O sa-mi permit sa dau copy/paste dupa un raspuns mai vechi al meu in care explicam asta:
In primul rand nu exista perioade infertile, ci doar perioade cu fertilitate minima (sub 5%).
In al doilea rand, ca sa folosesti metoda calendarului trebuie sa indeplinesti toate conditiile urmatoare: sa ai peste 17 ani, menstruatii de peste 2 ani, sa nu fi luat anticonceptionale de nici un fel, sa nu fi nascut si sa nu fi facut avort in ultimele 6 luni, sa ai ciclul menstrual mai lung de 24 de zile.
Urmatoarea conditie obligatorie: sa ai cicluri menstruale regulate. Cum poti depista asta: un ciclu menstrual incepe in prima zi de sangerare si se termina in ultima zi inaintea unei noi sangerari. Trebuie sa calculezi durata ultimelor 6 cicluri menstruale. Practic pe calendarul pe care iti notezi prima zi a fiecarei menstruatii, faci calculul, Numerotezi cu 1 ziua in care ti-a venit menstra si continui numaratoarea pana in ziua in acre ti-a venit urmatoarea menstruatie, zi care primeste iar numarul 1 si numaratoarea se reia. Ca sa poti folosi calendarul ultimele 6 cicluri menstruale trebuie sa aiba durata fixa, acceptandu-se maxim o zi de abatere insumat in ultimele 6 luni. De exemplu trebuie sa obtii ceva de genul: 28, 28, 29, 28, 28, 28 sau 30, 30, 30, 30, 29, 30. Daca ai imi multe abateri, nu poti folosi calendarul si nu poti calcula perioadele cu fertilitate minima respectiv maxima.
Daca ai obtinut ca ai menstruatii regulate (atentie, numara pe calendar, fiindca sunt luni care au 30 de zile, altele 31 de zile si nu iti permiti nici o eroare), atunci trebuie sa stii ca zilele cu risc minim sunt ultimele 5 zile ale unui ciclu menstrual si primele lui 5 zile. Adica zilele 1-5 si 24-28 (pentru un ciclu de 28 de zile). Asta inseamna 10 zile consecutive centrate de prima zi de menstruatie. Nu conteaza cat dureaza sangerarea, numai primele 5 zile au risc minim.
Zilele cu fertilitate maxima (practic 100%) sunt zilele 12-16 ale ciclului menstrual (nu ale lunii, ci numerotand cu 1 prima zi de sangerare). Folosind metoda calendarului (sex neprotejat in zilele 1-5 si 24-28, prezervativ in toate celelalte zile, se accepta ca ai un risc de sarcina de cam 10% pe luna.
In plus, pentru tine, trebuie sa stii ca metoda nu se aplica in primele 3-4 luni de la inceperea vietii sexuale.
Bună.
Dar la bolile cu transmitere sexuală nu te-ai gândit?
Folosește mereu prezervativul, este antisarcină și antiboli.
Ovulația este undeva la mijlocul ciclului, în funcție de numărul de zile de la o menstră la alta, în intervalul ăsta poți rămâne gravidă.
La un ciclu menstrual de 28 de zile, primele 7 zile (inclusiv zilele de sângerare) și ultimele 7 zile sunt infertile.
Pa, pa.
Dar de ce sa nu dai 10 lei pe o cutie de prezervative si gata? Nu tu boli, nu tu frica de sarcina...
Salut uite ceva sa nu faci daca e sa ramai gravida si poti face sex neprotejat la 18 ani in sus. Revenind la ce nu trebuie sa faci : sa nu bei lapte nefiert alfel dupa 48 de ore dupa ce se naste copil o sa moara.