In psihologia cognitiv comportamentala exista cateva reguli de aur:
1. Sa nu spui niciodata ca "Trebuie sa fiu cu fata asta", ci "MI-ar placea mult sa fiu cu fata asta"; desi pare sa aiba aceleasi sensuri, propozitiile au sensuri total diferite: in prima, daca as gandi in acest fel, subconstientul meu o percepe ca pe o obligatie ce ma va face sa ma simt foarte rau daca nu imi reuseste; in a doua este vorba de o dorinta a mea, care daca nu imi va reusi, va avea un impact mai mic asupra subconstientului;
2. Daca m-ar refuza nu ar fi "ingrozitor", ci ar fi"rau"/"foarte rau"! Si aici putem spune ca nu sunt diferente, dar subconstientul percepe altfel toata treaba: daca m-ar refuza si ar fi ingrozitor, atunci daca parintii mei nu ar mai fii, atunci cum as cataloga acest lucru? si aici este vorba de impactul emotional pe care il da fiecare formulare in parte;
3. Daca m-ar refuza, nu ar fi "insuportabil", ci ar fi "neplacut";
4. Daca as face o greseala cand as vorbi cu ea [exemplu]:"as fii un prost", dar evaluarea omului nu este buna, pentru ca daca eu as face o greseala cand vorbesc cu ea, atunci altul care ar veni si ar face glume proaste pe seama ei cum ar fi? mai prost ca mine? unii poate l-ar considera amuzant, altii poate prosti; Asa si in cazul tau, daca te balbai sa zicem, chiar daca tu te-ai simti rau ca ai facut greseli, poate ea te-ar considera simpatic tocmai ca te vede mai atent la tot ceea ce spui;
nu stiu cat am reusit sa te fac sa intelegi din asta, dar daca vrei cu adevarat sa treci peste timiditate, peste emotiile puternice pe care le traiesti si care nu te lasa sa fii tu, citeste cu atentie tot ceea ce ti-am scris si daca le vei pune in aplicare, vei ajunge la concluzia ca toate starile noastre emotionale vin din modul in care gandim si ca subconstientul nostru este "de vina" pentru emotiile puternice pe care uneori le simtim.
Stiu ca e usor sa spui: "treci peste timiditate" dar eu aici ti-am dat solutia care te va ajuta sa treci peste timiditate, daca o vei pune in aplicare; Bafta! Vei vedea ca daca faci tot ce ti-am zis eu, totul va veni de la sine!
Nu stiu ce texte filozofice o scris answer pe acolo ca mi somn si nu fac lectura suplimentara la ora asta probabil are dreptate
pai si eu am fost in aceeasi situatie, acum am mai scapat de timiditate, banuiesc ca esti timid in compania unei fete...
pai eu intr-o seara am fost la cea mai buna prietena a mea (nu iubita, doar prietena), pe care o cunosc de la 7 ani dar un timp nu am mai vorbit (scoala si alte probleme) si acum dupa 8 ani am descoperit cat insemnam unul pentru celalalt... revenind la ce zicea, am fost la ea si nu stiu cum o inceput sa imi zica de locurile unde se excita (pe gat, pe picioare, prin zona sanilor) si eu asa in gluma am inceput sa o mangai pe picior, dupa care s-a asezat la mine in brate, cu capul pe pieptul meu uitandu-se la nu stiu ce film pe calcu, eu binenteles ca nu ma interesa filmul si am inceput sa o mangai pe gat si tot asa pana o zis ca se excita si am mai "pipaito" si aproape de sani (dar nu am chiar prins-o de sani ca totusi e o limita) si nu am mers mai departe desi ea o inceput sa faca glume de gen "unde am pus prezervativele alea" si tot cam asa ne-am distrat pana am plecat si eu acasa, si inainte sa plec imi zice "uite asa se scapa de timiditate" si mo pupat de obraz :X...
si de atunci nu mai sunt chiar asa timid...
in fine este o poveste si mai lunga daca iti spun ce am mai facut si m-a ajutat... daca vrei am timp acum in vacanta sa iti spun daca dai o adresa de mess sau o adaugi pe a mea (bloodlust313@yahoo.ro vezi ca e yahoo.ro ca asa sa facut si asta e adresa doar de conversatii cu necunoscuti deci nu e adresa mea chiar personala...deci intru mai rar pe ea)
scuze daca am greseli de ortografie dar uitate la cat am scris mesajul
Ei na!
Fii atent, scurt si la obiect!
Te uiti in oglinda la tine si injuri.Nu te mira,tot ce-ti trece prin cap, orice injuratura iti vine, orice cuvant urat iti trece prin cap.Repeti cuvintele pe care simti ca mori de rusine si sa le spui.
Zilnic,o data pe zi.
Asta ar fi una.
Pe urma, in fiecare dimineata cand te trezesti si esti inca in pat, nu te scula.Incepe sa imiti toate animalele,mieunat,latrat,behait, mugit, etcOrice animal.Nu e o prostie,e un exercitiu yoga. Daca dormi cu cineva,sa-l previi.
Pe urma, incepe-ti ziua, normal.
Intr-o saptamana vei fi alta persoana.
Crede-ma.
Intrebarea e de ca sa fii rusinos? nu trebuie,gandeste-te ca faci parte dintr-o lume in care toti nu au niciun stres, sunt nesimtiti, fara scrupule.Nu zic sa fii ca ei dar nu e necesara partea asta din tine. Uneori e dragut dar alteori te face sa pierzi multe! Zic asta pentru ca si eu eram asa, eram asa de timida si toti incercau sa ma calce in picioare, pana cand am zis STOP si acum e mult mai bine Mult succes si lasa timiditatea!