| AdinaCrissa a întrebat:

in primul rand imi cer scuze pentru ca postez aceasta intrebare la o categorie total nepotrivita, insa abia acum mi-am adus aminte ca pe maine am o tema de facut in legatura cu COMUNISMUL. Parintii sunt la servici, bunicii nu au semnallaughing Si la aceasta tema trebuie sa intrebam persoanele mai in varsta, despre cum era comunismul, cum trebuia tratat domnul Ceausescu...
Daca esti cineva care a traiat in acei ani, sau care stie cate ceva despre aceas vreme, va rog din suflet sa imi scrieti cateva idei despre ce v-am rugat. Dau fundita, bineinteles.
Va rog mult ajutati-ma!

Răspuns Câştigător
| InvisibleGirl a răspuns:

Buna!
Ce pot sa spun...am 19 ani dar cat de cat stiu despre comunism, am invatat la istorie cate ceva.
Regimul totalitar (comunismul) a fost un regim de dictatura.
Oamenii erau lipsiti de drepturi si libertati cetatenesti.Trebuia sa te supui conducerii,daca nu in cel mai fericit caz,erai trimis la inchisoare, cazul nefericit fiind condamnarea la moarte. Tinerii din ziua de atunci nu aveau tot ce isi doreau, si luxul pe care il avem noi acum.Prin "Lux" nu ma refer: la televizor in camera,laptop la capul patului, ipod-ul pe birou si smartphone sub perna, ma refer la faptul ca nu aveau nici macar ce manca.Casele erau subre,saracacioase, zugravite in culori pale, fara nici macar un pic de gust.Pe masa : in locul cerealelor si a laptelui, gaseai o ceasca de ceai, iar in locul cascavalului si a bucatilor de sunca, paine neagra cu margarina. Ca sa cumperi ceva de la alimentara trebuia sa stai la o coada infernala si de cele mai multe ori te intorceai cu mana goala.Hainele erau mereu aceleasi, nu iti permiteai sa iti cumperi ceva nou si frumos.
Mi-am dat seama din cele auzite de la batrani, cat de fericita ma pot considera eu, care traiesc in prezentul nostru atat de agitat si democratic.Cea mai importanta libertate de care ma pot bucura este aceea de a gandi si de a ma exprima liber in societate.Toate aceastea le avem insa dupa ani de suferinta si umilinta prin care au trecut parintii nostri, bunicii, plus multe alte cunostinte ale acestora.Am mai inteles un lucru:ca noi…noua generatie nu trebuie sa fim atat de nepasatori si superficiali, ca trebuie sa tratam cu mai multa atentie trecutul si sa invatam valorile reale ale democratiei pentru care trebuie sa luptam.Nu mi-as putea imagina sa traiesc nici macar o zi in regimul totalitar comunist.Am avut norocul sau previlegiul de a ma naste intr-o lume libera si am de gand sa apreciez si sa respect aceasta libertate!

1 răspuns:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu nu am trait pe vremea comunismului si chiar nu stiu multe lucruri. Insa de ce nu poti da un click pe google? Pune intrebari simple, gen : anii comunismului; anii de aur; liceienii(vezi film si iti dai seama de acolo laughing )winking