Depinde de dezvoltarea ta fizică şi, mai ales, dacă te-ai protejat.
Dacă ai folosit prezervativul, la 16 ani şi jumătate e în regulă chiar şi din punct de vedere legal şi cel mai probabil nu o să ai probleme!
Posibilitatea să ai probleme există indiferent dacă o începi la 16 ani sau la 26 de ani.
Posibilitatea să faci cancer şi să mori există şi dacă mergi pe stradă şi respiri aerul poluat. 100% siguranţa nu există în niciun domeniu şi în niciun caz!
Totuşi, viaţa trebuie trăită şi, câtă vreme te simţi OK, nu ai de ce să-ţi faci astfel de probleme.
Spor în continuare cu viaţa sexuală şi nu uita să te protejezi de fiecare dată (prezervativ sau anticoncepţionale recomandate de ginecolog).
Da, ai un risc de aproximativ 9 ori mai mare decat o femeie care si-a inceput viata sexuala la varsta de 17 ani si jumatate de a face leziuni precanceroase si canceroase de col uterin. Ce trebuie sa faci, este sa megi la fiecare 6 luni la ginecolog pentru consult si test Papanicolaou, astfel incat sa descoperi acele leziuni in stadiu incipient cand se trateaza cu usurinta. Daca te comporti asa, poti sa nu faci cancer niciodata si nici sa nu ai nevoie de operatii complicate. Dar trebuie sa respecti toata viata, cu sfintenie, vizitele de doua ori pe an la medicul ginecolog.
Bună.
Toate formele de cancer nu au o etiologie cunoscută, medicina nefiind ştiinţă fixă ea tratează efectele nu cauza şi de aici şi atâtea decese survenite în urma bolilor.
Nimeni nu poate afirma că dacă ai început viaţa sexuală înainte de 18 ani eşti o viitoare bolnavă de cancer, ţine minte!
Organismul fetei se maturizează între 18 şi 20 de ani, înainte de 18 ani corpul este într-un sevraj hormonal care se poate accentua sau nu.
Sunt femei care au început viaţa sexuală după 23-25 de ani şi au murit de cancer de col uterin dar sunt şi femei care au o viaţă activă de la 15-16 ani, un copil doi, şi controale medicale cel puţin o dată pe an.
Afecţiunile ginecologice netratate corespunzător sau deloc pot duce la declanşarea unui cancer de col (presupunere, nu certitudine!). Un factor declanşator este cel genetic dar nici asta nu respectă regula.
Mare grijă la igienă.
Sănătate.
Pa, pa.
Inca nu se stie exact cauza producerii cancerului dar masuri precum protectia, igiena si mai ales evitarea chiuretajelor a pastilelor de a doua zi, a partenerilor multipli sunt lucruri de care trebuie sa tii cont mereu!
Kongeriket are dreptate...cancer faci daca nu esti deloc dezvoltata si el poate aparea oricand
Nu exista niciun studiu concludent care sa lege inceperea vietii sexuale mai devreme de 18 ani cu eventualele forme de cancer ulterioare (mai ales cel de col uterin). altele sunt cauzele, incepand de la predispozitii genetice si terminand cu virusul HPV
Stai linistita! probleme poti avea la orice varsta cu "canceru"! nu se zice probleme cu canceru, sau i ti faci impresia ca canceru asta e vreun organ sau ceva? e o afectiune, poti avea cancer jos la organele sexuale.la piept, la gat, plamani, in sange (leucemia) sau chiar la cap! sexual vorbind nu are cum sa te influenteze in ceea ce priveste cancerul, doar daca partenerul tau este purtator(infectat cu cancer) si tu nu te protejezi! succes in viata!
alexandru_4652 întreabă:
anonim_4396 întreabă: