Procesul de eliberare a OVULULUI VIABIL (adica maturizat) din foliculul OVARIAN, se produce INTOTDEAUNA cu exact/fix 14 zile inainte de ultima zi a ciclului menstrual.
In cazurile/situatiile in care din anumite motive care de regula sunt de natura medicala, activitatea hormonala devine afectata intr-o anumita masura si acest lucru se rasfrange asupra bunei functionari a celor 2 OVARE. Pot sa apara 2 situatii si anume :
-- uneori (cazuri mai rare) activitatea ovarelor devine mai intensa si din acest motiv cresterea, dezvoltarea si maturizarea ovulului se produce mai repede fata de cele circa 14 zile necesare in mod normal si ovulul fiind eliberat mai repede, ciclul menstrual se va scurta si el cu acelasi numar de zile, cazul ciclurilor mai scurte de 28 de zile.
-- atunci cand activitatea hormonala se desfasoara ''perfect'' si activitatea celor 2 OVARE este ''normala'' si in astfel de cazuri dezvoltarea, cresterea si maturizarea OVULULI se produce la termen si acesta este eliberat in a 14-15-a zi a ciclului ''ideal'' ce cu lungimea de 28 de zile (+/-1 zi)
-- alteori, datorita faptului ca activitatea OVARELOR este intr-o anumita masura perturbata, din cauza dereglarilor de activitate hormonala si procesul de crestere, dezvoltare si maturizare a unui OVUL VIABIL necesita o perioada mai mare de timp decat cele 14 zile cum este normal, OVULATIA in astfel de cazuri se va produce cu o anumita ''INTARZIERE''. Astfel apare situatie in care de fapt asistam la o PRElungire efectiva a ciclului menstrual cu acelasi numar de zile de ''intarziere'' cu cate a fost eliberat mai tarziu ovulul din foliculul ovarian.
1.) Atunci cand menstruația intarzie (fara ca femeia sa fie însărcinată), este din cauza ca a intarziat ovulatia?
Raspunsul corect este DA.
2.) Sau se poate ca ovulatia sa apara normal, dar doar menstruația sa intarzie?
Raspunsul corect este NU. Menstruatia se va produce dupa ce au trecut FIX 14 zile de la data ovulatiei. Bineinteles cu conditia ca ovulul sa NU fi fost fecundat de un spermatozoid.
Multa sanatate!