Bună.
Anticonceptionalele sunt folosite mai ales pentru a preveni o sarcina nedorita. Cu toate acestea, ele nu te protejeaza de bolile cu transmitere sexuala, astfel ca trebuie avut in vedere si acest aspect atunci cand te decizi sa folosesti doar contraceptivele orale pentru a evita sarcina.
Luate in mod corect, anticonceptionalele au o rata de succes de 91%. Din 100 de femei care iau pilulele, noua ar putea ramane insarcinate. Eficienta contraceptivelor care contin doar progestative creste, daca pilula este luata într-o fereastra de trei ore in fiecare zi. Pentru anticonceptionalele combinate, „fereastra" pentru luarea pilulei este mai flexibila; in teorie, le poti lua intr-o „fereastra" de 12 ore si tot vei fi protejata, insa pentru a creste eficienta, este recomandat sa le iei zilnic in jurul aceleiasi ore.
Totusi, este bine de stiut ca anumite medicamente ar putea reduce din eficienta anticonceptionalelor. Pe lista acestora se afla unele antibiotice, unele medicamente pentru HIV, anumite antiepileptice si produsele care contin extract de sunatoare.
Totodata, pilula contraceptiva isi pierde din eficacitate daca ai varsaturi sau diaree. De exemplu, daca ai o afectiune la stomac manifestata prin astfel de simptome, exista un risc mai mare de a ramane insarcinata. Pentru a reduce din risc, poti folosi o metoda contraceptiva secundara (de exemplu, prezervativul).
Ele pot fi de trei feluri:
Anticonceptionale monofazice – sunt folosite in cicluri de o luna, iar fiecare pilula activa contine aceeasi cantitate de hormoni. Pilulele inactive se iau in ultima saptamana a ciclului menstrual, dupa care apare menstruatia; exista si contraceptive care contin doar pilule active, astfel incat, dupa finalizarea administrarii pilulel cu preparat activ hormonal urmeaza o pauza de 7 zile;
Anticonceptionale multifazice (bifazice sau trifazice) – sunt folosite in cicluri de o luna si contin cantitati diferite de hormoni. Similar pilulelor monofazice, in ultima saptamana a ciclului menstrual trebuie sa iei pilulele inactive, dupa care ai menstruatie;
Anticonceptionale pentru ciclu extins – sunt folosite mai ales in cazul ciclurilor de 13 saptamani. Pilulele se iau 12 saptamani, iar in a 13-a saptamana, se iau cele inactive si apare menstruatia. Urmand aceasta forma de contraceptie hormonala, vei avea menstruatie doar de 3-4 ori pe an.
O zi frumoasă!