| Fitzedive a întrebat:

Buna,cum as putea sa aflu daca am ramas insarcinata fara ca sa fac un test de sarcina?

11 răspunsuri:
| mona a răspuns:

Pentru inceput trebuie sa-ti intarzie menstruatia apoi incep starile naspa, greata, pofta de mancare, ameteli...

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

15 semne şi simptome de sarcină :

Simptomele de sarcina sunt diferite de la femeie la femeie si de la sarcina la sarcina, in functie de multe caracteristici, unul dintre cele mai intalnite semne care prevestesc venirea pe lume a bebelusului este intarzierea sau lipsa menstruatiei, moment cand femeia incepe sa fie atenta si la celelalte simptome de sarcina.

Intelegerea semnelor si simptomelor sarcinii este foarte importanta deoarece fiecare simptom poate fi corelat si cu o anumita afectiune medicala. La unele femei o parte din simptomele sarcinii pot fi observate chiar si la doar o saptamana de la conceptie.
Cele mai des intalnite simptome de sarcina :

1. Intarzierea sau disparitia menstruatiei
Lipsa sau intarzierea menstruatiei este un simpoto de sarcina care pun cel mai repede femeile pe ganduri, si se intreaba daca au ramas insarcinate, daca ai ramas insarcinata urmatoarea menstruatie nu ar mai trebui sa apara, dar la unele femei mai exista scurgeri, mai ales in primele 3-4 luni, scurgeri care pot fi confundate cu menstruatia, dar aceste scurgeri dureaza mai putin decat in cazul unei menstruatii obisnuite.

Alte cauze ale intarzierii menstruatiei: pierderea sau cresterea brusca in greutate, oboseala, probleme hormonale, tensiune, un tratament medicamentos, anumite afectiuni, stres sau alaptarea in cazul femeilor care au devenit deja mamici.

2. Greata sau raul de dimineata
Daca dintr-o data esti prea sensibila la orice mancare si diminetile le petreci cu asemenea probleme, poate e momentul sa te intrebi daca nu cumva esti insarcinata. Greturile matinale si voma apar in mare parte dimineata, dar nu numai atunci.
Greturile de dimineata, sunt foarte cunoscute ca semne de sarcina si apar aproximativ in saptamanile 2-8 de la conceptie, la unele femei mai norocoase este posibil sa nu aiba aceste stari de greata deloc, iar la alte femei insarcinate se resimt aceste neplacute senzatii pe toata perioada sarcinii.

Alte cauze posibile alte greturilor de dimineata: intoxicatia alimentara, stres, deranjamente ale sistemului digestiv, oboseala acuta, lipsa de alimentatie, etc.

3. Sangerari sau alte scurgeri vaginale
La putine femei pot aparea cantitati mici de scurgeri rosiatice, poate aparea in momentul in care oul fertilizat incepe sa patrunda in captuseala uterului, la aproximativ 6 zile de la conceptie, acest lucru putand fi resimtit si prin asa-numitele crampe abdominale. Totusi, daca aceste simptome sunt insotite si de durere, este recomandabil sa-ti consulti medicul imediat deoarece acesta poate fi un semn de sarcina ectopica (extrauterina).

De asemenea alte scurgeri vaginale pot aparea si datorita faptului ca cervixul sufera o serie de modificari mecanice si fiziologice in scopul de a secreta mucusul care va proteja fatul pe perioada sarcinii. Este foarte important ca aceste secretii sa fie inodore, si sa nu creeze disconfort la nivelul aparatului genital. In caz contrar, pot semnala infectii vaginale si astfel, necesita un consult de specialitate.

Alte cauze ale scurgerilor vaginale pot fi menstruatia actuala, menstruatia neregulata, sangerari cauzate de pastilele anticonceptionale, infectii vaginale si altele.

4. Sensibilitatea crescuta a sanilor
La nivelul sanilor pot aparea o serie de simptome sarcina: sani mariti, putin durerosi, mai sensibili la atingere, mameloanele mai colorate, mai moi si chiar mai retrase. Aceste simptome apar cam la o saptamana sau doua de la conceptie, femeile putand observa micile modificari ale sanilor. In mod normal si menstruatia este precedata de unele simptome asemanatoare (sani durerosi si foarte sensibili), dar, daca sunt mai mari decat de obicei si durerosi, poti lua in calcul si o sarcina. In caz de sarcina mameloanele devin mai inchise la culoare, iar daca acestea sunt si moi, sansele de a fi insarcinata cresc.

Alte cauze ale cresterii sensibilitatiii sanilor: dezechilibrul hormonal, efecte secundare de la anticonceptionale, stres, un sutien necorespunzator.

5. Oboseala sau somnolenta
Progesteronul pe care il secreti acum este posibil sa fie vinovat pentru starea ta de oboseala sau somnolenta, pentru ca oricat te-ai odihni, simti ca nu scapi de oboseala. Ai crede ca este doar extenuare, dar, daca aceasta stare se mentine si dupa multa odihna si mai ai si alte simptomele de sarcina, ai putea sa te apuci sa pregatesti camera pentru bebe.
Aceste stari de oboseala si somnolenta sunt alte semne ale sarcinii care pot incepe uneori chiar si din prima saptamana de la conceptie.

Alte cauze posibile ale oboselii: stresul, depresia, raceala sau gripa, boli care induc starea de somnolenta, lipsa de odihna, dezechilibru hormonal, etc.

6. Dureri de spate si ale coloanei vertebrale
Aceste dureri de spate sunt un alt simptom timpuriu al sarcinii, de altfel aceste dureri se pot simti pe toata perioada sarcinii putand fi mai acut in ultimul trimestru de sarcina.

Alte cauze ale durerii de spate: apropierea menstruatiei, probleme medicale ale coloanei vertebrale, suprasolicitare fizica sau psihica, pozitii incorecte ale coloane vertebrale, suprasolicitari.

7. Durerile de cap
Durerile de cap in combinatie cu alte simptome de sarcina pot fi si ele luate in calcul, putand fi cauzate de cresterea cantitatii hormonilor in organism si pot fi resimtite inca din primele saptamani de sarcina.

Alte cauze ale durerilor de cap: stresul, oboseala, deshidratarea, renuntarea la cofeina, apropierea menstruatiei, suprasolicitarea ochilor, foamea, pozitii incorecte ale coloanei vertebrale, etc.

8. Poftele alimentare
Este foarte cunoscuta imaginea femeii gravide, pofticioasa (vrea capsuni in timpul iernii, sau marul din sacosa unei doamne), si mereu flamande. In timpul unei sarcini apetitul este mai crescut, deosebit de starea ta normala. - chiar daca nu esti o persoana pofticioasa, in timpul sarcinii poti avea pofte, pofte care incep chiar la inceputul sarcinii.

Alte cauze ale poftelor alimentare: alimentatie dezechilibrata, lipsa din organism a anumitor vitamine, probleme de sanatate, etc

9. Linia de sub ombilic se inchide la culoare
Intre zona pubiana si ombilic exista o linie, de obicei, numai usor mai inchisa decat pielea din zona, iar in cazul aparitiei unei sarcini aceasta nuanta devine mai inchisa.

10. Cresterea temperaturii bazale
Un alt mod de a detecta o sarcina este sa iti iei temperatura bazala. In mod normal o temperatura mai mare este semn de ovulatie, dar si de posibila sarcina, daca a trecut de ceva timp perioada ovulatiei. Daca se mentine aceasta temperatura mai ridicata timp de aproape 3 saptamani, anunta-ti iubitul ca trebuie sa mergeti sa cumparati patut pentru copil.

11. Nevoia de urinare mai frecventa
Odata cu sarcina, corpul tau i-si mareste cantitatea de sange si alte lichide, acestea lichide suplimentare vor fi filtrate de rinichii tai si care vor ajunge in vezica urinara. Rezultatul este faptul ca te vei trezi mergand la toaleta cu o frecventa mult mai mare decat inainte. Acest lucru se poate manifesta inca din primele sase saptamani ale primului trimestru si pot persista sau agrava de-a lungul intregii sarcini. Pe masura ce sarcina avanseaza si presiunea exercitata de uterul din ce in ce mai mare asupra vezicii urinare va creste si imi mult aceasta necessitate de a urina des.

Alte cause posibile ale nevoii de urinare deasa: o infectie in zona genitala, probleme la rinichi, consum foarte mare de lichide, probleme digestive.

12. Balonata si/sau constipata
Balonarea si constipatia sunt inca 2 simptome sarcina care, alaturi de celelalte, pot semnala prezenta unei sarcini. Pentru femeia gravida constipatia si balonarea sunt probleme destul de frecvente.

13. Sensibilitate crescuta la miros si mancare
Nu este deloc neobisnuit sa fii coplesita de anumite mirosuri pe care le simpatizai inainte sau sa-ti dai seama ca anumite mancaruri iti provoaca repulsie acum. E posibil ca acum sa ti se para interesante anumite mirosuri (precum cel de benzina), sau alte mirosuri absolute banale sa i-ti provoace stari de greata. Aceste semne pot fi semnele unei cresteri rapide de estrogen in corpul tau, semne ce pot persista de-a lungul sarcinii, sau pot aparea si disparea continuu.

14. Simt ca am ramas insarcinata
Unele femei pot avea o intuitie, un presentiment, un vis premonitoriu care sa le convinga ca au ramas insarcinate, ele stiu sigur uneori chiar inainte de a se manifesta alte simptome de sarcina. In mod normal orice femeie care stie sa i-si "asculte sufletul" va sti cand a ramas insarcinata, uneori chiar imediat dupa consumarea actului sexual, si aici nu ma refer la frica de a nu ramane insarcinata a unor femei care mereu se gandesc doar la asta. Posibilitatea de a simti cu sufletul ca ai ramas insarcinata este un dar divin pe care din pacate nu prea il mai utilizam.

15. Testul de sarcina
Daca ai deja o parte din simptomele de sarcina enuntate mai sus poate doresti sa inlaturi dubiile si sa iti cumperi un test de sarcina, pe care il vei folosi conform brosurii atasate la testul de sarcina. Testul de sarcina se face dupa 1 saptamana de la data la care trebuia sa fie prezenta menstruatia. Testul de sarcina mai da si rezultate eronate si de asta poti sa-l repeti dupa 1-2 zile, dar procentajul de eroare nu este atat de mare incat sa nu il luam in considerare.

Daca ai observat la tine cel putin o parte din simptomele de sarcina de mai sus, e recomandat sa te duci si la un consult la medicul ginecolog, care i-ti va confirma sau infirma sarcina, acesta iti va da si sfaturile cele mai potrivite pentru tine conform istoricului tau medical.

Sursa: http://www.mamicamea.ro/despre-sarcina/semne-si-simptome-de-sarcina.html

Totuşi, PRIMUL semn este LIPSA menstruaţiei – restul semnelor apar mult mai târziu ( sau lipsesc )...

Cel mai INDICAT este să faci testul de sarcină, cum EXPLIC mai jos :

Folosind „metoda calendarului", POŢI să-ţi calculezi CORECT data venirii menstruaţiei şi perioadele cu fertilitate ridicată sau scăzută!

Apoi, o întârziere ( a menstruaţiei ) de până la 7-10 zile ( faţă de data calculată CORECT cu metoda calendarului ) este acceptabilă - dacă întârzie mai mult, atunci pot fi alte „probleme"!
Dacă întârzierea este mai mare de 7-10 zile, atunci NEAPĂRAT trebuie să faci test de sarcină ( atunci când ai făcut sex neprotejat sau s-a rupt prezervativul ) şi un control ginecologic!

Dacă „presupui" că ai rămas însărcinată, pentru mai multă siguranţă POŢI face un test de sarcină - dar, ATENŢIE : la momentul testului TREBUIE să ai cel puţin 3 săptămâni de la ultimul contact sexual neprotejat!

Oricum, simptomele de sarcină NU apar aşa repede – PRIMUL simptom este LIPSA menstruaţiei – dacă următoarea menstră va întârzia, atunci trebuie să îţi pui „întrebări"!

În GENERAL, testul de sarcina trebuie facut dupa MĂCAR 1 saptamana de la intarzierea menstruatiei sau dupa MĂCAR 3 saptamani dupa un contact sexual neprotejat – AMBELE condiţii TREBUIE îndeplinite ( după caz )!

Daca il faci mai repede si rezultatul e pozitiv inseamna ca embrionul s-a implantat repede, dar daca e negativ nu inseamna ca nu exista sarcina.

Atunci când suspectezi o eventuală sarcină, se face 1 test de sarcină la 7-10 zile de la data la care TREBUIA să-ţi vină ciclul ( dacă e regulat, sau la 15-20 zile dacă e neregulat ) SAU la cel puţin 3 săptămâni de la contactul sexual neprotejat - iar dacă rezultatul e neconcludent : liniuţă/e incomlete, greu vizibile, posibile „umbre" etc., atunci se REPETĂ testul la 3-5 zile!

În cazul unui ciclu neregulat, este PREFERABIL să se REPETE testul de sarcină la 3-5 zile după primul ( INDIFERENT de rezultatul testului anterior )!

Un test CORECT se face din PRIMA urină de dimineaţa, şi NU sunt recomandate acele teste tip „bandă" care se introduce într-un vas cu urină – tocmai de aceea că poţi să GREŞEŞTI mult mai uşor ( introduci prea MULT banda în urină )!

Te duci la farmacie şi cumperi 1-2 teste de sarcină, test tip "stilou" ( analiză pe bază de urină, NU de sânge sau altele, deci nu test tip „bandă" ) - au un preţ mediu de 10-15 lei/test ( NU cumperi din cele mai ieftine, că sunt şi cu vreo 4-5 lei, DAR nici cele mai scumpe )!

ÎNAINTE de a face testul, seara anterioară ( sau dimineaţa devreme ) - deoarece testul se face din PRIMA urină de dimineaţa - CITEŞTI cu atenţie INSTRUCŢIUNILE, şi le urmezi ÎNTOCMAI, în special TIMPUL de control ( trebuie verificate EXACT la timpul indicat, NICI mai repede, dar nici mai târziu, deoarece testul va fi NECONCLUDENT )!

Pentru alte detalii, vezi articolul de la linkul : http://www.contraboli.ro/cum-se-face-un-test-de-sarcina/

Indiferent de denumirea testului şi de "reclama" care i se face, NEAPĂRAT să-l faci din PRIMA urină de dimineaţa!

EU personal, NU am ÎNCREDERE în acel tip de test "Sure Check" ( care foloseşte urina de peste zi, poate fi NECONCLUDENT, şi cu asta nu-i de glumit ) - şi asta din acelaşi MOTIV pentru care la ORICE analiză/test de urină, din sistemul MEDICAL, se CERE PRIMA URINĂ de dimineaţa ( aceea este cea mai concludentă )!

Acum, tu faci cum doreşti, dar eu NU recomand acel tip de teste, decât DACĂ se foloseşte ( la acel test ) PRIMA urină de dimineaţa ( să NU urinezi în timpul nopţii, altfel urina de la test NU va fi concludentă )!

În CONCLUZIE : pentru a scăpa de orice „bănuială" atunci când ai avut contact sexual neprotejat ( sau s-a rupt prezervativul ), mai ales dacă următorul ciclu o să-ţi întârzie, poţi să FACI testul de sarcină şi, deoarece ( cred că ) ai ciclu neregulat, să REPEŢI acel test la 3 zile după primul ( indiferent de rezultatul primului test )!

Ambele teste TREBUIE să iasă NEGATIVE; dacă unul iese negativ şi celălalt pozitiv – atunci trebuie un consult ginecologic pentru a verifica supoziţia de sarcină ( îţi face un test de sânge pentru depistarea sarcinii )!

Cam asta ar fi...

| Azµre a răspuns:

Faci un test de sarcină?! Wtf e 7 lei la farmacie cel mai ieftin, iei și tu unul la 12 - 15 lei și face. Parcă e mare filozofie te piși pe el la urma urmei... sunteți cretini rău

| r3ally a răspuns:

Astepti 9 luni big grin

| RalucaNiță a răspuns:

In primul rand daca ai strari de greata, ameteli, te dor sanii...sunt stari a unei posibile sarcini. Mai poti face o analiza din sange happy

| drhotzu a răspuns (pentru RalucaNiță):

Cand apar starile de greata si tot ce ai spus tu acolo deja se vede in alte parti!

| drhotzu a răspuns (pentru RalucaNiță):

Pai primul indiciu este sexul neprotejat! de fiecare data cand faci sex neprotejat exista sansa, destul de mica dar nu de neglijat, sa ramai gravida, bortoasa, grea, insarcinata, sau cum vrei tu sa zici...
cea mai rapida metoda si cea mai ieftina este cea cu testul barzawinking mergi in garmacie si cumpara unu. daca iti e frica sa fii recunoscuta atunci mergi in o farmacie care nu are nici o treaba cu zona in care stai sau cu lumea pe care o cunosti, cum spunea si Azure, este foarte ieftin... 12-15 lei unul mediu, exista si mai scump si mai ieftin!

| drhotzu a răspuns (pentru RalucaNiță):

PS: altfel toate simptomele sunt tarzii, un alt lucru care ar trebui sa iti dea de banuit este lipsa menstruatiei...

| Mataarecratimadareunupotsascriuasa a răspuns:

Daca ti-e chiar asa de frica sa il faci, am auzit ca intrebarile nu sunt grele sau, da, astepti 9 luni si ne anunti si pe noi. Succes!

| barbiegirl96 a răspuns:

Dupa 2 saptamani o sa stii sigur fara sa iti faci test, atunci o sa iti apara stari de ex voma, greata, ameteli. Funda?

| superpustiul a răspuns:

Nu poti