Anticonceționalele nu le iei tu așa de capu tău, te duci la ginecolog să-ți prescrie
In general, anticonceptionalele se iau in prima zi a ciclului menstrual, nu la terminarea lui sau in alta zi din luna.
In plus, ai nevoie de 2 saptamani ca ele sa inceapa sa functioenze si sa suprime ovulatia.
Sexul neprotejat pe care doresti tu sa-l faci peste 7 zile, cand esti in plina perioada fertila, te va lasa automat insarcinata cu tot cu pastile.
Inca ceva de care am uitat sa mentionez: anticonceptionalele se iau numai prescrise de un medic ginecolog in urma unor analize hormonale, pentru ca nu toate anticonceptionalele ti se potrivesc tie, putand sa-ti afecteze grav sistemul hormonal, declansand boli tiroidiene, chisturi ovariene, noduli la sani, par pe fata, luarea in greutate samd.
D.p.d.v. medical si bineinteles si ginecologic, este indicat si chiar recomandata ca niciodata sa nu se inceapa administrarea pastilei AC dupa a 5-a zi a ciclului menstrual ( dupa a 5-a zi de menstruatie), fiindca in acel caz NU mai este garantata eficienta metodei de protectie si din acest motiv pe toata perioada cat sunt administrate primele 21 de pastile AC si in + si cele 7 zile de pauza este necesar sa fie folosit suplimentar si o metoda de protectie suplimentara.
Conform indicatiilor expres precizate de producatorul pastilei AC in prospectul insotitor existent in fiecare cutie cu folii/blistere, sunt specificate/precizate in mod foarte precis/clar urmatoarele :
-- Protectia contraceptiva totala si pe deplin GARANTATA se instaleaza in organismul femeii incepand chiar din PRIMA ZI de folosire a pastilei AC daca aceasta este administrata in primele 24 de ore (prima zi) de menstruatie,
-- in cazul in care pastila AC se administreaza incepand cu a 2-a zi de menstruatie sau in una din zilele urmatoare : adica a 3, 4, 5-a zi a ciclului menstrual (dar niciodata dupa a 5-a zi), in acel caz pe perioada in care sunt administrate primele 7 pastile AC de pe PRIMA FOLIE/BLISTER folosit (pentru prima data), este indicat si recomandat sa fie folosita si o a 2-a metoda de protectie suplimentara (prezervativul) in cazul in care femeia intentioneaza sa intretina acte sexuale in cele 7 zile. In aceata situatie, protectia contraceptiva totala si garantata se instaleaza in organismul femeii din momentul in care este administrata cea de a 8-a pastila AC de pe prima folie/blister folosit de ea. Aceasta regula este valabila numai in cazul primului blister/folii de pastile AC folosite. In cazul urmatoarelor folii protectia este garanata din prima zi de folosire pe toata durata cat este folosita aceasta metoda de protectie contraceptiva.
Daca din anumite motive NU s-a reusit sa fie administrata prima pastila AC in primele 5 zile ale ciclului menstrual, in acel caz se va amana folosirea acestei metode contraceptive pana va incepe urmatoarea sangerare menstruala.
De asemenea trebuie sa stii faptul ca pastila AC pentru a fi 100% eficienta si pe deplin compatibila cu activitatea hormonala din organismul tau, pastila AC POTRIVITA poate fi prescrisa numai de catre medicul ginecolog, in urma unei consultatii amanuntite.
Multa sanatate!
RayKzor51 întreabă: