Faptul că a urinat DUPĂ contactul sexual, NU influenţează cu NIMIC riscul de a rămâne însărcinată - riscul RĂMÂNE acelaşi!
Apoi, dacă a luat "pilula de a 2-a zi", atunci riscul ca să rămână însărcinată este destul de mic - dacă pilula e luată CORECT ( depinde ce a luat şi SPER că are peste 16 ani, sub 16 ani NU este indicată pilula )!
DACĂ vrei să fi mai SIGUR/Ă că EVIŢI o posibilă sarcină, se poate folosi contracepţia de URGENŢĂ : "pilula de a 2-a zi"!
Din această categorie fac parte 2 tipuri de tablete : Postinor 2 şi Escapelle - aceste tablete se iau la maxim 72 ore de la contactul sexual neprotejat ( preferabil cât mai URGENT ) - cea mai recomandată ar fi Escapelle, deoarece previne 85 % din cazurile de sarcină!
Contraceptia de urgenta NU este la fel de sigura ca pilulele luate zilnic. Sansele ca ea sa functioneze sunt intre 75% si 85%, in functie de momentul in care este folosita si de modul in care a fost administrata.
Dacă la patru săptămâni nu apare menstruaţia, TREBUIE făcut testul de sarcină.
Postinor 2 – EXTRAS Prospect :
Postinor 2 conţine două tablete, care se iau pe rând, astfel : Primul comprimat de Postinor-2 trebuie administrat in urmatoarele 72 ore de la contactul sexual si al doilea comprimat trebuie administrat la 12 ore dupa primul.
Conform datelor furnizate de studiile clinice, se recomanda administrarea primului comprimat in primele 48 de ore (dar nu mai tarziu de 72 de ore) dupa contactul sexual, deoarece eficacitatea preparatului scade daca tratamentul este inceput dupa primele 48 de ore de la producerea contactului sexual.
Daca se produce voma in interval de 2 ore dupa administrare, se va repeta doza.
Escapelle – EXTRAS Prospect :
S-a estimat că Escapelle previne 84% dintre sarcinile posibile, dacă este administrat în primele 72 ore după ce a avut loc un contact sexual neprotejat...
Dacă apar vărsăturile în decurs de trei ore după ce aţi luat comprimatul, trebuie să luaţi imediat alt comprimat.
După ce aţi utilizat contraceptivul de urgenţă se recomandă să utilizaţi o metodă contraceptivă de barieră locală (de exemplu prezervativul) până în momentul apariţiei următoarei sângerări menstruale.
De asemenea, e IMPORTANT să şti că "pilula de a 2-a zi" NU se ia decât CEL MULT de 2 ori pe an ( la un interval de 6 luni ) - deci, NU se utilizează frecvent când bănuieşti că e posibil să rămână însărcinată!
Pentru a avea o EFICIENŢĂ apropiată de 80-85 % pilula TREBUIE luată în primele 48 ore de la contactul sexual „neprotejat"!
De asemenea, e foarte IMPORTANT de ştiut că - în special aceste "pilule de a 2-a zi" - PRODUC o "explozie" hormonală care DEREGLEAZĂ starea generală a organismului ( şi astfel împiedică o eventuală fecundare a ovulului, deci o eventuală sarcină )!
Din această cauză, în GENERAL după administrarea acestei "pilule", se produc DEREGLĂRI ale menstruaţiei ( întârzieri, chiar de mai multe luni ).
Pentru alte detalii, vezi linkul :
http://www.gedeon-richter.ro/......202011.pdf
http://www.gedeon-richter.ro/......202012.pdf
Deci, RISCUL de a rămâne ( totuşi ) însărcinată este între 1-15 % - prospectul „oficial" al pilulei spune că are eficacitate de până la 85 % ( în prevenirea sarcinii )!
Prezervativul s-a rupt deoarece : e posibil să fi folosit un model subţire, sau nu eraţi epilaţi jos şi a "prins" vreun floculeţ, ori NU era suficient de lubrefiat vaginul ( un preludiu prea scurt sau inexistent ) - exclud folosirea "incorectă", deoarece există diverse instrucţiuni...
Cea mai SIGURĂ metodă contraceptivă este folosirea prezervativului, deoarece are DUBLU rol : previne o eventuală sarcină, DAR previne şi infectarea cu diverse boli cu transmitere sexuală ( BTS ) – la o utilizare CORECTĂ!
De aceea, recomand NEAPĂRAT folosirea PREZERVATIVULUI ( alunecarea va fi mai uşoară, eviţi riscul de sarcină şi diverse boli cu transmitere sexuală ) – mai ales în cazul unei noi relaţii, sau o relaţie „pasageră" ( ori una sub semnul întrebării )!
Dar e foarte important să fiţi ATENŢI la modul de "manevrare" a prezervativului ( deschiderea lui şi "montarea", apoi e importantă mărimea, şi nu în ultimul rând "demontarea" acestuia ) - de asemenea, recomand VERIFICAREA prezervativului după FIECARE "partidă" ( să nu se fi rupt/tăiat; se poate verifica atât vizual, cât şi prin „umflare" uşoară, ca la un balon ) - pentru mai multă siguranţă!
Dacă folosiţi prezervativ de fiecare dată şi la fiecare "număr/partidă" ( ATENŢIE la modul de manevrare/desfacere şi "montare/demontare" ) NU există risc de sarcină ( siguranţă de 99-100 % ), DAR ( repet ) preferabil să-l verifici după partidă!
Să folosiţi prezervativ cu spermicid - chiar dacă se rupe, NU trebuie să disperi, deoarece este lubrefiat/tratat cu o substanţă spermicidă ( cu rol de distrugere a spermatozoizilor ) care va distruge eventualii spermatozoizi care ajung în vagin!
Sau să foloseşti un prezervativ simplu marca DUREX Extra Strength-strong sau Durex Extra Safe ( sunt puţin mai groase ) + un lubrifiant spermicid - acţiunea contraceptivă este aceeaşi ( deci ai DUBLĂ "protecţie" )!
Daca a luat pastila puteti sa stati linistiti, dar sa stiti ca urinatul dupa sex nu are legatura cu prevenirea sarcinii. Si in plus, ce marca de prezervative folositi?
Pastila nu are eficienta suta la suta! 50ca va ramine 50ca nu va ramiine, cititi mai multe despre testele de sarcina cind si cum se fac..si faceti unul neaparat pentru a sta linistiti mai departe.alta data fiti mai atenti..bafta))
Am citit si pastila de a doua zi are eficacitate 99% daca este luata la timp, m-am calmat, multumesc pentru raspunsuri!