anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Fata mea are 12 ani si cred ca nu i-a venit de 3 luni menstruatia. Mereu cand se umple sacul de gunoi din baie nu gasesc decat tampoanele pe care le arunc eu, dar ale ei nu sunt. Nu vrea sa imi spuna nimic, am intrebat-o daca i-a mai venit dar imi zice "Nu te intereseaza".
Cand am intrebat-o daca are iubit sau daca îi place de vreun baiat zice ca nu, dar umbla mult pe telefon si nu stiu ce face pe el, are parola si nu lasa pe mâna mea telefonul ei. Cand ma pun langa ea apasa pe butonul "home" si se vede doar meniul cu aplicatii. Chiar nu stiu ce face pe telefon.
Din ultima vreme mananca mult, înainte manca putina mancare si multe dulciuri, dar acum mananca mult si dulciuri aproape deloc.
Cu ea nu pot sa discut, am incercat si nu a vrut sa imi zica nimic, si nici la doctor nu o duc ca o sa fuga de acasa. Mai demult i-am zis ca o duc la medic si m-a amenintat ca pleaca de acasa si de aceea nu vreau sa risc. O cred in stare de orice.
Ma intreb daca este insarcinata. Vad ca nu i-a mai venit ciclul si nu imi zice nimic, îmi ascunde foarte multe lucruri şi am auzit că înjură vulgar.

8 răspunsuri:
| MCRgurl a răspuns:

Vorbeste cu un consilier, chiar daca ea vrea sau nu vrea sa te insoteasca.Pe site-ul asta vei gasi doar oameni care isi dau cu parerea.Ca si mine, de altfel.Eu zic sa fi mai deschisa cu ea pentru a o incuraja sa faca acelasi lucru. Orice ai face, te rog eu nu da in ea, nu o certa si nu o injura pentru ca aceste lucruri nu fac decat sa o indeparteze si mai tare de tine.Gaseste o cale sa vorbesti cu ea pe o cale care sa ii convina si ei si tie.Tu o cunosti mai bine decat noi, care nici nu stim cine e, asa ca tu stii ce metoda e cea mai buna.Incearca sa ii spui vreo poveste emotionala sau o experienta din tineretea ta, ceva ca sa ii arate ca poate vorbi cu tine.Si ti-am zis, poti incerca sa mergi la un psiholog ceva. Daca o crezi in stare de orice... poti incerca sa o duci la ginecolog dar asta doar daca e si ea de acord pentru ca altfel o poate considera o violare grava a intimitatii si asta chiar nu va ajuta la nimic.Da, iti va spune daca e gravida sau nu dar asta o va departa rau de tine si va crea mai multe complicatii.Convinge-o sa faca asta.Si eventual ia-i telefonul daca esti de parere ca face ceva ce nu ar trebui sa faca pe el.Dar eu cred ca s-ar putea sa te panichezi degeaba.Are 12 ani, e la inceputul ciclului, e normal sa nu ii vina regulat. Sper ca te-am ajutat intr-un fel sau altul.Sincer chiar sper sa nu fie decat o intarziere normala cauzata de varsta ei frageda si sa gasesti o metoda sa comunici cu ea.

| Violleta2022 a răspuns:

Cred ca ai scapat-o de sub control si nu este bine.
La 13 ani este inca micuta si trebuie supravegheata.
Ori ii confisti telefonul, ori iti da parola sa vezi ce face.
Multe mamici nu au habar cand fetele lor au sex de la 12-13 ani si ca vorbesc cu barbati in toata firea.
Nu poti sa o lasi de capul ei la varsta, asta, ce vei face la 15-16 ani cu ea, cand iti va trantii usa in nas la plecare si se va intaorce dupa 2-3 zile acasa?
Ca parinte, ai datoria sa stii tot despre copilul tau, sa-l supraveghezi si sa stii ce face, unde merge si mai ales cu cine comunica.
Ai grija, se pare ca tu ai scapat-o deja de sub obrservatie si faptul ca se ascunde, inseamna ca face ecva rau, sau nepermis.

| corbulalbrosu a răspuns:

In primi 2-3 ani de dupa prima menstruatie (menarha) activitatea menstruala se poate produce foarte neregulat, astfel ca pot exista pauze uneori chiar foarte lungi intre 2 menstruatii succesive care pot fi de mai multe luni sau chiar si de peste 1 an de zile. Bineinteles ca nu se poate exclude complet ingrijorarea pe care ai prezentat-o in aceasta intrebare. Din pacate se pare ca vei fi nevoita sa dai dovada de multa "diplomatie" pentru a putea spera sa reusesti sa ai o discutie constructiva cu ea. Succes!

| mihai69 a răspuns:

Din câte înțeleg, nu ai deloc o relație de prietenia cu fiică-ta.
E momentul când sentimentul ei de persoană ce se maturizează e cel mai puternic. Are nevoie de intimitate, iar orice încercare de invadare a acesteia se va termina nu doar cu un eșec, ci chiar cu o piedică în plus pusă în calea comunicării dintre voi.
Învață să ai încredere în ea, dar mai ales să-i arăți acest lucru. Altfel nu vei face decât să o îndepărtezi de tine.
Ar trebui ca la școală să existe un psiholog; dacă este, mergi și discută cu acesta și roagă-l să te învețe cum să te apropii de copila ta - s-ar putea să reușești.
Baftă!

| Donsavas a răspuns:

Du-o la psihiatrie! stiu ca nu e placut si ca nu va intelege, ba chiar o vei face sa creada ca o vezi precum o fata cu probleme mintale dar nu e chiar asa... exista psihiatrie pediatrica. sunt multi copii cu probleme de temperament care se duc acolo. Eu nu spun ca este ea de o consultatie psihiatrica neaparat dar asa o poti tine sub control o perioada si vei putea afla ce se intampla cu ea. Dupa ce faci asta, du-o la un psiholog, sunt si in scoli mai nou. poate sa vorbeasca cu unul, dar trebuie sa o faci sa-si doreasca. incearca cu psihiatria! mai mult ca sigur va cere ea dupa la psiholog! sedintele la un terapeut sunt gratuinte in scoli sau la protectia copilului. Daca nu reusesti cu psihiatria, si protectia copilului te poate ajuta pe tine ca mama sa iei cea mai buna decizie. numai bine!

| Kathrinex a răspuns:

12? E mititică pentru o astfel de reacție. Trebuie să învețe să-și respecte mama. Trebuie neapărat verificată. O palmă la fund (nu în altă parte) o să o readucă cu piciorele pe pământ. Poate par rea, dar dacă o pierzi de acum e grav. Să fugă de casă? Cum poate spune asta? Telefonul trebuie luat, până nu spune parola/codul. Ești mama ei, trebuie să știi ce face. Și de ciclu... Nu-mi vine să cred! M-aș simți eu prost să-i reproșez asta mamei. Discută și cu tatăl ei toate aceste aspecte. Trebuie să iei atitudine. Și eu am primit până la 13 ani palme când mi-am dat seama că mama are dreptate. Îi mulțumesc enorm! Sunt curioasă să aud ce se va întâmpla! Sănătate!

| Marduk69 a răspuns:

Nu trebuie sa te ingrijorezi ca sta mult pe telefon. Toti copiii stau pe telefon. Daca chiar vrei sa vezi cu cine/ce vorbeste, prinde un moment cand nu este la laptop/desktop, intra pe FB-ul ei si vezi ce discutii a purtat in ultimu timp. Daca sunt sanse sa fie gravida, *sigur* a vorbit cu cineva despre asta.

| keenkee a răspuns:

Hmm, aici este vorba de educatia ei, trebuie pedepsita, nu trebuie sa lasi dupa cum vrea ea, eu i-as da si o mama de bataie. Am 17 ani, poate nu sunt in masura sa vorbesc despre asa ceva, dar eu fac tot cu imi spune mama mea, nu indraznesc sa ii vorbesc urat. I-ai telefonul si nu ii dai inapoi pana nu iti spune codul sau pana nu iti spune ce se intampla. Iar in cel mai rau caz, ai putea sa treci tu singura pe la medicul de familie sa iei o trimitere pentru ginecolog, faci programare si in ziua respectiva ii spui ca iesiti la plimbare si o duci direct acolo, trebuie sa faci asta cat mai repede, ca sa nu fie pre tarziu si sa te trezesti ca vei fi bunica.