Doar tu poti sa te ajuti, eventual un psiholog poate sa te indrume, dar atat. tu esti singura care poate face ceva!
Buna.
Depresia nu este o fatalitate. Ea poate fi combatuta in mod eficace, cu conditia de a fi identificata, acceptata si diagnosticata in timp util. Nu orice stare de disconfort psihic, de nemultumire sau frustrare de moment reprezinta o depresie. Oricine, in orice moment, sub presiunea nemultumirilor cotidiene poate incerca o stare depresiva.
Ca sa facem fata unei stari proaste, de dezechilibru pasager, survenit in urma unor neimpliniri sau a unor suparari inerente vietii de zi cu zi, este necesar, in primul rand, sa ne schimbam maniera de a gandi, de privi viata. O perspectiva optimista asupra existentei, ne ajuta foarte mult sa trecem peste pasele proaste. Dar cum sa vedem partea buna a lucrurilor, cand problemele cotidiene se acumuleaza pe zi ce trece, iar orizonturile par sa ni se inchida? Si totusi, unii oameni izbutesc sa ramana optimisti.
Pentru ca optimismul, daca nu este innascut, se invata. Asta fac, spre exemplu, terapiile cognitiv-comportamentale: ne invata sa vedem partea plina a paharului. De asmenea, psihologia pozitiva, de sustinere. Pana acolo insa, incearca sa iti creezi un mediu de viata sanatos si motivant. Cum?
• In primul rand, alegeti-va cu grija anturajul. Apropiati-va mai mult de familie si de prietenii care va sustin, si discutati cu ei problemele dvs. Evitati persoanele morocanoase, mereu nemultumite, excesiv de critice.
• Eliminati gandurile negative. Acestea va vor impiedica sa va atingeti scopurile. In loc sa va intrebati daca un lucru este posibil sau nu, treceti la actiune si concentrati-va asupra mijloacelor care sa va ajute sa il realizati.
• Puneti-va ordine in viata! Nu lasati nimic la voia intamplarii! Ganditi-va ce doriti sa faceti, care sunt mijloacele si solutiile prin care puteti obtine lucrul respectiv si apoi actionati. In felul acesta puteti preveni esecurile, iar actiunile dvs. vor avea avea sens si coerenta.
• Nu uitati de activitatea fizica! 30 de minute de mers pe jos zilnic, va vor imbunatati circulatia sangvina la nivelul creierului si va vor limpezi gandurile.
• Schimbati-va regimul alimentar, care trebuie sa fie bogat in fructe si legume. O cauza a depresiei, a prabusirilor nervoase, a epuizarii fizice o constituie lipsa magneziului si a complexului de viamine B. Daca doar dieta nu va ajuta suficient, adaugati un supliment alimentar cu aceste elemente.
• Imbunatatiti-va somnul. Somnul trebuie sa fie cantitativ si calitativ suficient. O noapte de somn este formata din minimum 7 ore de somn, dintre care cel putin o ora trebuie sa fie inainte de ora 24.00. Dimineata trebuie sa va treziti odihnit, gata pentru a incepe o zi de lucru.
Distreaza-te,nu te mai gandi la acel lucru, gaseste ceva care sa iti ocupe timpul.