| Ora411C a întrebat:

Buna, revin cu aproape aceeasi intrebare la voi.
Am utilizat o perioada AC Karissa, ulterior nu se mai gaseau, iar la farmacie mi s-a recomandat Logest. Am luat timp de 3 luni aceste AC. Primul CM dupa ce am inceput utilizarea acestora a tinut 8 zile, urmatorul a tinut 3, iar pe 13 ar fi trebuit sa imi vina a 3 a oara, urmand al 4 lea blister. Am fost la medic, iar acesta mi-a zis ca e normal sa vina mai putin din cauza AC. In acest moment nu se mai gasesc AC logest, iar medicul mi-a recomandat sa iau tot Karisa. Intrebarea mea este, de ce este o intarziere de 16 zile a CM? Am facut 4 teste de sarcina, doua efectuate dimineata, 2 in cursul zilei, toate cele patru negative. Am simptome cum ca va urma CM, insa ma gandesc sa renunt la administrarea anticonceptionalelor. Astept parerea voastra, multumesc din suflet!

Răspuns Câştigător
| Floridori a răspuns:

Ambele pastile AC contin acelasi tip de hormoni care, daca ti-au fost prescrise in urma stabilirii profilului hormonal, ar fi trebuit sa functioneze fara probleme.

Daca tu stii ca au existat omisiuni in ceea ce priveste administrarea pastilelor, atunci te poti gandi la o sarcina, dar nu momentul zilei este important atunci cand faci testul de sarcina, ci timpul scurs de la contactul sexual cu pricina.De regula, atunci cand exista omisiuni in administrarea AC, testul se face ca in cazul ciclurilor neregulate, adica dupa 21 de zile de la contact.Momentul zilei nu este relevant.

Acum, aceasta dereglare poate avea si alta cauza si anume o dereglare hormonala in urma administrarii pastilei AC fara sa fi facut analizele pentru stabilirea profilului hormonal in prealabil, sau ar putea fi vorba de dereglari hormonale preexistente care nu au putut fi corectate si s-au agravat, ori de afectiuni ale aparatului reproducator.

| Ora411C explică (pentru Floridori):

Multumesc pentru raspuns, pastilele au fost administrate in urma consultului ginecologic. Inainte de a incepe din nou administrarea, intr-adevar ciclurile au fost neregulate, prezenta acestora fiind simtita si de doua ori pe luna la distante mici. Teoretic acesta a fost unul dintre motivele pentru care am reinceput administrarea acestora. Controlul a fost facut luna trecuta, chiar in timpul CM la recomandarea medicului.
Din nou, pastilele au fost administrate corespunzator, zilnic la aceeasi ora, cu o diferenta de maxim 30 de minute. Acum m-am gandit ca ar putea fi o problema si ar putea aparea o sarcina daca am setat o ora destul de tarzie 00:00, iar in cele 7 zile de pauza recomandate, nu am folosit protectie suplimentara. Conform prospectului protectia ar trebui sa fie asigurata in acea perioada. Nu stiu daca ajuta informatia, insa in aceasta perioada, de cand ar fi trebuit sa apara CM am observat anumite probleme la nivel intim, cel mai probabil o raceala, ma gandesc ca aceasta ar trebui sa fie cauza, insa nu stiu daca sa opresc administrarea AC pentru a putea lasa ciclul sa vina. Ce crezi?

| Floridori a răspuns (pentru Ora411C):

Este important de luat in calcul faptul ca pastilele AC, deoarece contin hormoni, se prescriu doar in urma analizelor specifice, in urma carora sa se stabileasca de ce hormoni are nevoie organismul tau, nu in urma unei simple consultatii, deoarece medicul nu poate stabili "ochiometric" ce hormoni sunt in cantitati mai mici sau mai mari in organismul tau.Asta se poate stabili doar in urma analizelor de sange specifice.De aceea am mentionat si am intrebat in mod indirect daca ai facut in prealabil aceste analize.

In perioada de pauza, nu trebuie folosita protectie suplimentara.Problema intervine atunci cand iei pastila AC cu incarcatura hormonala nepotrivita pentru tine.

Ceea ce cred eu nu stiu daca este relevant, insa iti voi spune ce as face in locul tau.As intrerupe tratamentul, folosind alta metoda de contraceptie intre timp, as merge atat la endocrinolog cat si la ginecolog (altul decat cel pe care il consult in prezent) si mi-as face analizele specifice pentru a afla care este profilul meu hormonal si de ce pastila, cu ce hormoni, are nevoie organismul meu.
De ce? Pentru ca daca exista o dereglare in prealabil, luand hormonii gresiti pentru o anumita perioada, dereglarea poate deveni severa si acest lucru poate conduce la afectiuni mai grave.

Tu vei actiona asa cum vei considera mai bine si cum crezi ca este cel mai potrivit pentru sanatatea ta, dar eu, asa as face daca as fi in situatia ta, deoarece dereglarile hormonale pot determina afectiuni grave, unele ireversibile.

2 răspunsuri: