Prezervativul este foarte eficient si este singura metoda care protejeaza si impotriva BTS.
Pentru a exista posibilitatea formarii unei sarcini, trebuiesc indeplinite simultan si obligatoriu urmatoarele 2 conditii:
1. femeia sa fie in perioada fertila (aceasta are durata de 6 zile, iar in afara ei, sansele se sarcina sunt zero);
2. spermatozoizii sa ajunga intentionat sau accidental in vagin strict in acele 6 zile mentionate mai sus.
Femeia nu poate ramane insarcinata in orice zi deoarece pentru o sarcina avem nevoie de un ovul si de un spermatozoid.
Ovulul este eliberat doar o singura data in timpul unui ciclu menstrual, fix cu 14 zile inaintea initierii urmatoarei menstruatii si este viabil in jur de 12 ore, iar in conditii exceptionale, maxim 24 de ore. Daca nu este fecundat in acest interval scurt, se va elimina in timpul urmatoarei menstruatii.
Perioada fertila cuprinde 6 zile: 4 zile inaintea ovulatiei, ziua ovulatiei si 1 zi dupa ovulatie.
In mod evident, ziua ovulatiei este si cea mai fertila.Iar ziua de dupa este considerata si ea cu potential de sarcina deoarece, cum am mai spus, ovulul poate fi viabil pana la 24 de ore dupa eliberare.
Acele 4 zile de dinaintea ovulatiei sunt considerate fertile deoarece spermatozoizii por supravietui, odata ajunsi in vagin, maxim 5 zile (de regula 3, dar pot ajunge la maxim 5 in conditii prielnice). Astfel spermatozoizii proveniti dintr-un contact ce a avut loc cu 4 zile inaintea ovulatiei, ar putea fecunda ovulul in ziua a cincea, fiind si ultima zi in care ar mai putea fi viabili.
In cele 6 zile de fertilitate, daca spermatozoizii ajung in vagin, sansele de sarcina sunt urmatoarele, cu aproximatie:
-ziua 1: 10-15%
-ziua 2: 30%
-ziua 3: 65%
-ziua 4: 80%
-ziua 5: 90-95%
-ziua 6: 30%.
In ziua urmatoare ultimei zile fertile, sansele deja sunt de zero absolut si asa se vor mentine in toate cele 12 zile ramase pana la aparitia menstruatiei.
Desigur, perioada fertila poate fi calculata numai in cazul ciclurilor regulate, cu diferente de maxim +/- 1 zi.
In orice caz, prezervativul este o metoda de contraceptie foarte sigura, printre cele mai sigure si repet, singura ce protejeaza impotriva BTS.
Si in perioada menstruatiei tot sanse reduse sunt?
In afara de cele 6 zile in care exista, dupa cum ai vazut, sanse mai mici sau mai mari, sansele de sarcina sunt zero in toate celelalte zile.
Ciclul menstrual are 4 etape:
-sangerarea menstruala (3-7 zile);
-perioada infertila (durata depinde de lungimea ciclului menstrual);
-perioada fertila de 6 zile;
-perioada luteala/de infertilitate absoluta de 12 zile.
Apoi, ciclul se reia din nou si din nou, cu toate cele 4 faze.De mentionat ca intotdeauna, ziua 1 a ciclului menstrual este prima zi de sangerare, iar ultima zi a ciclului este ziua anterioara urmatoarei sangerari.Astfel, ziua 1 a CM va fi mereu si prima zi de sangerare menstruala.
Ciclul normal ar trebui sa se incadreze intre lungimea minima de 20 de zile si lungimea maxima de 45 de zile, orice alta lungime in afara acestui interval fiind una anormala ce necesita consultatie medicala.
Stim ca ovulatia se produce cu 14 zile inaintea urmatoarei sangerari menstruale, deci in cazul celui mai scurt ciclu, cel de 20 de zile, ovulatia se va produce in ziua 6 (20-14=6).Deci perioada fertila va fi cuprinsa intre zilele 2 si 7 ale ciclului, ambele zile inclusiv.Deci in mod evident, perioada fertila se va suprapune peste cel putin 2 zile de sangerare, daca nu mai multe (in cazul celor care au o sangerare medie, de exemplu, de 5 zile, sau una maxima de 7 zile)
In cazul unui ciclu de 21 de zile, ovulatia va avea loc in ziua 7, iar perioada fertila, cuprinsa intre zilele 3 si 8 ale CM, deci din nou, perioada fertila se va suprapune menstruatiei.
La un ciclu de 22 de zile, ovulatia va fi in ziua 8, perioada fertila intre zilele 4 si 9 si tot asa.
Cu cat adaugam cate o zi la lungimea ciclului, ziua ovulatiei se indeparteaza tot cu o zi de prima zi a ciclului.
Deci depinzand de lungimea ciclurilor, poti aprecia perioada fertila si daca ai un ciclu foarte scurt, primele zile fertile se pot suprapune menstruatiei.
Tocmai de aceea, ovulatia, deci si perioada fertila, se pot calcula numai in cazul ciclurilor regulate. Daca nu se cunoaste lungimea ciclului, nu se pot scadea cele 14 zile pentru a stabili ziua ovulatiei.
Nu stiu ce citesti dar ai nimerit rau de tot. O femeie poate ramana insarcinata in zilele fertile, sunt calendare si aplicatii cate vrei. Prezervativul e foarte eficient daca iei un produs calitativ si extra-gros, nu alea cu 10 lei 15 bucati de la LIDL. Vrei protectie mai mare, iei tu ca femeie anticonceptionale sau iti pui sterilet si dupa o poti face intr-o veselie si fara prezervativ.
Ei, dacă peste tot pe internet scrie că metoda "calendarul" nu e 100% sigura, dar pe TPU lumea zice invers, atunci sigur cei de pe TPU au dreptate. Doar folosesc exprimări de genul "0 absolut "și așa mai departe. Pentru că, nu-i așa(?), aici găsim cea mai vastă comunitate de experți, din cele mai variate domenii și culmea, mai toți au multiplă specializare.
Fă-ți o favoare, mergi la un medic și întreabă acolo tot ce ești curioasa să afli. In felul asta ești liniștită și nu îți pierzi vremea degeaba pe forumuri. Doar tu ești responsabila de alegerile tale, așa că ia-le în cunoștință de cauză.