| Jejejejejrjruaiavsm a întrebat:

Buna! Ma poate ajuta si pe mine cineva?! Nu inteleg cum se caulculeaza perioada de mentruatie. 28 de zile am vazut pe internet... imi poate explica cineva, va rog

2 răspunsuri:
| Floridori a răspuns:

Pentru inceput, as vrea sa mentionez ca menstruatia si ciclul menstrual NU sunt acelasi lucru.De aici confuzia multora...

Menstruatia este perioada de sangerare de 3-7 zile, in care uterul elimina tesutul endometrial.
Ciclul menstrual cuprinde 4 faze si anume:
1.menstruatia (3-7 zile);
2.perioada nefertila (durata variaza in functie de lungimea ciclurilor);
3.perioada fertila de 6 zile (4 zile inaintea ovulatiei+ziua ovulatiei+1 zi dupa ovulatie);
4.perioada luteala/de infertilitate absoluta (12 zile).

Prima zi a ciclului este prima zi de sangerare menstruala, iar ultima zi a ciclului este ziua anterioara urmatoarei sangerari menstruale, astfel prima zi de sangerare va fi mereu ziua 1 a fiecarui nou ciclu. Durata ciclurilor poate varia de la 20 la 45 de zile (orice durata in afara acestui interval fiind anormala), dar majoritatea femeilor au un ciclu de 28-35 de zile.Valoarea standard a ciclurilor, luata in calcul la nivel medical, este de 28 de zile.

Daca ciclurile au mereu acelasi numar de zile, sunt regulate, fiind astfel posibil sa se calculeze si perioada fertila, nu numai sa se poata anticipa ziua in care va incepe un nou ciclu.
Daca ciclurile au lungimi diferite de fiecare data, sunt cicluri neregulate si nu numai ca nu se poate calcula perioada fertila, dar necesita sa fie facuta o vizita la endocrinolog si mai apoi la ginecolog, deoarece cauza principala este reprezentata de dezechilibre hormonale care pot genera afectiuni ale aparatului reproducator.
Daca ciclurile sunt mai scurte de 20 de zile, sau mai lungi de 45, este necesara o vizita la medic.

| relian a răspuns:

Cum se calculeaza? Simplu,cand singerezi prima zi,notezi in calendar,sau notezi undeva.
Trece perioada aia numita si menstruatie, trec zilele si apoi iar singerezi, ei atunci notezi iar.

Apoi numeri cate zile au trecut de la o singerare la alta, adica de la o menstruatie la alta.
Menstruatia dureaza cateva zile, cum zic trece, apoi dupa stiu si eu 24-28 sau cate zile o sa iti vina alta menstruatie.

Deci tu aia numeri, dar nu pe calendar laughing ca de aia unele nu stiu ce menstruatie au.
Deci numeri cate zile au trecut, notezi data sa stii, dar numeri pe caledar 1, 2, 3, 4 etc
Sa nu faci ca majoriatea, gata mi-a venit menstruatia luna asta pe 12, trebuie sa vina pe 12 luna ce vine laughing nu asa trebuie.

Cum am zis numeri zilele, apoi vezi cit a durat. Faci chestia asta asa cateva menstre, stiu si eu 3-4 poate mai multe, dar mereu numeri zielele.

Daca fiecare menstruatie are acelasi numar de zile, atunci ai un cilcu regulat, iar daca is diferite, ai cilcu neregulat.

Nu este batut in cuie 28 de zile, poti avea si 24, poti sa ai si 26, fiecare persona este diferita, tu singura afli cate zile are ciclu tau si daca este regulat sau nu.

-Neregulat e atunci cand ai cand 28 cand 22, cand 25, deci mereu la fiecare ciclu ai alt nr de zile.

-Regulat cand fiecare ciclu are acelerasi nr dse zile.

Daca ai cilcu regulat, atunci poti face sex fara prezervativ, fara sa ramai insarcinata.
Daca ai neregulat faci cu prezervativ, daca nu vrei sa ramai.