Este normal sa ai aceasta secretie, se numeste secretie vaginala si te va insoti pana dupa menopauza. Trebuie doar sa ai mai mare grija la igiena, mirosul urat este dat de o deficienta a igienei intime. Spala-te de doua ori pe zi (dimineata si seara), poarta numai chiloti 100% din bumbac, maxim 12 ore o pereche, spala-i la temperaturi inalte si calca-i obligatoriu dupa fiecare spalare. In timpul menstruatiei, schimba-ti absorbantul la maxim 6 ore (de preferat la 4-5) si spala-te de fiecare data cand il schimb (si esti acasa)
Se numește leucoree.
Fiecare vagin sanatos produce, in mod regulat, secretii al caror rol este de a-l curata, impiedicand aparitia infectiilor. Modificarile acestor secretii apar fie din cauza ciclului menstrual (inainte sau dupa menstruatie), a unei perioade cu stres emotional, alimentatie deficitara, sarcina sau tratamente repetate cu antibiotice.
Alti factori care duc la aparitia leucoreei sunt hipersecretia glandelor cervicale, alte boli ale aparatului genital (vaginite, candidoze microbiene), igiena precara, folosirea in mod repetat a produselor cosmetice sau a lubrefiantilor vaginali, diabet zaharat, activitate sexuala excesiva.
In functie de cauza aparitiei leucoreei, se face un tratament diferentiat. Daca este de natura infectioasa, leucoreea este tratata cu antibiotice sau antifungice, in functie de germenul identificat in timpul examinarii microbiologice.
Leucoreea este destul de sensibila la tratament, dar ea recidiveaza destul de frecvent. Netratate, aceste scurgeri vaginale pot cauza infertilitate si predispun la aparitia cancerului de col uterin.
Pentru prevenirea oricaror tipuri de infectii, igiena personala este cea mai importanta. Nu sunt recomandate spalaturile vaginale zilnice si dusurile excesive cu produse iritante care pot distruge micro-organismele vaginale, agravand leucoreea.
De asemenea, se recomanda evitarea purtarii lenjeriei intime foarte stramte si din material sintetic, evitarea actelor sexuale prea frecvente si evitarea folosirii deodorantelor si a parfumurilor in zona genitala.
Eu am fost la medicul de familie cu monstra de urina si mi-a spus ca are culoarea normala si ca nu am nimic.Si aveam astea si inainte sa merg la medic.Le am aproape de cand am menstruatia, adica nici chiar de-atunci, menstruatia mi-a venit la 11 ani, 11 si ceva, si eu am secretiile astea de vreo 3 ani, acum am 15(fara o saptamana). Sunt bune secretiile astea? E de bine?
Scurgerile vaginale se mai numesc si leucoree. Leucoreea normala este formata din produsul de secretie al glandelor de la nivelul genital (fenomenul se numeste transudare) si din celule descuamate din acest tract. Fiecare femeie are o secretie vaginala normala incepand din perioada pubertatii si terminand la menopauza.
O secretie vaginala normala este clara sau putin albicioasa, cu o consistenta precum a albusului de ou, fara miros sau cu un miros specific, care nu este neplacut (este chiar placut fiindca, printre altele, atrage...). Si de aici incep diferentele, fara ca aceste diferente sa insemne probleme in starea de sanatate a vaginului. Secretia vaginala normala are caracteristici individuale in ceea ce priveste cantitatea si aspectul. Aceste caracteristici pot fi modificate, in mod fiziologic de-a lungul ciclului menstrual sub influenta balantei hormonale, in cazul excitatiei sexuale, in cazul folosirii unor anticonceptionale hormonale, in cazul unor medicatii, in cazul sarcinii.
La fiecare femeie exista un "tipar" al secretiilor vaginale, de-a lungul unui ciclu menstrual. Fiindca pot exista diferente fara ca acestea sa insemne si anormalitate, pentru a stabili normalitatea sau anormalitatea, este mult mai usor de urmarit schimbarea, iesirea din "tipar". Si este usor de stabilit daca secretia vaginala este normala sau nu prin a sti cum NU trebuie sa fie o secretie vaginala. In cazul aparitiei unei stari patologice (imbolnaviri a zonei genitale) apar modificari ale aspectului obisnuit in ceea ce priveste cantitatea (creste), consistenta (devine apoasa sau branzoasa), culoarea (devine gri, verzuie, galbena), mirosul (devine neplacut), modificari ce se pot asocia si cu aparitia unor stari cum ar fi mancarimile, usturimile, durerile spontane la contactul sexual, senzatiile de arsura.
Vaginul a fost "proiectat" in asa fel incat isi poarta singur de grija si totul ar fi bine daca nu am interveni noi sau daca am fi atenti cand intervenim. Cum isi poarta de grija? Tocmai prin aceste secretii. Din punct de vedere al igienei, secretiile curata vaginul mentinand o stare de echilibru. Din punct de vedere mecanic mentin rezistenta mucoasei uterine - o mucoasa umeda este mult mai rezistenta la solicitari decat una uscata - gandeste-te la buze, cum ti le umezesti pentru a nu le lasa sa crape.
Aceasta secretie bazala are o variatie individuala. In momentul excitatiei sexuale, incepand din primele 10 - 20 de secunde, vaginul secreta un mucus incolor care ajuta la lubrifiere, usurand intromisia penisului. Cantitatea de luchid natural de lubrifiere difera de la femeie la femeie si la aceeasi femeie de la perioada la perioada.
De asemenea, de-a lungul ciclului menstrual in aspectul secretiilor vaginale apar unele schimbari in ceea ce priveste volumul, consistenta si culoarea lor, existand caracteristici pentru perioada fertila, caracteristici ce permit o mai buna miscare a spermatozoizilor in tractul genital si caracteristici pentru restul perioadei.
Organismul femeii se pregatete in fiecare ciclu menstrual pentru o posibila sarcina. Alaturi de ingrosarea endometrului (mucoasa uterului) au loc si schimbari in ceea ce priveste volumul si vascozitatea secretiilor vaginale. Din momentul inceperii unui nou ciclu menstrual, sub influenta hormonului estrogen volumul secretiilor incepe sa creasca, iar vascozitatea sa scada. Aceste fenomene continua pana in momentul ovulatiei cand volumul secretiilor vaginale atinge un maxim iar vascozitatea este minima, in acest fel aparand un mediu cat se poate de receptiv pentru spermatozoizi. Dupa ovulatie, sub influenta hormonului progesteron, incepe un proces invers si anume secretiile incep sa scada in volum iar vascozitatea sa creasca. Aceste fenomene continua pana in momentul sangerarii menstruale cand volumul secretiilor vaginale este minim iar vascozitatea lor ajunge maxima. In acest fel mediul vaginal este nepimitor pentru spermatozoizi.
Orgasmul este definit ca descarcarea tensiunii sexuale acumulata si se caracterizeaza printr-o placere extrema si vibratii centrate in zona pelviana, care radiaza apoi in tot corpul si reprezinta punctul de maxim al unui contact sexual. Orgasmul este rezultatul eliberarii excitatiei sexuale acumulate in fazele de preludiu si platou. Orgasmul are o componenta emotionala si o componenta fizica. Componenta fizica (contractii ale musculaturii, schimbarea tensiunii arteriale) poate fi insotita de o ejaculare. Lichidul ejaculat fiind similar spermei barbatilor, mai putin spermatozoizii, dar in legatura cu acest fenomen s-au adus multe argumente pentru si multe argumente contra, asa ca inca nu este un lucru foarte bine clarificat. Te rog sa citesti si raspunsul la intrebarea "Ejacularea la femei". Dar nu exista legatura intre secretiile vaginale si orgasm.
Toaleta excesiva, cu sapunuri dure, spalaturile intravaginale dese, lenjeria stramta din materiale sintetice, diferitele infectii cu sau fara transmitere sexuala, actul sexual cu penetrare fara lubrifiere suficienta, diferitele iritatii, toate acestea duc la schimbari ce au ca rezultat secretii vaginale anormale. Asa cum ti-am spus, schimbarile petrecute in cantitatea, consistenta, culoarea sau mirosul secretiilor vaginale, insotite sau nu de mancarimi, usturimi sau dureri vulvare, constituie (sau ar trebui sa constituie) un semnal de alarma, un semnal ca ceva s-a intamplat cu vaginul - ceva
E normal la varsta ta sa iti apara zilnic. Foloseste absorbante eventual vor reduce mirosul si... totusi va fi altfel.
AlexEjmecheru întreabă: