anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Buna.Cum se face ca unele cupluri incearca ani de zile sa faca un copil iar altii au copil de prima data? Nu parca daca ejaculeaza barbatul in... atunci ea ramane instant insarcinata? Sau exista cazuri in care el tot ejaculeaza dar ea nu poate ramane gravida? Chiar nu inteleg. A cui e vina? A barbatului sau a femeii?

5 răspunsuri:
| romeo78 a răspuns:

Cu toate chimicalele, antibioticele, cure și pastile de slăbit, steroizii înghițiți, organismul uman pierde din vigoare.
Iar, persoanele care pot face copii, sunt persoane sărace, persoane "curate chimic". Dar, și avorturile excesive, mai ales prin chiuretaj, distrug capacitatea de reproducere.

| Violleta2022 a răspuns:

Cand cuplul este sanatos si nu au boli ale aparatului reproducator, sarcina se produce rapid, fiind necesar doar de 1 singura partida de sex in ziua ovulatiei si sarcina este gata!

Cand cuplul are probleme de sanatate, femeia cu ovare polichistice, sau uter infantil ori retrovers, ori a luat anticonceptionale o perioada lunga de vreme, ori pastila de a doua zi de prea multe ori, producandu-i sterilitate, poate apare infertilitatea.
Mai sunt situatii si cand barbatul are o problema de sanatate si sperma lui nu contine spermatozoizi, ori cei pe care ii are nu sunt prea "rapizi" samd.

| Freya1 a răspuns:

Într-adevăr,nu prea e corect.Multi nu prea merita sa aiba copii, iar cei ce isi doresc si pot sa creasca un copil nu pot face.
Problema poate sa fie si de o parte si de alta.Atat femeile cat si bărbații pot fi infertili.

| Floridori a răspuns:

Da, instant ramane...Ca supa la plic.1, 2, 3 si gata!
Glumesc, evident! big grin

Pentru a exista posibilitatea formarii unei sarcini, sperma trebuie sa ajunga in vagin in perioada fertila a femeii.
Aceasta perioada este de 6 zile, insumand 4 zile inaintea ovulatiei (pentru ca spermatozoizii pot trai maxim 5 zile in vagin)+ziua ovulatiei (fiind si cea mai fertila)+1 zi dupa ovulatie (fiindca ovulul este viabil maxim 24h).
Daca sperma ajunge in vagin in orice alta perioada, sansele de sarcina sunt nule.

Se estimeaza ca in timpul fiecarui ciclu menstrual, sansele de sarcina sunt de 30%.
Astfel, 45% dintre cupluri obtin o sarcina in primele 3 luni, aproximativ 35% in primele 6 luni, 10-15% in primul an, iar restul de aproximativ 5% ajung in cabinetele medicale cu probleme de infertilitate.
Se estimeaza ca in jumatate din cazuri, problema ce cauzeaza infertilitatea este o afectiune a femeii, in cazul a 30% dintre cupluri, exista o problema legata de calitatea spermei, iar in restul cazurilor, exista o combinatie intre cei doi factori, lucru care ingreuneaza mult mai mult situatia.

Cuplurilor care nu au obtinut o sarcina in primul an de incercari, li se recomanda mereu sa viziteze un medic ginecolog specializat pe aceasta ramura a infertilitatii, astfel incat sa descopere cauza si sa primeasca indrumari in acest sens.

In cazul femeilor, cel mai des este vorba despre dereglari hormonale, iar cel mai des intalnita afectiune ce poate cauza infertilitate (temporara sau permanenta in cazuri mai grave) este sindromul ovarelor polichistice.Aceasta problema ia nastere atunci cand in urma unei dereglari hormonale, foliculul ovarian (ovulul) nu se poate elibera in timpul ciclurilor menstruale si ramane in ovar, formand microchisturi.Ciclurile in care nu se elibereaza un ovul se numesc "cicluri anovulatorii".
De regula atat sindromul ovarelor polichistice cat si dereglarile hormonale ce cauzeaza aceasta afectiune dar si altele, pot fi tratate cu ajutorul medicatiei.
Alte cauze de infertilitate in randul femeilor: trompe infundate, anomalii si afectiuni ale endometrului inclusiv cancerul de endometru, cancer de col uterin, diverse BTS precum Chlamydia, tumori benigne la nivelul uterului sau a ovarelor, uter retrovers etc.

In cazul barbatilor, cauzele cel mai des intalnite sunt: spermatozoizi ce prezinta anomalii, imobilitate (totala sau partiala) a spermatozoizilor sau spermatozoizi in cantitati foarte mici.

Din fericire, cuplurile cu astfel de probleme dispun de tratamente si metode de fertilizare asistata, iar cei ce nu reusesc sa obtina niciodata o sarcina, chiar si cu ajutorul stiintei, sunt cazuri destul de rare.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Poate incearca sa faca copii la o varsta mai inaintata cum e normal in ziua de azi, insa biologic dupa 30 de ani la femei pot aparea probleme de fertilitate.