibilizare, prurit generalizat, eritem, eruptii cutanate eritematoase, eritem pruriginos, dermatitã seboreicã, reactie cutanatã, urticarie.
Tulburãri ale aparatului genital si sânului
Amenoree, masã tumoralã în sân, displazie cervicalã, hipomenoree, menometroragie, oligomenoree, suprimarea lactatiei
Tulburãri generale si la nivelul locului de administrare
Abces la locul de aplicare, anestezie la locul de aplicare, atrofie la locul de aplicare, sângerare la locul de aplicare, învinetirea locului de aplicare, arsurã la locul de aplicare, secretii la locul de aplicare, discomfort la locul de aplicare, uscarea locului de aplicare, eczemã la locul de aplicare, eroziune la locul de aplicare, excoriatii la locul de aplicare, exfoliere la locul de aplicare, indurare la locul de aplicare, infectie la locul de aplicare, inflamatie la locul de aplicare, masã tumoralã la locul de aplicare, nodul la locul de aplicare, miros la locul de aplicare, parestezii la locul de aplicare, reactie de fotosensibilizare la locul de aplicare, crustã la locul de aplicare, cicatrice la locul de aplicare, edem la locul de aplicare, ulceratie la locul de aplicare, încãlzirea locului de aplicare, edem al fetei, iritabilitate, edem localizat, edem periferic, edem ce lasã godeu
Investigatii diagnostice
Valori anormale ale colesterolului seric, valori anormale ale glicemiei, scãderea glicemiei, cresterea lipoproteinelor de joasã densitate
Leziuni, intoxicatii si complicatii legate de procedurile utilizzate
Complicatii rezultate din utilizarea lentilelor de contact.
Pentru alte DETALII, vezi prospectul la linkul : http://www.medipedia.ro/....../EVRA.aspx
Deci, ca DEZAVANTAJE ar fi : locul de aplicare ( alegerea lui ), trebuie să fi rasă pe locul de aplicare a plasturelui, să fi atentă la hainele pe care le porţi ( să nu fie strâmte şi să dezlipescă plasturele ), să VERIFICI zilnic plasturele ( chiar de mai multe ori pe zi, ca să nu se dezlipească ), NU poţi face duş/baie în/la locul unde este lipit plasturele ( deoarece în contact cu apa se va dezlipi şi va trebui să-l schimbi cu unul NOU ), de fiecare dată când aderenţa NU este completă plasturele TREBUIE schimbat cu unul NOU, la fiecare plasture nou TREBUIE să-i schimbi locul de amplasare, etc.
În concluzie : recomandarea mea ar fi să NU foloseşti plasture contraceptiv ( şi NICI tablete anticoncepţionale ) – acum, bine-nţeles, decizia este a ta!
Cam asta ar fi...
Deeyutza12 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
Mutubal întreabă: