| anaandreea100 a întrebat:

Bună seara, vreau să vă adresez o întrebare. De câțiva ani s-a băgat vaccinul HPV gratuit pentru copii cuprinși între vârsta de 12-18 ani ceva de genul. În adolescență pe la 16 ani și ceva imi doream și eu să l fac doar ca aveam o frică,îmi spusese cineva că atunci când mergi la medic pentru a cere doza trebuie sa mergi cu un părinte. Datorită faptului că eu voiam ca vreunul dintre părinți mei să știe ca eu vreau sa fac acest vaccin pentru a nu interpreta alte chestii, nu m-am mai dus de frică. Curiozitatea mea acum este dacă acest lucru este adevărat, dacă trebuie unul dintre părinți să meargă să ceară doza sau pur și simplu poate merge și adolescentul de la 14 ani în sus singur

3 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

De cel putin 10 ani s-a introdus acest vaccin.

Da, parintele trebuie sa ceara doza si sa semneze pentru ca accepta ca copilul lui/ei sa faca acel vaccin, consemn ca a fost instiinta asupra avantajelor acelui vaccin, dar si a posibilelor efecte secundare de care este avertizat.

| Emilian65 a răspuns:

Da, părinții trebuie sa meargă cu adolescenții sa ia vaccinul gratuit HPV și sa-l facă adolescentul/a în prezenta tatalui/mamei.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Vaccinul HPV este gratuit pentru fete şi băieţi intre 11-19 ani neîmpliniți.

Poti merge la medic si la ginecolog neinsotita de parinti, dacă ai împlinit vârsta de 16 ani.
Minorii își pot exprima consimțământul în absența părinților sau a reprezentantului legal în situațiile medicale legate de diagnosticul și/sau tratamentul problemelor sexuale și reproductive, la solicitarea expresă a minorului în vârstă de peste 16 ani.
LEGE nr. 95 din 14 aprilie 2006