| addedsoft a întrebat:

am o problema... prietenei mele trebuia sa ii vina menstruatia pe dada de 21 iar noi in data de 17 am facut sex am dezdirginat-o protejat, iar ei pana azi data de 24 nu i-a venit menstruatia. DE CE? astept un raspuns cat mai concret MULTUMESC!

Răspuns Câştigător
| ValyCoolBoy a răspuns:

Ai zis ca vrei un raspuns cat mai concret atunci citeste!

Ciclul menstrual este un fenomen ce tine de evolutia organismului femeii, el fiind coordonat de un lant intreg de comenzi si raspunsuri la nivel nervos si hormonal. Prima sangerare menstruala (menarha) reprezinta primul semn de maturitate sexuala in sensul ca organismul femeii tinere este pregatit sa isi inceapa functia de reproducere. In fiecare ciclu menstrual (care nu este obligatoriu de 28 de zile) sub comanda hormonala, ovarul elibereaza un ovocit. In tot acest timp mucoasa uterina se pregateste (se ingroasa) sa primeasca ovocitul, in cazul in care acesta va fi fecundat.

Dupa eliberare, ovocitul trece prin trompa uterina (locul unde, daca intalneste spermatozoizii, va fi fecundat) catre in uter. Daca ovocitul a fost fecundat se implanteaza in mucoasa uterina (endometru) special pregatita pentru acest eveniment. Daca ovocitul nu va fi fecundat atunci el va muri iar mucoasa uterina va fi eliminata (ceea ce este sangerarea menstruala). Acest proces are loc ciclic (de aceea se numeste "ciclu" menstrual) la un interval de timp ce difera de la femeie la femeie - 26 de zile, 28 de zile, 30 de zile, 34 de zile - si care depinde de particularitatile orgnismului date de balanta hormonala naturala. In mod normal ciclul menstrual se regleaza dupa 4 - 5 ani de la menarha. Pana aici sper ca am lamurit ce este cu ciclul menstrual si sangerarea menstruala, da?

Virgin are, in general, intelesul de "fara sex cu penetrare". Virgina este considerata o persoana care nu a avut contact sexual cu penetrare. Dezvirginarea este perceputa ca "pierderea virginitatii" sau, mai concret, cu primul contact sexual cu penetrare. In acelasi timp, virginitatea este asociata, in cazul fetelor, cu integritatea himenului. La baieti nu exista o posibilitate fizica de a "dovedi" virginitatea (povestea cu "ata" care se "rupe" este doar o poveste).

Marea greseala care se face este ca toate acestea se refera la aspectul strict fizic al relatiei sexuale. Dar relatia sexuala are si latura psihica si latura emotionala ce au si ele o importanta deosebita. In cazul primei relatii sexuale schimbarile ce intervin sunt, ca importanta, in primul rand in sfera emotionalului. Din toate acestea iti poti da singur seama ca aceste notiuni - virgin si dezvirginare - sunt depasite, da? Fiindca sfera activitatii sexuale este cu mult mai extinsa decat simpla penetrare vaginala. Cam asta este despre dezvirginare...

O scurta concluzie (nu imi place cuvantul "deci" atat de des si de impropriu folosit de foarte multa lume) ciclul menstrual este un fenomen fizic complex, comandat de activitatea nervoasa si hormonala a organismului iar dezvirginarea este o notiune (depasita, zic eu) ce se refera la activitatea sexula.

Si cred ca ar fi timpul raspunsului la intrebarea ta. Nu exista nici o legatura intre cele doua evenimente - menstruatie si dezvirginare. Sangerarea menstruala va apare atunci cand trebuie sa apara (peste 10 zile in exemplul dat de tine).

Dar ar mai fi ceva de spus. Activitatea sexuala este o permanenta intrepatrundere si interconditionare a celor trei aspecte - cel fizic, cel psihic si cel emotional. De asemenea, cel mai important organ implicat in activitatea sexuala este creierul iar asta este sigur chiar daca sunt atat de multi care considera ca prioritatea o au penisul si vaginul. Mentalul este cel care poate crea (spun "poate" fiindca nu este obligatoriu...) mici dezechilibre in evolutia ciclului menstrual, in momentul inceperii vietii sexuale. Trebuie sa stii si sa intelegi ca viata sexuala nu este atat de simpla pe cat pare, ea este complexa, cu impact deosebit pe toate planurile, mai ales pe cel emotional.

Si inca ceva. Nu se poate vorbi despre existenta unui "sablon" decat intr-o mica masura. In cea mai mare parte exista numai raspunsuri individuale, caracteristice fiecarui organism, caracteristice fiecarui individ. Viata sexuala nu se poate exprima in procente. Ar fi o abordare cat se poate de matematica, de rigida, ce nu ar tine seama de diversitatea organismelor si a modului lor personal de a raspunde la interactiunea cu mediul.

4 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Deocamdata este o intarziere mica care nu pune probleme. se mai intampla, mai ales daca partenera ta nu era pregatita pentru sex sau este foarte mica (sub 18 ani). de-abia dupa 7 zile de intarziere va puteti pune intrebari care se vor rezolva, daca este cazul, prin prima vizita la ginecolog.

| mona a răspuns:

Din cauza ca organismul ei sufera ceva modificari dupa ce a intrat in radul dezvirginatelor, o sa-i vina...

| Izma a răspuns:

De obicei la unele femei dupa contactul sexual menstruatia intarzie 2 - 3 zile sau chiar mai mult. Daca ai avut grija si zici ca ai facut-o protejat nu ai de ce sa iti faci griji.

| Sfatosul2012 a răspuns:

Daca de obicei nu i vine fix e normal. Cred ca si dupa dezvirginare dureaza ceva asa ca nu te impacienta ii vine. Nu ai de ce sa te temi cred ca e oreglare hormonala. Daca ati facut-o protejat nu are de ce sa va fie frica.winking spor