| PeOAltaLume a întrebat:

Ati putea sa imi dati si mie niste exemple de retete culinare putin mai speciale? (fara cartofi prajiti, sarmale etc). Ma refer la retete fine, usor de facut. [scuzati categoria:*].

3 răspunsuri:
| MMihai a răspuns:

Dar sarmalele ce au? Ai mâncat vreo dată, sarmale făcute și cu carne de pasăre sau de pește. Sau sarmale cu ciuperci, unde înlocuiesc o parte din carne și din orez, cu ciuperci fierte mărunțite sau chiar tocate. Crema de spanac, cu cremă de măduvioare. Deci cum se face spanacul cu lapte /smântâna sau chiar spanac cu usturoi, obișnuit, dar mult mai gros, și amestecat cu cremă de măduvioare, eventual cu smântână, iar peste asta din abundență zeamă de lămâie. Cremă de spanac și urzici cu măduvioare. Măduvioarele sunt măduva spinării de la animal, are un gust asemănător cu creierul, dar este mult mai ieftin, ca preț. Partea prostă este că au foarte multe pielițe, pe care le înlături și nu le dai la musafiri. În loc de măduvioare, poți folosi creier. Chiftele sau pârjoale, și cu carne de pește sau pasăre, eventual și cu ciuperci. Pește făcut la cuptor, cu mult sos, cred că se mai numește și plachie de pește, dar să nu greșesc. Un fel de șnițele în care în loc sa fie carne bătută, faci un amestec din pește-evident fără oase-, creier fiert și ciuperci fierte, toate astea bine amestecate anterior și mărunțite. Toate rețetele cu pește se fac, cu pește fiert, din care ai scos oasele. La fel și ciupercile au fost fierte înainte și apoi tocate sau mărunțite bine. La fel și carnea de pasăre este fiartă anterior. Dacă la sarmale nu ai varză bine murată, trebuie fierte anterior și foile de la varză. Ca acritură mere sau alte fructe murate. Friptură de porc în sânge peste care pui foarte putină dulceață de trandafiri, de piersici sau de caise și acrit puternic cu zeamă de lămâie. Hai să facem un meniu, să dam peste cap musafirii. Felul 1( pasta de șprot, cu unt + pastă de ficăței de pasare cu unt+ ( pasta de ficat de porc + cu unt+ slănină afumată, ca un fel de pate de ficat) +creier pane + cașcaval pane+ cremă de brânză+ brânză de burduf+ cașcaval tăiat mărunt + cubulețe mici de slănină afumată + brânza telemea făcută cubulețe mici +Kaizer tăiat mărunt+ bucățele de crenvuști fierți sau prăjiți cu muștar+ciuperci cu usturoi+spanac + sau / urzici + ouă ochiuri + ouă fierte tari făcute cubulețe +dovlecei cu smântână+ conopidă cu smântâna + salată + (șnițele f mici din peste, ciuperci, creier și eventual pasăre, toate tocate bine ); Felul 2 un fel de ciorbă dar cu o consistență de sos, din tot ce au fiert alea + niște oase+ niște carne de porc de porc+ niște iarbă gem lobodă sau ștevie+etc, Felul 3 sarmale din carne de porc+ ciuperci+carne de pește + pasăre, iar ca garnitura conopidă, dovlecei, și varză tocată+spanac+ urzici+smântâna, eventual și dovlecei și conopidă ). Felul 4 : ( friptura de porc în sânge + ciuperci ( eventual făcute eventual ciulama)+ spanac /urzici + mere murate sau salata de varză roșie tocată, sau salata de roșii,castraveți, ardei, sau salată obișnuită, totul stropit puternic cu zeamă de lămâie.). Felul 5 salată se fructe tăiate cubulețe mici, cu frișcă și cremă foarte groasă de ciocolată, făcute în formă de tort, din care să se taie felii. Felul 6 compot de ananas+compot de mandarine +alt compot la alegerea ta. Oricum depinde de imaginația fiecăruia și de gusturile sale. Puteam să scriu și plachie de pește și ciorbă de burtă și păstrăv rasol și diverse răcituri și de toate, dar în ce burți băgau musafirii tăi atâtea. Și asa este foarte mult de muncă, la meniul propus de mine. Vezi cu ce idei mai vin și alții, și faci o combinație din toate propunerile respective, și pregătești un meniu pentru o nuntă.

| MMihai a răspuns:

Exprimarea ușor de făcut se referă la a le poare face oricine sau cu minimul de muncă. Dacă era cu efort minim, nu mai era să dai peste cap musafirii. Cumperi copănele de pasăre, diverse legume și verdețuri și le lași să fiarbă, și mai pui apă din când în când. La urmă scoți carnea și pui niște bucățele de unt peste carnea fierbinte. Ce era în oală / cratiță lași să scadă mult minunea aia ca să fie și mâncare și ciorbă. O dregi cu ouă sparte și lăsate să fiarbă în minunea aia. Când este gata și s-a răcit bine, pui deasupra smântâna și zeamă de lămâie și mărar, pătrunjel, tarhon, hasmațuchi, leurdă sau altă iarbă de asta, tocată mărunt din abundență. Mai faci și o salată care se face repede din diverse, și este gata. Iar la urmă felul 3 niște fructe. Cele mai bune ciuperci sunt cele care au fiert în zeama de la pasăre. Dacă sunt și ciuperci, nu trebuie să pui multe legume, când fierbi pasărea. Nu sunt speciale, dar se fac repede. Mai este o rețetă foarte specială numită de persoana care a inventat-o cocheli - mocheli. Se amesteca omogen roșii, ardei capia, gogoșari, ouă fierte tari, brânză de burduf, telemea, brânza dulce, unt, slănina afumată, și ce îți mai trece prin cap, să bagi pe acolo,( cașcaval mărunțit, ciuperci și carne fiartă mărunțite bine, produse din carne tip mezeluri mărunțite, conopidă fiartă, dovlecei fierți, varză bine fiartă, etc. ) și se face totul ca o pastă. Se ornează pe laturi cu felii de roșii și de ardei și se servește în farfurii de supă, iar de asupra se pune mărar și pătrunjel sau alte ierburi similare. Cocheli mocheli nu trebuie preparat mai mult decât mănânci imediat, că se acrește de la zeama de roșii și de la brânză, și nu mai este așa bun. Sub același nume poate fi și o mâncare ungurească, care însă ceva este cu totul diferită de acest cocheli -mocheli, despre care ți-am scris eu.