Se accepta ca efectele adverse minore pot dura 14 zile (dureri de cap, de burta), efectele adverse horonale (dereglari emsntruale, ovulatii multiple, cicluri anovulatorii) pot dura 6-24 de luni, iar efectele adverse pe termen lung (cresterea riscului de tumori beingne si cancer) dureaza tot restul vietii. Poti lua numai ce ti-a prescris ginecologul, nici o alta pastila.
Bună!
În general, efectele adverse minore durează cel mult câteva zile ( 3-5 zile ). RAR se depăşeşte acest interval - DEPINDE şi de cum "reacţionează" organismul tău...
De asemenea, este indicat să NU iei nici un fel de medicament timp de 72 ore după administrarea Escapelle!
Detalii despre contracepţia de urgenţă :
Atunci când ŞTI sigur că partenerul a ejaculat în tine ( chiar dacă s-a „scăpat" doar „puţin", sau dacă prezervativul s-a rupt ), DACĂ vrei să fi mai SIGURĂ că EVIŢI o posibilă sarcină, se poate folosi contracepţia de URGENŢĂ : "pilula de a 2-a zi" - se găseşte la farmacie şi costă în jur de 60-80 lei ( în funcţie de tip şi de farmacie )!
Recent a apărut în farmaciile din România şi "pilula de a 5-a zi" ( ellaOne ) - se găseşte la farmacie şi costă în jur de 100-110 lei ( în funcţie de tip şi de farmacie )!
Din această categorie ( pilula de a 2-a zi ) fac parte 2 tipuri de tablete : Postinor 2 şi Escapelle - aceste tablete se iau la maxim 72 ore de la contactul sexual neprotejat ( preferabil cât mai URGENT ) - cea mai recomandată ar fi Escapelle, deoarece previne 85 % din cazurile de sarcină!
Contraceptia de urgenta NU este la fel de sigura ca pilulele luate zilnic. Sansele ca ea sa functioneze sunt intre 75% si 85%, in functie de momentul in care este folosita si de modul in care a fost administrata.
Dacă la patru săptămâni nu apare menstruaţia, TREBUIE făcut testul de sarcină.
Postinor 2 – EXTRAS Prospect :
Postinor 2 conţine două tablete, care se iau pe rând, astfel : Primul comprimat de Postinor-2 trebuie administrat in urmatoarele 72 ore de la contactul sexual si al doilea comprimat trebuie administrat la 12 ore dupa primul.
Conform datelor furnizate de studiile clinice, se recomanda administrarea primului comprimat in primele 48 de ore (dar nu mai tarziu de 72 de ore) dupa contactul sexual, deoarece eficacitatea preparatului scade daca tratamentul este inceput dupa primele 48 de ore de la producerea contactului sexual.
Daca se produce voma in interval de 2 ore dupa administrare, se va repeta doza.
Escapelle – EXTRAS Prospect :
S-a estimat că Escapelle previne 85% dintre sarcinile posibile, dacă este administrat în primele 72 ore după ce a avut loc un contact sexual neprotejat...
Dacă apar vărsăturile în decurs de trei ore după ce aţi luat comprimatul, trebuie să luaţi imediat alt comprimat.
După ce aţi utilizat contraceptivul de urgenţă se recomandă să utilizaţi o metodă contraceptivă de barieră locală (de exemplu prezervativul) până în momentul apariţiei următoarei sângerări menstruale.
De asemenea, e IMPORTANT să şti că "pilula de a 2-a zi" NU se ia decât CEL MULT de 2 ori pe an ( la un interval de 6 luni ) - deci, NU se utilizează frecvent când bănuieşti că e posibil să rămâi însărcinată!
Pentru a avea o EFICIENŢĂ apropiată de 80-85 % pilula TREBUIE luată în primele 48 ore de la contactul sexual „neprotejat"!
De asemenea, e foarte IMPORTANT de ştiut că - în special aceste "pilule de a 2-a zi" - PRODUC o "explozie" hormonală care DEREGLEAZĂ starea generală a organismului ( şi astfel împiedică o eventuală fecundare a ovulului, deci o eventuală sarcină )!
Din această cauză, în GENERAL după administrarea acestei "pilule", se produc DEREGLĂRI ale menstruaţiei ( întârzieri, chiar de mai multe luni ).
Pentru alte detalii, vezi linkul sursă :
http://www.gedeon-richter.ro/......202011.pdf
http://www.gedeon-richter.ro/......202012.pdf
ellaOne / pilula de a 5-a zi se poate lua până la maxim 120 ore DUPĂ contactul sexual neprotejat, dar se obţine doar pe bază de REŢETĂ medicală – pentru asta fiind necesar un control GINECOLOGIC şi, recomandabil, o vârstă de peste 18 ani!
ellaOne – EXTRAS Prospect :
„Indicaţii terapeutice
Contracepţie de urgenţă în interval de 120 de ore (5 zile) de la contactul sexual neprotejat sau nefuncţionarea metodei contraceptive utilizate.
Doze şi mod de administrare
Acest tratament constă într-o comprimat cu administrare orală, ce se va administra cât mai repede cu putinţă, dar nu mai târziu de 120 de ore (5 zile) de la contactul sexual neprotejat sau nefuncţionarea metodei contraceptive utilizate.
Acest comprimat poate fi administrată cu sau fără alimente.
Dacă în decurs de 3 ore de la administrarea ellaOne pacienta vomită, se va administra un nou comprimat.
ellaOne poate fi administrată în orice perioadă a ciclului menstrual.
Prezenţa sarcinii trebuie exclusă înainte de a administra ellaOne.
Metoda contraceptivă de urgenţă ellaOneellaOneellaOne nu elimină riscul unei sarcini în toate situaţiile.
Dacă sarcina apare după tratamentul cu ellaOne, ca în cazul tuturor sarcinilor, trebuie luată în considerare posibilitatea unei sarcini extrauterine. Sarcina extrauterină poate continua, în ciuda sângerării uterine.
După administrarea ellaOne, este posibil ca menstruaţia să înceapă uneori cu câteva zile mai devreme sau mai târziu decât data aşteptată. La aproximativ 7% dintre femei, menstruaţia a început cu mai mult de 7 zile înainte de data aşteptată. În aproximativ 18, 5% dintre cazuri, s-a înregistrat o întârziere de mai mult de 7 zile, iar în 4% dintre cazuri, întârzierea a fost de mai mult de 20 de zile."
Pentru alte detalii, vezi linkul sursă :
http://www.medipedia.ro/......-30mg.aspx
În mod "normal", conform Prospectului, menstruaţia ar TREBUI să vină la data obişnuită, sau chiar mai repede!
Dereglările hormonale sunt un efect "secundar", NU apare la toate fetele/femeile - depinde de la fată la fată, în funcţie de cum "reacţionează" fiecare organism.
Şi, chiar dacă ciclul tău se dereglează în urma acestei tablete, în 2-3 luni de la administrare ciclul îşi va "reveni" la normal.
Toate cele bune.
ÎNAINTE SĂ LUAŢI ESCAPELLE :
Nu luaţi Escapelle :
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţa activă levonorgestrel sau la oricare dintre celelalte componente ale Escapelle.
- dacă suferiţi de insuficienţă hepatică severă.
- dacă sunteţi gravidă.
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Escapelle :
- dacă dumneavoastră rămâneţi gravidă chiar după ce aţi luat acest medicament, este important să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
Nu există dovezi conform cărora Escapelle dăunează copilului care se dezvoltă în uterul dumneavoastră, dar se poate ca medicul dumneavoastră să verifice dacă sarcina nu este,, ectopică" (caz în care copilul se dezvoltă undeva în afara uterului).
Această atenţionare este deosebit de importantă pentru dumneavoastră dacă aveţi durere abdominală severă sau dacă aţi mai avut înainte o sarcină ectopică, vi s-a efectuat o intervenţie chirurgicală la nivelul trompelor uterine sau aţi avut boală inflamatorie pelvină.
- Trebuie evaluată posibilitatea de administrare a Escapelle la pacientele cu tulburare a funcţiei hepatice.
- Bolile care se manifestă cu malabsorbţie severă, cum ar fi boala Crohn, poate afecta eficacitatea Escapelle.
- Nu se recomandă administrarea repetată în cadrul unui ciclu menstrual datorită posibilităţii de apariţie a tulburărilor acestui ciclu.
- După ce aţi luat Escapelle, este important să faceţi o programare la medicul dumneavoastră pentru a-l întreba despre ce metode contraceptive cu administrare regulată sunt adecvate pentru a le utiliza.
Deşi majoritatea la majoritatea femeilor următoarea sângerare menstruală apare la momentul obişnuit, la unele aceasta va apare mai târziu sau mai devreme decât momentul obişnuit.
Dacă nu observaţi apariţia sângerării menstruale în interval de 5 zile sau dacă apare la momentul obişnuit dar are aspect anormal sau dacă credeţi că sunteţi gravidă (vă simţiţi rău, aveţi greaţă, vărsături, angorjare a sânilor, etc.) trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
-Folosirea altor medicamente :
Unele medicamente pe care le luaţi concomitent pot intensifica metabolizarea substanţei active din componenţă medicamentului, reducându-i eficacitatea. Acestea includ medicamente pentru tratamentul epilepsiei, al infecţiilor fungice, antibiotice, precum şi medicamente din plante, care conţin sunătoare (Hypericum perforatum).
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
-Sarcina şi alăptarea;
Escapelle nu trebuie utilizat de către femeile gravide şi nu determină întreruperea sarcinii.
În cazul eşecului acestei metode contraceptive de urgenţă datorită unei sarcini deja existente, studiile epidemiologice nu indică apariţia unor reacţii adverse determinate de progestativ (substanţa activă din componenţa medicamentului) asupra fătului.
Substanta activă din componenţa Escapelle este secretată în laptele matern.
Dacă alăptaţi, luaţi Escapelle după ce aţi hrănit copilul.
-Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor :
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
-Informaţii importante privind unele componente ale Escapelle :
În caz de intoleranţă la lactoză (zaharul din lapte) trebuie să ţineţi cont că fiecare comprimat Escapelle conţine 142, 5 mg lactoză monohidrat.
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
REACŢII ADVERSE POSIBILE :
Ca toate medicamentele, Escapelle poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
În funcţie de frecvenţa lor de apariţie, reacţiile adverse pot să fie următoarele:
- la peste 10%: tulburări ale sângerării, greaţă, oboseală, durere în abdomenul inferior şi durere de cap - între 1% şi 10%: ameţeli, angorjare a sânilor, diaree, vărsături.
CUM SE PĂSTREAZĂ ESCAPELLE :
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu sunt necesare condiţii speciale pentru păstrare.
Nu utilizaţi Escapelle după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
Prospectul il am si eu. si nu am gasit nicaieri raspunsul la cele doua intrebari puse de mine :/
anonim_4396 întreabă: