Am 14 (15, 16, 17) ani si am ramas insarcinata, dar vreau sa fac avort, pot fara sa afle mama sau tata? Este o intrebare care apare in mintea tinerelor din ce in ce mai des in ultimii ani, din pacate in detrimentul intrebarilor de tipul: Cum functioneaza reproducerea? Ce este dincolo de penis? Cum ma pot proteja? Etc etc. Raspunsul majoritatii celor care raspund este gresit asa cum este si al celor care au raspuns mai sus, in special @LovedByGrace fara sa cunoasca legislatia. DA SE POATE FACE AVORT DE LA VARSTA DE 16 ANI FARA STIREA PARINTILOR. Acest lucru este posibil in virtutea Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, citez (Capitolul III: Acordul pacientului informat): care stipuleaza : Art. 650. – Varsta legala pentru exprimarea consimtamantului informat este de 18 ani. Minorii isi pot exprima consimtamantul in absenta parintilor sau reprezentantului legal, in urmatoarele cazuri:
a) situatii de urgenta, cand parintii sau reprezentantul legal nu pot fi contactati, iar minorul are discernamantul necesar pentru a intelege situatia medicala in care se afla;
b) situatii medicale legate de diagnosticul si/sau tratamentul problemelor sexuale si reproductive, la solicitarea expresa a minorului in varsta de peste 16 ani.
In concluzie o minora care solicita o intrerupere de sarcina unui medic ginecolog fara sa fie insotit de vreun parinte, adica fara sa afle parintii cade sub incidenta legii de mai sus. Adica mai explicit : daca o minora peste 16 ani doreste avort, medicul care face avortul nu este obligat sa ceara prezenta unui parinte. Mai mult decat atat, luand in calcul problemele de confidentialitate, anuntarea parintilor ar fi ilegala in absenta consimtamantului pacientei. DA. Se poate face fara a se incalca legea.
Teoretic nu se poate. Mergi la un control ginecologic si intreaba acolo medicul daca se poate.
Si uite de aceea tara asta are nevoie de educatie sexuala, bag mana in foc ca tu nu ai auzit niciodata de asa ceva.
Bună, dau la facultatea de medicină. Baiatul cu care am facut este alergic la latex, eu nu iau anticonceptionale si am facut-o in perioada nefertila ( test de ovulatie negativ) am vrut doar sa intreb in caz ca maine testul este pozitiv. O seara buna!♡
Hei, scrie te rog la Centrul FILIA pe Facebook sau Instagram și te ajută fetele de acolo
Buna,
Iti dau o singura parere, du-te la un ecograf inainte, uita-te sa vezi cum exista viata in acest copil si cum se vede ca misca si asculta-i bataile inimii iar dupa daca poti sa faci avort cu propriul tau copilas, atunci macar sa stii ce avortezi.
Nu te lua dupa ce zice lumea pe forum sau pe net, ci vezi faptele reale si ceea ce se intampla la avort. Exista viata de indata ce misca si de la sapt 4-5 ii bate deja inimioara, auzi bataile inimii la ecograf.
Faptul ca se zice ca sunt celule sau etc, sunt niste inventii ca sa iti ia tie banii intr-o procedura de 5 minute.
Orice motiv ai avea sa nu tii sarcina, daca te gandesti si iti doresti cu adevarat, vei gasi o solutie si pentru propriul tau copil.
Numai bine!
DeliaDelis întreabă:
ahola112 întreabă:
RRSecularHumanist întreabă: