| al3xandru_4340 a întrebat:

Am nevoie de ajutor.Ma cert mereu cu mama mea cateodata degeaba.Am intarziat 20 si ceva de min cand am fost cu colegii in parc(colegii mei nu sunt dinaia care fumeaza care beauetc...ne jucam pe acolo)si mereu ma anunta ca a vb cu tata si ca ma omoara cand vin acasa. S-a intamplat odata cand sa plec din parc sa ma intalnesc cu tata. El nu mi-a zis nimic si cand

i-am spus ce a zis mama a inceput sa rada.La matematica obtin note care pentru mine sun mari:9, 7, 6, sa nu credeti ca ma mandresc sau ceva dar mama imi zice ca nu e multumita ca am luat notele astea.Intr-o zi de dupa masa eu fredonam melodia aia a lui Zale-la vita e bella, si a inceput sa ma certe, dar nici nu am zis versurile care nu's cu injuraturi.
Please ajutor
Funda+vot!
si scuzati-mi categoria!

Răspuns Câştigător
| yoanna11 a răspuns:

Eu cred ca ar trebui sa ai o discutie cu ea, pentru ca nu o sa stai toata viata sai tolerezi asta.sa il iei si pe tatal tau de fata,explica-i ca te simti prost, pentru ca nu te lasa deloc, e obsedata de reguli.

5 răspunsuri:
| question_3585 a răspuns:

Ar trebui sa ai o discutie cu ei.sa le zici ce te doare.nu o poti duce as toata viata.numai in certuri fara rost
spune-le ce nu it convine si sa ajungeti la o concluzie.niste reguli de baza.cu care sa va obisnuiti si sa le luati ca pe unele normale

| CoolSaku a răspuns:

Mama mea e aproape la fel ca a ta, doar ca ceva mai indulgenta. Am noroc cu tata. Ne uitam unul la altul si cand pleaca mama din camera incepem sa radem. Stim ca as e ea si nu poate fi schimbata. Daca pana la 18 ani nu a incercat sa fie altfel, acum incerci degeaba sa faci ceva in privinta asta. Eu incep sa o inteleg si deja nu mai comentez, o las sa se descarce, iar apoi cand tata vine acasa o mai cearta pe mama uneori ca prea cauta scandal si isi da seama ca si ea a fost cam prea culmea. Cred ca tatal e solutia. Daca e cineva de care o mama sa asculte, atunci acea persoana e tatal

| NeverBeAlone a răspuns:

Incearca sa vorbesti cu ai tai. Poarta o discutie serioasa. spune`ti parerea. Si sunt sigura ca o sa inteleaga. inearca sa ii explici ca nu mai suntem pe timpu lu Ceasca.ca suntem in sec XXI. Ai grija ce faci ca sa nu regreti ceva. sa nu arunci vorbe de care sa iti para rau mai tarziu. Si clar ca in cazul tau e necesara o conversatie cu mama. Succes!

| BlackKitten a răspuns:

Mai nu stiu ce sa zic...si eu ma mai cert cu mama si la fel imi face cu tatal meu si el nu zice nimic.
Incearca sa dai impresia ca ii faci pe plac ei, dar de fapt sa faci ce vrei uh si cum crezi tu(mai tine cont si de ce zice ea cateodata!)
Oricum nu pune la suflet ce zice si nu te ingrijora...e mai bine sa o lasi in legea ei si tu sa iti vezi de ale tale si o sa vezi ca se vor linisti apele.
Bafta!

| sSeLL a răspuns:

Intreab-o pe mama ta de ce nu te crede astfel vei afla de ce se gindeste ea asa. Când eram adolescentă îmi aduc aminte că eram mai în permanenţă supărată pe părinţii mei, ba că nu-mi permiteau să stau m-ai mult timp cu prietenii, ba că nu-mi permiteau sa ies în oras de fiecare dată când eu planificam acest lucru. Motive intotdeauna găseam pentru supărare. Mă simţeam foarte prost şi puteam să stau îngâmfată toată ziua. Însă după ce am crescut mare, am înţeles că de fapt părinţii mei mi-au făcut numai bine pentru că mă opreau de la multe lucruri şi chiar am ajuns într-o zi să le mulţumesc pentru că au avut răbdare cu mine.

Astăzi timpurile nu s-au schimbat, aud tot mai mulţi adolescenţi, tineri că se plâng că părinţii nu-i înteleg, şi nicidecum nu pot să se împace sau să ajungă la un compromis. Sunt foarte multe programe care învaţă tinerii să nu fumeze, să nu consume alcool, droguri, însă tinerii nu prea sunt învăţati cum să zidească relaţii cu oamenii inclusiv cu părinţii lor. De aceea am hotărât să scriu un articol pe această temă, în care tinerii, inclusiv adulţii pot găsi nişte sfaturi practice cum să poată crea o relaţie frumoasă cu părinţii lor.

1. „Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, pentru ca să ţi se lungească zilele în ţara pe care ţi-o dă Domnul, Dumnezeul tău"- Este a şasea poruncă din cele zece, lăsate de Dumnezeu pe paginile Bibliei- acesta este primul principiu şi cel mai important. Indiferent cine sunt părinţii tăi, ce decizii iau ei, ce atitudine, sau comportament au ei, tu trebuie să-i cinsteşti. Este o poruncă lăsată de Dumnezeu, care este însoţită de o promisiune, ca să fii fericit şi să trăieşti mult timp pe pământ. Te-ai gândit vreodată că zilele tale pe pământ depind într-o oarecare măsură de cinstea pe care o dai părinţilor tăi? A cinsti, înseamnă a avea respect, a purta de grijă, a fi alături de ei. Cunosc familii unde părinţii sunt alcooloci şi, cu mare greu ajung să-şi îngrijească familia şi copiii. În aşa situaţii este foarte greu ca să îţi cinsteşti părinţii, să-i respecti, şi ai avea toate motivele ca să-i urăşti şi să te răzbuni, dar acest lucru nu-ţi va aduce nimic mai mult decât amărăciune. Dimpotrivă, alege să-i iubeşti, să-i respecţi, şi chiar să-i ajuţi să se schimbe.

1.Ascultă - ascultarea este cea mai eficientă cale de a avea o relaţie frumoasă cu părinţii tăi. Apostolul Pavel a scris:„Copii, ascultaţi în Domnul de părinţii voştri, căci este drept". De multe ori copiilor li se pare ca în anumite domenii ei ştiu mai bine şi nu au nevoie de sfatul părinţilor. Asemenea cazuri se întâmplă cel mai des când te îndrăgosteşti sau când ai o pasiune pentru cineva, uiţi de toate şi de toţi. Chiar dacă mama sau tata îţi spun, tu eşti cu capul în nori, pe tine nu te interesează nimic altceva, uiţi să mai ceri sfaturi, sau dacă le primeşti nu vrei să asculţi de ele. Nu este drept să procedezi astfel. La fel fii ascultător când eşti rugat să faci ceva, sunt mult metode în a arata ascultare, începe să le practici.
2.Nu dispreţui mustrarea- nu lua în nume de rău atunci când părinţii te ceartă, este spre binele tău, ia învăţătură din aceasta. Ei fac acest lucru pentru că te iubesc şi îţi vor binele. De multe ori ţi se pare că nimeni din jur nu te înţelege, toţi sunt împotriva ta, dar lasă să treacă puţin timp, şi vei ajunge să le mulţumeşti pentru că te-au oprit de la unele acţiuni. Nu te supăra pentru că este spre binele tău. Însuşi Dumnezeu mustră pe cine iubeşte- fiindcă te iubesc şi îţi vor binele, de multe ori te ocărăsc sau te ceartă.
3.Ai grijă de părinţii tăi- grija de părinţi cel mai des este uitată în perioada studenţiei, când te duci acasă ca să vii cu geanta plină de mâncare, dar de multe ori uiţi să le duci şi tu câte ceva. Dar nu este vorba doar de partea materială, părinţii au nevoie şi de prezenţa ta, atenţia ta. Câţi bătrâni sunt uitaţi astăzi în aziluri, sau in casa lor bătrânească, aşteptându-şi odraslele. Nu fi şi tu la fel, ai grijă de părinţii tăi. Dacă nu i-ai văzut de mult timp, du-te şi-i vizitează, vezi ce nevoi au si ajută-i în măsura puterii tale. Au fost momente când ei au dat totul pentru tine, dar vor veni timpuri când ei vor avea nevoie de ajutorul tău, de grija ta.
4.Mulţumeşte părinţilor- îmi aduc aminte că la o tabără de studiere a limbii engleze, directorul taberei, Vasile Filat, a avut o lecţie despre cum să ai relaţii corecte cu oamenii, şi cum să-mi respect părinţii. Imediat toţi din tabără am trimis scrisori părinţilor. Va dati seama ce emoţii au copleşit inimile lor. O scrisoare, un sunet, sau şi mai bine o vizită, spune-le părinţilor tăi un mulţumesc din suflet, ai o mie de motive să faci aceasta: pentru că te-au crescut, pentru că te-au îmbrăcat, pentru că te-au hrănit, pentru că te-au invăţat, pentru că îţi plătesc studiile… fii o bucurie pentru ei. Poate acum în timp ce citeşti acest articol, ai văzut anumite lacune în relaţia ta cu părinţii, sune-le vorbeşte cu ei, poate trebuie să-ţi ceri iertare pentru neascultare, sau poate au nevoie de ajutorul tău, sau, pur şi simplu, spune-le că le eşti recunoscător pentru binele ce ţi l-au făcut. O vorba străveche spune „Comportă-te cu oamenii, aşa cum ai dori ca ei să se comporte cu tine". Într-o zi vei fi şi tu mamă sau tată şi cred că te-ai bucura ca copiii tăi să fie ascultători şi, să-ţi dea şi ţie cinstea care ţi se cuvine.