La un ciclu de 28 de zile, daca menstruatia a fost in 5/11 ovulatia i s-a intamplat in data de 19/11 fiindca ovulatia se intampla la mijlocul perioadei dintre 2 cicluri menstruale, adica in ziua 14-15-a de la prima zi a menstruatiei.
Ovulatia fetei in acest caz a fost in data de 19 si 20 Noiembrie.
Tu confunzi ovulatia cu ovulul. Ovulatia dureaza 24-48 de ore dar ovulul traieste 3 pana la 5 zile in corpul femeii!
Nu exista simptome specifice ovulatiei, femeia trebuind sa se simta foarte bine si sanatoasa.
Durerile de sani sunt pre-menstruale, nu ovulatorii!
Durerile de cap sunt de la lipsa de odihna, consumul de alcool, posibil crize de fiere si cate si mai cate, dar in nici un caz de la ovulatie.
Eu sunt total socata de atitudinea fetei tale, cat de indolenta si dezinteresata poata fii, lasand un baiat sa se intereseze de problemele ei menstruale si ovulatorii, cand toata informatia este necesara ei, sa invete ca sa stie pe viitor.
Un ovul traieste MAXIM 24h in conditii optime, dar in cele mai multe cazuri, durata lui de viata este de 6-12h.
Daca in aceasta perioada nu este fecundat, devine neviabil ("moare") si este eliminat in timpul urmatoarei menstruatii.
Ce traieste in organismul femeii pana la maxim 5 zile, este spermatozoidul.
Daca sperma ajunge in vaginul femeii, intentionat sau accidental, spermatozoizii pot trai acolo pana la maxim 5 zile, in asteptarea ovulului. Daca acesta este eliberat in acest interval de 5 zile de la contact, ar putea fi fecundat.
De aceea, se considera perioada fertila, o fereastra de 6 zile (4 zile inaintea ovulatiei + ziua ovulatiei + 1 zi dupa ovulatie). Aceasta perioada fertila este singura in care exista sanse reale de sarcina, daca sperma ajunge in vagin.
Ovulul se elibereaza o singura data in timpul fiecarui ciclu menstrual, iar ovulatia se produce cu fix 14 zile inaintea inceperii urmatoarei menstruatii, indiferent de lungimea ciclului.In cazul prietenei tale, deoarece are un ciclu regulat, va fi usor sa faca calculele necesare pentru a sti sigur cand este in perioada fertila si cand nu.
Ciclul menstrual este structurat astfel:
-menstruatie (3-7 zile);
-perioada nefertila (durata depinde de lungimea ciclului);
-perioada fertila (6 zile);
-perioada luteala/de infertilitate absoluta (12 zile).
La un ciclu regulat de 28 de zile, calculele se vor face scazand 14 zile (deja am spus ca ovulatia se produce cu 14 zile inaintea urmatoarei menstruatii) din durata totala a ciclului.
28-14=14
Asta inseamna ca ovulatia se produce in ziua 14 a ciclului ei, iar perioada fertila este cuprinsa intre zilele 10 si 15 ale ciclului.
In cazul unui ciclu care a inceput pe data de 5 noiembrie, ovulatia s-a produs pe data de 18 noiembrie, iar perioada fertila a fost intre 14 si 19 noiembrie.
Desigur, din moment ce spui ca uneori mai sufera mici diferente ale lungimii ciclului, de maxim +/-1 zi, atunci, in mod automat, ovulatia va putea avea loc cu o +/- 1 zi diferenta fata de calculul initial, deci si perioada fertila va avea de suferit aceleasi modificari.
De aceea, pentru o siguranta cat mai mare, adaugati 2 zile inaintea perioadei fertile si 2 zile dupa, considerandu-le si pe ele fertile, acoperind astfel marja de eroare ce poate sa apara.In cazul ei, considerati ca perioada fertila este cuprinsa intre zilele 8 si 17 ale ciclului, numarand din la prima zi a menstruatiei, inclusiv.
Pentru a evita scurgerea involuntara a spermatozoizilor in vagin, este suficient sa urinezi si sa te speli dupa fiecare ejaculare.
Pentru siguranta, as recomanda si o alta metoda de protectie. Daca nu prezervativul, atunci ovule contraceptive.Nu contin decat substante ce actioneaza local, "omorand" spermatozoizii ajunsi in vagin.Ar fi bune in cazul unui "accident".
Multa sanatate!