Ciclul menstrual este determinat de modul in care coexista cei 2 hormoni femenini, estrogen si progesteron in procesul lunar de pregatire a organismului in vederea realizarii unei sarcini. Hormonul estrogen stimuleaza producerea "captuselii" uterine, adica a endometrului. Dupa producerea ovulatiei daca ovulul nu este fecundat nivelul hormonului progesteron va scade in mod continuu (impreuna cu estrogenul) ceea ce va produce "moartea"/distrugerea endometrului si eliminarea acestuia prin menstra lunara. Orice schimbare survenita in aceasta succesiune de evenimente va produce probabil perturbari sau modificari ale ciclului mestrual asadar orice dezechilibru aparut intre cei 2 hormoni amintiti va provoca modificari ce pot avea ca rezultat aparitia unor menstruatii neregulate si abundente. Factorii externi care pot modifica ciclul menstrual se numara utilizarea hormonilor, cum ar fi de exemplu pilulele contraceptive, modificari mari in greutate, exercitiul fizic sau stresul.Ciclul menstrual neregulat poate fi corectat si reglat la unul de 28 de zile cu ajutorul/aportul hormonilor sintetici din pastilele anticonceptionale. Multa sanatate.
Deci eu nu inteleg...
Ai facut sex neprotejat, cu ejaculare in vagin. Ai spus ca erai si in perioada fertila. Ai mai specificat si ca nu ai ciclu regulat...
Pe urma ai intrebat daca minorele pot face avort, dupa care te-ai razgandit si ai spus ca ai 23 de ani si ai ramas gravida si ti-e frica sa le spui parintilor.
Ai vrut de fapt sa scrii ca ai 13 ani si esti gravida?
Pentru ca DOAR la 13 ani esti atat de habarnista in ceea ce priveste menstruatia si metode de conceptie.
Tu, mai pe scurt, ori ne iei la misto ori inca nu ai nici macar buletin.
Pai depinde de persoana. Nu e obligatoriu sa fie regulat. Daca e la inceput (adica ti-a venit prima data acum cateva luni ) atunci e normal sa fie neregulat. Mie de exemplu imi intarzie o zi si mi-a venit prima data in august. Deci nu te speria!
racuirina întreabă: