Este bine sa intelegi prezervativul ca avand o valoare atat in protectia contra unei sarcini nedorite cat si in protectia contra unei infectii cu transmitere sexuala. Prezervativul nu este numai o metoda anticonceptionala de bariera ci este si singura metoda de protectie impotriva unei infectii sexuale.
In acelasi timp,, este bine sa stii ca orice metoda are o anumita eficacitate - altfel spus, fiecare metoda are o rata de esec. Folosirea a doua metode anticonceptionale in paralel face ca probabilitatea aparitiei unei probleme sa fie mai mica decat in cazul folosirii lor separat. In acest sens imi place sa spun ca "Daca porti si curea si bretele, sigur nu te vei trezi cu pantalonii in vine"... . Cele mai recomandate "perechi" sunt prezervativul + pastilele anticonceptionale sau prezervativul + spermicidul. Dupa cum vezi, de baza este prezervativul, dar in nici un caz prezervativul masculin + prezervativul feminin.
Efectul anticonceptional al pastilelor hormonale incepe cu prima pastila folosita. Daca inceperea folosirii pastilelor anticonceptionale este corecta - ideal este din prima zi a unei sangerari menstruale, sau in primele 5 zile ale unei sangerari menstruale - nu este nevoie de folosirea unui prezervativ ca metoda anticonceptionala suplimentara. In cazul in care inceperea folosirii pastilelor nu se face in prima zi (sau in primele 5 zile) a(le) sangerarii menstruale, este necesara folosirea unui prezervativ (sau a unei alte metode anticonceptionale) ca metoda anticonceptionala suplimentara, pe o perioada de 2 sau 7 zile, in functie de tipul pastilelor anticonceptionale.
Este posibil ca la unele pastile anticonceptionale, folosirea sa inceapa, obligatoriu, in prima zi de sangerare menstruala, altfel fiind nevoie de o protectie suplimentara pe o perioada de timp de 7 zile. In aceste cazuri producatorul specifica acest lucru in prospectul produsului.
Concluzia : daca se incepe corect folosirea pastilelor anticonceptionale si daca pastilele anticonceptionale sunt folosite corect si continuu, nu este nevoie de o protectie anticonceptionala suplimentara.
Ramane doar sa te gandesti foarte, foarte bine, daca este cazul sa renunti, odata cu prezervativul, si la protectia impotriva unei infectii sexuale. Pastilele anticonceptionale nu te pot proteja de o infectie cu transmitere sexuala.
Pai daca iei anticonceptionale nu ramai insarcinata. deci poti sa renunti la prezervativ. eventual poti lua pilula de a doua zi ca sa fi sigura
Mindfulness întreabă: