Stii care e problema? Ca tu ar trebui deja sa stii ca din punct de vedere medical, exista riscuri serioase pentru femeile care isi incep viata sexuala inainte de 17 ani si jumatate. Si acum se pune problema: este nevoie sa iti interzica parintii sa iti pui sanatatea in pericol? Sau iti pasa tie si iubitului tau suficient de mult de tine? Sau esti dornica sa te daruiesti total, asa cum spui, unui om caruia nu ii pasa ca iti pune sanatatea in pericol? Asta inseamna ca ai discernamant?
Da, este corpul tau cand ai suficient discernamant sa faci ce este mai bine pentru tine. Daca la 16 ani nu stii inca, este un mare semn de alarma pentru tine. Iti arata ca nu ai suficienta maturitate si discernamant sa iti porti singura de grija (poate este prostie, dar pari destul de alfabetizata, asa ca probabil ai un coeficient de inteligenta normal).
Toti am pierdut o noapte gandindu-ne la iubit. Nu vorbind cu el, ca iubitii nostri erau mai grijulii, ne-ar fi trimis la culcare ca sa avem a doua zi capul limpede pentru invatat. Dar asta nu este o lauda, ne arata doar ca eram prostute si imature si meritam scuturate sa ne revenim. Fiindca in viata trebuie sa iti stii prioritatile si sa mai alegi si cu minte, nu numai cu hormonii.
Da, sunt de acord cu tine: adolescentii trebuie lasati sa decida singuri cand demonstreaza ca sunt in stare, ca au discernamant.
Va admir si apreciez sfaturile si comentariile cu caracter medical.
Am o mare nelamurire/necunoastere, mare cat Groapa Marianelor: din ce palarie de prestidigitator ati scos varsta de 17 ani si jumatate, ca fiind varsta apreciata de medici, ca fiind recomandata/indicata/optima pentru inceperea vietii sexulale, in cazul fetelor? Probabil pentru ca nu a fost respectata acesta varsta optima, suntem o planeta de degenerati, care vrem, fiecare separat, sa pretindem ca singurii care stiu adevaratul adevar sunt doar eu, doareu, doar eu?
Usurel cu discernamantul tinerilor! va rog! in privinta discernamantului celor trecuti de 35-40 de ani, sau chiar mai mult: in baza discernamantului lor ne-am culca pe coada comoditatii si a obisnuintei si a lasitatii si a compromisului in cadrul gasculetelor. A stopat evolutia omenirii din cauza copiilor care au fost procreati de parinti "minori"? A stat in loc evolutia ehnologica din acelesi cauze? Ai o statistica o "varfurilor" din cultura, arta, tehnologie, care sunt progenituri ale unor parinti "minori"?
Un raspuns foarte bun
La fetite, jonctiunea scuamo-cilindrica, adica regiunea din col unde isi au originea toate cancerele de col uterin este foarte expusa spre vagin. Intre 12 si 17-18 ani ea se roteste si se internalizeaza, ascunzandu-se si protejandu-se. Traumatismul mic si repetat al acestei zone este factor de risc pentru cancerul de col uterin. Infectarea cu HPV direct pe jonctiune este cel mai important factor de risc pentru cancer cervical inainte de 40 de ani.
De aceea, orice femeie care isi incepe viata sexuala inainte de 17 ani si jumatate are risc crescut de a face cancer de col uterin. 9 din 10 femei care fac leziuni precanceroase de col uterin inainte de 40 de ani si-au inceput viata sexuala inainte de 18 ani.
Bun, astea sunt chestii de educatie sexuala pe care mamele le furnizeaza copiilor lor pe la 11-12 ani. Daca mamele sunt neinformate, dar au discernamant, le solicita, pentru copiii lor, medicului de familie sau ginecologului.
Tu nu le stii si te comporti ca si cum nici nu ai sti ca ar exista (nu mai zic ce expresii prostesti ai, de parca tu nu ai fi auzit niciodata in viata ta de pericolele legate de sexul la varste mici). Eu nu stiu daca esti doar complet ignorant (n-ai avut parinti sa te invete sau nu ai putut retine invatatura) sau doar rau-voitor si arogant. Dar stiu ca Romania are cel mai mare numar de femei bolnave de col uterin din Europa (mai multe decat tari cu populatii uriase ca Polonia sau Marea Britanie), cea mai mica medie de varsta a femeilor care mor de cancer de col uterin si cel mai mare numar de decese prin cancer de col uterin. Este, desigur, din cazuza ca oameni la fel de needucati ca tine exista cu duiumul si isi mai si dau parerea, plini de ei, de parca faptul ca au facut sex ii face mai destepti.
Pai din cartile de medicina, ca varsta medie la care se incheie rotatia colului uterin, de care sunt sigura ca ati auzit.
Nu stiu de unde va venit ideea ca nu as fi fost respectata, dar e o prostie, care da masura bunului dumneavoastra simt. Sa va fie foarte foarte rusine!
Brigaela, nu e vorba despre asta. Am părinți, sunt bine sănătoși, mi-au oferit o educație decentă. Nu cred că e cazul să mă ataci la persoană doar pentru că nu ești de acord cu mine, și argumentul tău este slab.
În primul rând, tu arunci vina pe actul sexual, în sine, ceea ce pentru o fată de 16-17 ani, poate reprezenta o sursă de frică.
În al doilea rând avem atât de multe cazuri de cancer de col uterin, din cauza educației sexuale deficitare, care nu pune deloc accentul pe prevenție.
Tu spui, nu face sex, că o să faci cancer, ceea ce e o prostie. Mai degrabă spune, fă sex, dar cel puțin odată pe an, du-te și pe la ginecolog, pentru control, ca să te asiguri, că totul este bine.
Și dacă tot ai atacat la persoană, sunt sigur, că la ce față ai, nu cred că ai făcut sex, vreodată în viața ta, bineînțeles de frică, că o să faci cancer.
Nu stiu unde am spus: nu face sex fiindca faci cancer, cred doar ca este alta interpretare rautacioasa si nepoliticoasa. Nu te atac, am presupus ca nu ai avut sansa de a primi educatie sexuala, altfel era inexplicabil de ce nici nu stii si nici nu vrei sa te informezi. Inteleg ca nu e vina educatiei, pe ea ai primit-o. Atunci stii (chiar daca nu poti recunoaste) ca nu e suficient sa mergi regulat la ginecolog. Sigir, asta scade riscul foarte mult, dar o igiena sexuala buna (in acre intra si inceperea vietii sexuale la o varsta adecvata) este si el un factor de protectie. Un om inteligent nu ar renunta la jumatate din sansa de a se proteja de cancer, doar fiindca exista cealalta jumatate.
Cat despre tine si modul in care imi vorbesti si in prtimul si in cel de-al doilea comentariu: pacat de bietii parinti. Daca ar vedea ce ai scris aici cred ca ar intra in pamant de rusine.
Hai să-ți spun ceva despre fata mea - eu fiind unul dintre părinții ăia care zici tu că nu vă înțelegem: și-a început și ea viața sexuală foarte devreme, și - ce crezi? Acum e operată de fibrom uterin și se pare că va mai trebui cât de curând să repete intervenția, pentru că al naibii se reface. Are HPV. Plus alte câteva BTS pe parcurs. Corect - e corpul ei. Dar ți se pare că a făcut o alegere / alegeri bune? Sincer, dacă poți să răspunzi te rog.
Și nu, nu am împiedicat-o niciodată să facă ceea ce vrea, sperând mereu că va avea destulă minte să se protejeze de neplăceri. Ei bine, se vede că nu a avut. Din fericire pentru mine, nu eu trag ponoasele. Din nefericire (tot pentru mine), eu sufăr și mă frământ pentru sănătatea ei. Și pe deasupra, mai achit și facturile medicale (care nu sunt deloc ieftine), că doar e datoria mea de părinte, nu? nu a ălora care au profitat de ea, nici a ei că nu a știut să aibă grijă...
Dacă mă iau după ce ai scris, mai ai nevoie de 5 ani ca să te maturizezi, după care să faci sex. În cel mai bun caz, râd după ce citesc. Abia ai învățat să te legi la șireturi și tu crezi că știi ce e aia iubire? Aș fi fost pro dacă ai fi zis că vrei să faci sex pentru că ai chef. Dar dacă zici că din iubire, pff.
Măcar citește înainte ce trebuie să faci și ce trebuie să facă el, dacă tot vrei să fii om mare.
"acum 7 ore | LoveSleep a răspuns:
Dacă mă iau după ce ai scris, mai ai nevoie de 5 ani ca să te maturizezi, după care să faci sex... ".
Aici o dai in balarii ca si Brigaela, cu cei 17 ani si jumatate.
IN REST:ai perfecta dreptate, cum si Brigaela are
Ca sa nu lungim povestea: daca te simti pregatita si iti doresti la 16 ani poti avea relatii sexuale linistita. Important e sa fii informata, sa te protejezi impotriva unei eventuale sarcini si sa nu-ti faci neaparat iluzii ca vei imbatrani langa actualul iubit.
Si acum 25-30 de ani unii faceau sex la 16-17 ani, altii doar se masturbau. Pentru noi a fost si mai rau pentru ca nu aveam atatea surse de informare si majoritatea nici macar cu parintii nu puteau discuta ca erau setati la fel ca ai tai.
Dar, cu toate astea, suntem bine, nu avem probleme de nici un fel din cauza sexului.
Restu-i poezie...
))) Wow. Atata imaturitate eu nu am mai vazut de mult. Nici macar la cei de 16 ani.
1. Tu incurci grav generatiile. Generatiile alea de care vorbesti tu erau prin anii 1500-1800. Iar atunci femeile erau virgine in noaptea nuntii pentru ca se maritau dupa 14 ani. Ulterior varsta a tot crescut progresiv pana s-a ajuns la zilele noastre.
2. Daca pentru tine e o mandrie ca sunteti generatia droguri si tigari...e grav. Cu toate ca nici aici nu ai dreptate. Droguri si tigari si sex existau inclusiv in vremea comunismului, doar ca mai pe sustache.
3. Eu fac parte din generatia parintilor tai ...si crede-ma ca nu ai priceput nimic. Parintii tai nu iti "interzic" anumite lucruri pentru ca sunt inchisi la minte sau ca a fost generatia noastra o generatie de virgini. Parintii tai incearca sa iti traseze in viata un drum cat mai armonios si lipsit de complicatii. Iar sexul la varsta ta e complicatie. Nu e nici un capat de tara, intr-adevar. Dar te maturizeaza instant si iti da o perspectiva mult mai sobra asupra vietii, lucru care nu ar trebui sa se intample la varsta ta.Plus nu mai vorbim de durerile de cap privind contraceptia.
4. Iubire la 16 ani? Ha-ha-ha. Cred ca o confunzi cu hormonii. Nu exista. Exista o indragosteala specifica varstei care poate fi atat de entuziasta incat sa dureze ceva mai mult de 6 luni...dar iubirea ca si concept nu exista.
5. Este foarte gresit ca ai ascuns de parinti tot ceea ce insemni tu si gandirea ta. Eu, in generatia aia pe care o critici tu, vorbeam cu maica-mea orice. Stiam ce-i ala sex, deviatii sexuale, hermafrodism, homosexualitate, menstruatie, sarcina, metode de contraceptie si tot tacamul deja de pe la 11-12 ani. Si le transmit si eu mai departe. Nu iti mai subestima mama. Cred ca nici macar nu ai incercat vreodata sa discuti cu ea. Ai plecat singura de la premisa ca nu se poate si punct.
6. Daca vrei sau nu sa faci sex pana la urma e treaba ta. Dar sa nu crezi ca e vreo chestie care te face rebela sau neinteleasa sau wow. De cand lumea si pamantul exista aceasta problema existentiala.
7. Brigaela are dreptate. Medical si psihologic vorbind, esti inca mica.
Tu dc crezi că am scris asta? Ca sa mă aflu în treabă? nu, am avut discuții cu ai mei...sunt destul de mari ei facandu-ma pe la 34 respectiv 40 de ani, am incercat sa vb cu mama despre sex etc..eu de mica am fost crescuta de bunici, și de la cine crezi că am aflat despre ciclu etc? fix de la colegii mei, eram clasa a 4a și colegele mele ziceau că văii eu venit la una menstruația,și eu le-am întrebat ce e aia? și mi-au răspuns foarte mirate :"tu nu știi ce-i ăla ciclu?" "Nu, nu stiu", mama nu mi-a zis niciodată"Eu n-am avut mama alaturi, pentru că mama s-a dus în străinătate să muncească, sa mă întrețină, am fost lăsat gen de capul meu in grija bunicilor
Ma, ce sa zic, imi pare rau ca ai crescut fara parinti alaturi. Cazurile de genul tau sunt foarte multe si foarte triste. Ideea e asa : NU iti baza o decizie pe ideea de rebeliune si pe "suntem generatia zilelor de astăzi " ....este dovada clara ca esti inca imatura si nu poti sa treci printr-un filtru al gandirii niste chestii. In momentul in care vei fi capabila sa spui "eu fac sex pentru ca vreau, sunt pregatita si simt ca e momentul si nu am nici un regret chiar si daca a doua zi dimineata tipul se face ca nu ma mai cunoaste"...atunci da, esti pregatita. In momentul in care decizia ta e sustinuta de argumente gen parinti incuiati, generatia virgina ( ) si alte clisee de genul, nu ai ce cauta sa iei decizii.
Nu intelege gresit, ti-am mai spus-o, ti-o repet, poti sa faci sex cat vrei, unde vrei si cu cati vrei, pe mine nu ma afecteaza. Dar pe tine s-ar putea sa te afecteze.
"în generația lor era o RUSINE ca fata sa nu mai fie fata mare până în noaptea nuntii" - chestia asta nu e o gandire eronata, sa stii. Si crede-ma ca spun asta desi eu am fost mereu libertina iar parintii mei chiar nu s-au bagat deloc in viata sau deciziile mele. Cutreieram baruri si cluburi inca de la 15 ani. Si am fost virgina pana la varsta majoratului desi stiam absolut tot ce inseamna sex si nu mi s-a parut niciodata ceva wow. Asa s-a nimerit. Am cunoscut unu care mi-a saltat hormonii suficient de tare abia atunci. Maica-mea chiar mi-a zis ca avand in vedere cat de puternica am fost mereu ca personalitate si impotriva legilor si rigorilor, nu se astepta sa fiu asa cuminte )
Chestia e ca in momentul in care esti decis cu adevarat sa faci un lucru, il faci si punct. Nu simti nevoia sa te exprimi apropos de acel lucru. Nu simti nevoia de "aprobari" din partea nimanui si esti pregatit cu adevarat sa suporti orice consecinta.
Faptul ca sunt atat de multe intrebari legate de posibile sarcini aici pe site, este exemplul claaar ca unii ar trebui sa se uite inca la Scooby Doo, nu sa faca sex. Ar fi trist ca peste o luna, doua sa vii si tu cu frici legate de o posibila sarcina.
Despre asta incerc eu sa te invat. Despre asumare. Vrei sa faci un lucru? Foarte bine. Fa-l! Dar sa fii pregatita sa suporti consecintele. Si nu mai "scuza" decizia prin atacul asupra unor generatii din trecut sau a parintilor tai. Ei au facut ce au crezut ca e mai bine pentru tine si cu siguranta si lor le-a fost greu. Este groaznic sa stai departe de copil. Practic iti lasi o parte din tine ca fiinta undeva in urma si nu esti niciodata complet. Asa ca pana nu o sa fii cu un copil in brate si muritoare de foame la tine in tara, nu mai comenta sau judeca. Parintii tai nu te-au traumatizat, nu te-au abandonat pe nicaieri. te-au lasat la bunici si au plecat sa iti ofere tie un viitor mai bun. Ca tu sa nu mai fii nevoita sa iti lasi in urma copilul.
Părinții își fac griji și nu vor sa suferi din dragoste de la vârsta asta... Despre asta e vorba. În rest, dintotdeauna a fost diferența de gândire dintre generații. Se schimba vremurile dar conflictul dinte cei maturi și cei f tineri a fost mereu la fel. Cu părinții și cei mari care nu erau de acord cu felul lor de a fii. Iar adolescenții rebeli cu teribilismul caracteristic vârstei.
WOW!
Nici nu stiu cu ce sa incep. Poate ca ar fi cazul cu a te felicita?
Sau... sa-mi manifest ingrijorarea firesca pe care si tu ai avea-o la adresa ficei tale, intr-un viitor apropiat?
1. Tu ai certitudinea propriilor trairi si vorbele si faptel iubitului. Care-i doza de certitudine a sentimentelor si a indeplinirii promisiunilor, din partea prietenului/iubitului?
2. Alegerea iti apartine, iar parintii iti vor fi pe vecie singurii care nu isi ascund sentimentele in spatele vorbelor placut insiruite!
Succes!
Wow, ai schimbat lumea.
Du-te la culcare si nu te baga in chestii de adulti, deocamdata.
Ok, hai sa zicem ca-ti incepi viata sexuala la 16, daca respectivul e aiurit si habar n-are cu ce se mananca, poate ramai insarcinata asa brusc, ce faci la 16-17 ani cu un copil in carca?
Eu n-am avut nici o data o relatie buna cu ai mei, nu am vorbit cu ei absolut niciodata despre nimic, insa cu alti parinti, ma refer parintii prietenilor mei, da. Foarte deschis, fara rusine, fara nici o problema.
Si nu, ai mei nu sunt incuiati deloc, pur si simplu n-am vrut eu si nu pentru ca nu m-ar intelege sau chestii de genul, dar nu vad rostul.
In legatura cu varsta ti-am mai zis, poate prinzi gustul **** si ajungi curva, poti sti?
Poate te indragostesti lulea de el, te *** si dupa salut, posibil sa ajungi carpa lui, merita?
Daca eram in locul parintilor tai, mai exact in locul lui taica-to, demult primeai o palma sa inveti ce e aia "ciocu' mic si joc de glezne" pana la varsta de 18 ani, dupa 18 ani? Faci ce vrea **** ta, iar in momentul in care ajung acasa cu un copil, in casa mea nu mai aveai ce cauta.
Crezi ca o sa fi mare rebela daca te *** la 16 ani? Wow, multe se *** la 15 si nu fac gura mare.
"cine e de acord cu mine și ce experiențe ați avut cu părinții voștrii când nimeni și nici ei nu v-au înțeles?"
Nu sunt de acord cu tine, punct.
Nu am vrut sa ma inteleaga nimeni niciodata, am facut totul de capul meu, iar cand eram pierdut ma consultam cu cineva mult mai mare decat eu.
Daca se intampla si o faci, s-o faci cu cap, responsabil. Trebuie sa gandesti pentru amandoi, ca de multe ori baietii nu se gandesc la protectie. Daca iti incepi viata sexuala sa iti alegi un doctor ginecolog cu care poti vb orice. Parintii se gandesc la complicatii, de-asta sunt asa, se gandesc ca poate ramai gravida si esti prea tanara, mai trebuie sa studiezi. Tu decizi, daca e timpul potrivit si persoana cu care sa faci asta.
Si daca prin absurd vei avea o sarcina nedorita cine va avea grija de tine?
Prietenul tau care probabil va fugii?
S-au parinți?
Nici macar nu pot rade la atatea aberatii... Uite, eu fac parte din generatia celor ca tine(nu ca m-as lauda cu asta, deloc) si intotdeauna am putut avea o discutie perfect normala cu parintii, chiar despre lucruri mult mai personale decat un "vorbit pana dimineata cu crushu".
"In generatia lor era rusine ca fata sa nu mai fie fata mare in noaptea nuntii". Nu stiu din ce generatie dezmatata esti tu, dar eu nu sunt. Este si va fi o RUSINE, si in plus cele/cei care fac asta dovedesc ca nu au nici cel mai mic gram de respect de sine, ca sa nu mai spun de riscurile la care se expun din punct de vedere medical si al dezvoltarii normale. Tu mai bine pune mana pe o carte de limba si literatura romana sau ia-ti papusile decat sa te apuci de lucruri cum ar fi tigari, droguri sau" viata sexuala la 16 ani "
Tocmai asta e, e corpul tau si sufletul tau, de ce vrei sa-l distrugi?
Mario1996 întreabă: